Bitcoin, spre pragul de 100.000 USD: Ce schimbări aduce noul val de optimism cripto
Bitcoin, cea mai mare...
Ultima propunere de compromis, elaborată de preşedinţia cehă a UE, ar presupune introducerea unui plafon dacă preţurile la hub-ul de gaze Dutch Title Transfer Facility (TTF) de la Amsterdam, pentru contractele futures cu livrare în luna următoare, ar ajunge la nivelul de 180 de euro/MWh timp de trei zile.
Odată declanşat, plafonul de preţ ar împiedica efectuarea de tranzacţii la TTF cu livrare în luna următoare sau pentru anul următor la un preţ mai mare de 35 de euro/MWh peste nivelul de referinţă, compus din mai multe valori de preţ existente pentru gaze naturale lichefiate.
În încercarea de a mulţumi toate ţările, inclusiv Germania, care a avertizat că introducerea unui plafon de preţ ar avea consecinţe negative neintenţionate, propunerea cehă prevede că plafonul ar putea fi suspendat în anumite circumstanţe, inclusiv dacă ar provoca o creştere semnificativă a apelurilor în marjă (margin calls) pentru participanţii de pe piaţa gazelor.
Premierul Nicolae Ciucă anunţă că în şedinţa de Guvern de luni va fi dezbătut un proiect de ordonanţă de urgenţă în baza căruia 1,25 de miliarde de euro din fonduri europene vor fi utilizate pentru creşterea eficienţei energetice a blocurilor.
"În agenda de astăzi avem un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care sprijinim creşterea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe. Este o măsură pe care o considerăm ca fiind complementară la deciziile pe care le-am luat deja în acest sens şi care este foarte bine venită în actualul context, în care căutăm să adoptăm măsuri cât mai aplicate pentru creşterea eficienţei energetice şi, desigur, economisirea energiei. Prin ordonanţa de astăzi asigurăm finanţarea acestor proiecte în procent de 90% din fonduri nerambursabile, fonduri europene. Din cele 10 procente rămase, 7% vor fi acoperite din bugetele locale, iar procentul de maxim 3% va fi acoperit de către asociaţiile de proprietari", a spus Nicolae Ciucă.
El a menţionat că este vorba despre o măsură prevăzută în Politica de coeziune pentru perioada 2021-2023, măsură care are alocată o sumă de 1,25 miliarde euro.
Premierul Nicolae Ciucă a reamintit că prin Ministerul Dezvoltării se derulează deja şi alte măsuri pentru creşterea eficienţei energetice, precum "Valul renovării", pentru care sunt alocate aproximativ 5,5 miliarde de euro.
"Sunt convins că prin toate aceste demersuri pe care le adoptăm vom contribui la îndeplinirea obiectivelor din programul de guvernare, din PNRR. Şi, în mod deosebit, trebuie să subliniem că dorim să luăm decizii astfel încât fiecare cetăţean, fiecare autoritate locală să resimtă efectul pe care aceste fonduri de care dispunem le produc la nivelul fiecărui cetăţean, la nivelul fiecărei localităţi din ţara noastră", a spus premierul.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bitcoin, cea mai mare...
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...