Ajutorul, acordat în baza unei decizii emise de Comisia Europeană pe 29 aprilie 2024, vizează restructurarea și stabilizarea financiară a companiei.
Destinația Fondurilor
Suma alocată va fi distribuită astfel:
214,3 milioane de lei pentru ajutor de restructurare sub forma de capitalizare în anul 2024.
12,51 milioane de lei pentru majorarea de capital social efectuată în anul 2023.
244,22 milioane de lei pentru împrumutul acordat ca ajutor de stat individual pentru salvare în anul 2020, inclusiv dobânzile aferente actualizate.
TAROM va folosi cei 214,3 milioane de lei pentru acoperirea deficitului de lichiditate și echilibrarea financiară a companiei în 2024, creând astfel contextul rentabilizării și trecerii pe profit.
Decizia Comisiei Europene
Conform Deciziei Comisiei Europene, valoarea ajutorului de stat individual de restructurare aprobat este de 95,3 milioane de euro (echivalent în lei de până la 474,193 milioane de lei). Comisia a concluzionat că măsura va permite companiei să își restabilească viabilitatea pe termen lung, minimizând denaturările concurenței.
Context
La 28 mai 2021, România a notificat Comisiei Europene un plan de restructurare a companiei TAROM, stabilind un pachet de măsuri pentru raționalizarea operațiunilor, reînnoirea flotei învechite și reducerea costurilor. În iulie 2021, Comisia a deschis o investigație aprofundată pentru a evalua conformitatea măsurilor de restructurare cu normele UE privind ajutoarele de stat.
În prezent, măsurile de restructurare includ anularea unei datorii de aproximativ 49,53 milioane de euro (246,19 milioane de lei), corespunzătoare valorii ajutorului pentru salvare aprobat în februarie 2020, și o injecție de capital de aproximativ 45,77 milioane de euro (227,50 milioane de lei).
Perspective
Aprobarea acestui ajutor de stat reprezintă un certificat de sănătate al companiei, oferind un avantaj în atragerea investitorilor pentru TAROM. Planul de restructurare aprobat de Comisia Europeană reprezintă un nou început pentru companie, fără datorii și cu un plan viabil pentru viitor.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Agenția Națională de...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...