Ţările UE au în vedere plafonarea preţurilor la gaze, când acestea ajung la 180 de euro/MWh

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Miniştrii europeni ai Energiei discută luni o soluţie de compromis vizând plafonarea preţului gazelor în Europa, în situaţia în care cotaţiile ajung la 180 de euro pentru un Megawatt-oră (MWh), arată un document de lucru consultat de Reuters.

Ultima propunere de compromis, elaborată de preşedinţia cehă a UE, ar presupune introducerea unui plafon dacă preţurile la hub-ul de gaze Dutch Title Transfer Facility (TTF) de la Amsterdam, pentru contractele futures cu livrare în luna următoare, ar ajunge la nivelul de 180 de euro/MWh timp de trei zile.

Odată declanşat, plafonul de preţ ar împiedica efectuarea de tranzacţii la TTF cu livrare în luna următoare sau pentru anul următor la un preţ mai mare de 35 de euro/MWh peste nivelul de referinţă, compus din mai multe valori de preţ existente pentru gaze naturale lichefiate.

În încercarea de a mulţumi toate ţările, inclusiv Germania, care a avertizat că introducerea unui plafon de preţ ar avea consecinţe negative neintenţionate, propunerea cehă prevede că plafonul ar putea fi suspendat în anumite circumstanţe, inclusiv dacă ar provoca o creştere semnificativă a apelurilor în marjă (margin calls) pentru participanţii de pe piaţa gazelor.

1,25 miliarde de euro din fonduri UE, pentru creşterea eficienţei energetice a blocurilor. Anunţul premierului Ciucă

Premierul Nicolae Ciucă anunţă că în şedinţa de Guvern de luni va fi dezbătut un proiect de ordonanţă de urgenţă în baza căruia 1,25 de miliarde de euro din fonduri europene vor fi utilizate pentru creşterea eficienţei energetice a blocurilor.

"În agenda de astăzi avem un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care sprijinim creşterea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe. Este o măsură pe care o considerăm ca fiind complementară la deciziile pe care le-am luat deja în acest sens şi care este foarte bine venită în actualul context, în care căutăm să adoptăm măsuri cât mai aplicate pentru creşterea eficienţei energetice şi, desigur, economisirea energiei. Prin ordonanţa de astăzi asigurăm finanţarea acestor proiecte în procent de 90% din fonduri nerambursabile, fonduri europene. Din cele 10 procente rămase, 7% vor fi acoperite din bugetele locale, iar procentul de maxim 3% va fi acoperit de către asociaţiile de proprietari", a spus Nicolae Ciucă.

El a menţionat că este vorba despre o măsură prevăzută în Politica de coeziune pentru perioada 2021-2023, măsură care are alocată o sumă de 1,25 miliarde euro.

Premierul Nicolae Ciucă a reamintit că prin Ministerul Dezvoltării se derulează deja şi alte măsuri pentru creşterea eficienţei energetice, precum "Valul renovării", pentru care sunt alocate aproximativ 5,5 miliarde de euro.

"Sunt convins că prin toate aceste demersuri pe care le adoptăm vom contribui la îndeplinirea obiectivelor din programul de guvernare, din PNRR. Şi, în mod deosebit, trebuie să subliniem că dorim să luăm decizii astfel încât fiecare cetăţean, fiecare autoritate locală să resimtă efectul pe care aceste fonduri de care dispunem le produc la nivelul fiecărui cetăţean, la nivelul fiecărei localităţi din ţara noastră", a spus premierul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Deficit record în România, în contrast cu trendul european

Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...

Strângere de mână / FOTO: Freepik
Beijing / FOTO: Freepik
Mină de suprafață / Foto: Pexels

Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit

Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...

Dolari / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio
ANAF / Foto: DCBusiness
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...

Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg
Instabilitatea politică este periculoasă pentru economie
Criptomonede. Foto: Pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro

pixel