Bursa de Valori București, între creșteri și scăderi: Ce acțiuni domină topurile
Evoluţii mixte la Bursa de...
Țările Uniunii Europene au aprobat propunerea Comisiei de a limita prețul anumitor produse petroliere de proveniență rusească, a anunțat vineri Suedia, țară care deține, în prezent, președinția rotativă a UE.
Cele 27 de state membre au convenit, la nivelul ambasadorilor lor pe lângă UE, să limiteze la 100 de dolari prețul barilului de hidrocarburi rusești din clasa premium, cum ar fi motorina, și la 45 de dolari tariful produselor cu preț redus, cum ar fi păcura.
Această măsură ar urma să intre în vigoare începând de duminică.
Decizia se înscrie în eforturile țărilor europene și ale G7 de a secătui fluxurile de venituri ale Rusiei pentru a limita capacitatea acesteia de a finanța invazia militară în Ucraina, anunțată de Putin pe 24 februarie 2022.
UE și țările G7 au convenit deja în decembrie să limiteze prețul petrolului rusesc transportat pe mare la 60 de dolari pe baril.
Citește și Interdicţia de vânzare a petrolului rusesc în ţările care plafonează preţul a intrat în vigoare
Interdicţia, care îi permite lui Putin să excludă din această măsură anumite produse, va fi în vigoare până la 1 iulie. Un embargo similar, care va intra în vigoare la o dată ce nu a fost încă stabilită de Guvern, a fost impus pentru exporturile de derivate din petrol. Însă, unii analişti consideră că aceste interdicţii nu vor avea niciun efect, deoarece petrolul rusesc se negociază la preţuri sub plafon.
Grupul celor şapte state cele mai dezvoltate (G7), UE şi Australia au stabilit în decembrie 2022 să impună un plafon de preţ de 60 de dolari pe barilul de petrol rusesc pentru a reduce încasările Moscovei şi "capacitatea sa de a susţine războiul din Ucraina", după cum a declarat, la momentul respectiv, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. ...
Citește și Criza energetică și dependența de GNL: Răul abia acum începe?
Unii analiști consideră că va dura ani de zile până când se va reveni la prețuri mai accesibile. Între timp, "toți ochii sunt deja ațintiți asupra iernii din 2023/2024", când nu va mai fi nevoie de conductele rusești, spune Fabian Skarboe Ronningen.
Europa va trebui să se bazeze "și mai mult pe GNL în 2023", dar "concurența ar putea deveni mai dură între Europa și Asia", anticipează analistul. "Cel mai rău ar putea să mai vină", dacă cererea asiatică de GNL își revine combinată cu o "iarnă rece 2023/2024".
Europa este cu siguranță "într-o poziție mai bună" decât în 2022, când a trebuit să înlocuiască gazul rusesc în caz de urgență, subliniază Simone Tagliapietra. Dar eforturile nu s-au încheiat: "trebuie să continuăm să reducem cât mai mult posibil cererea" de energie și să "dezvoltăm sursele regenerabile". Pentru a umple stocurile pentru iarna viitoare, Europa va trebui, de asemenea, să colaboreze "pentru a evita o cursă pentru gaz", potrivit cercetătorului: "Cu cât ne coordonăm mai mult, cu atât economisim mai mulți bani".....
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Evoluţii mixte la Bursa de...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Șeful Fondului Suveran al...
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...