Ţările UE au în vedere plafonarea preţurilor la gaze, când acestea ajung la 180 de euro/MWh
Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Miniştrii europeni ai Energiei discută luni o soluţie de compromis vizând plafonarea preţului gazelor în Europa, în situaţia în care cotaţiile ajung la 180 de euro pentru un Megawatt-oră (MWh), arată un document de lucru consultat de Reuters.

Ultima propunere de compromis, elaborată de preşedinţia cehă a UE, ar presupune introducerea unui plafon dacă preţurile la hub-ul de gaze Dutch Title Transfer Facility (TTF) de la Amsterdam, pentru contractele futures cu livrare în luna următoare, ar ajunge la nivelul de 180 de euro/MWh timp de trei zile.

Odată declanşat, plafonul de preţ ar împiedica efectuarea de tranzacţii la TTF cu livrare în luna următoare sau pentru anul următor la un preţ mai mare de 35 de euro/MWh peste nivelul de referinţă, compus din mai multe valori de preţ existente pentru gaze naturale lichefiate.

În încercarea de a mulţumi toate ţările, inclusiv Germania, care a avertizat că introducerea unui plafon de preţ ar avea consecinţe negative neintenţionate, propunerea cehă prevede că plafonul ar putea fi suspendat în anumite circumstanţe, inclusiv dacă ar provoca o creştere semnificativă a apelurilor în marjă (margin calls) pentru participanţii de pe piaţa gazelor.

1,25 miliarde de euro din fonduri UE, pentru creşterea eficienţei energetice a blocurilor. Anunţul premierului Ciucă

Premierul Nicolae Ciucă anunţă că în şedinţa de Guvern de luni va fi dezbătut un proiect de ordonanţă de urgenţă în baza căruia 1,25 de miliarde de euro din fonduri europene vor fi utilizate pentru creşterea eficienţei energetice a blocurilor.

"În agenda de astăzi avem un proiect de ordonanţă de urgenţă prin care sprijinim creşterea eficienţei energetice a blocurilor de locuinţe. Este o măsură pe care o considerăm ca fiind complementară la deciziile pe care le-am luat deja în acest sens şi care este foarte bine venită în actualul context, în care căutăm să adoptăm măsuri cât mai aplicate pentru creşterea eficienţei energetice şi, desigur, economisirea energiei. Prin ordonanţa de astăzi asigurăm finanţarea acestor proiecte în procent de 90% din fonduri nerambursabile, fonduri europene. Din cele 10 procente rămase, 7% vor fi acoperite din bugetele locale, iar procentul de maxim 3% va fi acoperit de către asociaţiile de proprietari", a spus Nicolae Ciucă.

El a menţionat că este vorba despre o măsură prevăzută în Politica de coeziune pentru perioada 2021-2023, măsură care are alocată o sumă de 1,25 miliarde euro.

Premierul Nicolae Ciucă a reamintit că prin Ministerul Dezvoltării se derulează deja şi alte măsuri pentru creşterea eficienţei energetice, precum "Valul renovării", pentru care sunt alocate aproximativ 5,5 miliarde de euro.

"Sunt convins că prin toate aceste demersuri pe care le adoptăm vom contribui la îndeplinirea obiectivelor din programul de guvernare, din PNRR. Şi, în mod deosebit, trebuie să subliniem că dorim să luăm decizii astfel încât fiecare cetăţean, fiecare autoritate locală să resimtă efectul pe care aceste fonduri de care dispunem le produc la nivelul fiecărui cetăţean, la nivelul fiecărei localităţi din ţara noastră", a spus premierul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

BNR: Câţi bani au românii în depozitele bancare

Banca Naţională a României a publicat cifrele privind...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Florin Georgescu (BNR): Avem un capitalism semi-socialist

Asociaţii şi acţionarii companiilor au bani să le...

ANPC verifică magazinele online Temu și Shein

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Directorul JPMorgan, vești bune despre economia americană

Anul trecut, banca pe care o conduce Jamie Damon, a...

Deturnare de ... aluminiu la Bursa Metalelor de la Londra

Nu a durat mult până când cineva a găsit o modalitate de...

Cum poate achiziționa China cipurile Nvidia interzise

Altfel spus, nimic nu este imposibil.

Curs valutar BNR. Una caldă, alta rece pentru leu

Curs valutar BNR, 23 aprilie 2023.

Șoferii pot achita Rovinieta pentru 10 zile prin SMS

O veste bună vine pentru șoferii care au nevoie de...

Adunarea generală a L’Oréal, „un start-up vechi de un secol”

Numărul unu mondial al produselor de frumusețe a...

Cum cad românii victime ale fraudelor online. Raport Revolut

Revolut prezintă primul său raport global despre...


pixel