Taxa auto. Barna: ”Nu s-a stabilit formulă de calcul şi nici n-am avut discuţii concrete”

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Ministrul Finanţelor, Tanczos Barna, a făcut câteva anunțuri după ședința de Guvern de astăzi.

Taxa auto trebuie să fie parte integrantă a modificărilor sistemului fiscal, iar până în prezent nu a fost stabilită o formulă de calcul concretă, a declarat ministrul Finanțelor, Tanczos Barna. Potrivit acestuia, propunerile trebuie să vină din partea autorităților locale, având în vedere că acestea vor fi responsabile de implementarea colectării taxei.

"Nu s-a stabilit nicio formulă de calcul și nici nu au fost inițiate discuții concrete cu reprezentanții autorităților locale, cum ar fi asociațiile comunelor, orașelor sau municipiilor, deoarece taxa trebuie corelată cu celelalte modificări ale sistemului fiscal. Cu siguranță, la momentul oportun, vom avea o dezbatere pe această temă. În principiu, propunerile trebuie să vină din partea acestor asociații, deoarece primăriile sunt responsabile de aplicarea și implementarea acestor taxe locale", a explicat ministrul.

Angajamentele României prin PNRR

În februrie, Tanczos Barna amintea, într-un interviu pentru Agerpres, că România s-a angajat, prin Planul Național de Redresare și Reziliență să implementeze o reformă privind taxarea mijloacelor de transport poluante. Scopul acestei reforme este de a corela taxarea cu nivelul emisiilor de dioxid de carbon și gaze cu efect de seră, astfel încât cei care poluează mai mult să plătească mai mult.

"Sarcina principală revine Ministerului Transporturilor, care gestionează aspectele privind mobilitatea verde și reducerea emisiilor de carbon. Există deja câteva propuneri referitoare la impozitarea transportului de marfă în funcție de distanță și tonaj. De asemenea, au fost inițiate discuții privind impozitarea vehiculelor personale pe baza normei de poluare și a vechimii acestora", a precizat Barna.

Ministrul a accentuat importanța unei abordări echilibrate, care să țină cont și de puterea de cumpărare a cetățenilor. "Nu putem impune taxe care să priveze persoanele cu venituri reduse de posibilitatea de a achiziționa un autovehicul, chiar dacă acesta este mai vechi și mai poluant", a adăugat acesta.

Variantele posibile pentru implementarea taxei

În ceea ce privește taxarea transportului de marfă, Barna a menționat că este probabilă o combinație între rovinietă și o taxă bazată pe distanță și cantitate. Pentru persoanele fizice, însă, un sistem de taxare bazat pe kilometrii parcurși ar fi dificil de implementat, astfel că o variantă mai fezabilă ar fi impozitarea pe baza normei de poluare și a vechimii autovehiculului.

"Pentru persoanele fizice, trebuie să identificăm o soluție realistă, bazată pe norma de poluare, vechimea mașinii și o strategie elaborată împreună cu autoritățile locale", a concluzionat ministrul Finanțelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Donald Trump

Skype, mesajul de adio pentru utilizatori

Aplicaţia de mesagerie Skype va fi închisă, iar...

Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Baraj. Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF)
Freepik.com
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Freepik.com
Cheile casei
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Joe Biden & Donald Trump / sursa foto: Wikimedia Commons
Pepeni. Foto: Freepik.com
Curs valutar / Foto: Arhivă
Smishing / Foto: Freepik

AFM a semnat 26 de contracte pentru Fabrici de reciclare

"Programul asumat de AFM din Planul Național de...

Proiect / Foto: Freepik
OMV Petrom
Microsoft / FOTO: Wikipedia

pixel