Taxă de stocare a gazelor: Germania face o concesie, Austria răsuflă ușurată
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Instalație de gaze / FOTO: Freepik
Instalație de gaze / FOTO: Freepik
Patru țări est-europene s-au revoltat, au bătut cu pumnul în masă, au cerut și iată ce au obținut.

Germania intenționează să elimine anul viitor tariful de stocare a gazelor impus țărilor vecine pentru achiziționarea de gaze din rezervele sale, a anunțat un oficial al Ministerului Economiei de la Berlin. 

Taxa a rămas în vigoare de pe vremea crizei energetice care a atins apogeul în 2022, când Rusia a redus livrările de gaze către Europa. La vremea respectivă, Berlinul a sperat că, prin introducerea acestui tarif suplimentar pe gazul prelevat din depozitele sale, cele mai mari din Europa, va reuși să recupereze măcar parțial dacă nu total, miliardele de euro cheltuite pe achiziționarea de gaze de altă proveniență decât cea rusă. 

Austria, Republica Cehă, Ungaria și Slovacia au afirmat însă că respectiva taxă le-a afectat eforturile de a scăpa mai repede de gazul rusesc, pentru că a scumpit exagerat de mult combustibilul important din Germania. Ei au cerut Comisiei Europene să rezolve această problemă.

Berlinul a convenit cu Comisia să elimine taxa, dar acest lucru nu se va întâmpla înainte de anul viitor, a declarat secretarul de stat pentru Energie, Sven Giegold, în marja unei reuniuni a miniștrilor energiei din Uniunea Europeanăs.

„Având în vedere că se impune o modificare la nivel legislativ, cel mai probabil taxa va fi eliminată începând cu 1 ianuarie 2025”, a spus el, adăugând că, astfel, se vor reduce considerabil costurile de tranzit al gazelor prin Germania și ar ajuta țările vecine să se descurce fără gazul rusesc.

Comisia a ridicat îndoieli cu privire la legalitatea taxei, deoarece normele UE privind piața unică interzic tarifele comerciale între țările membre.

"Nu am intenționat niciodată să împiedicăm diversificarea livrărilor de gaze rusești prin această taxă. Ba chiar dimpotrivă", a spus Giegold, adăugând că o creștere planificată a taxei în iulie va intra în continuare în vigoare și va fi plătită în principal de clienții germani.

„Sistemul de stocare a gazelor va continua să existe, nu se va putea renunța la el, dar interconexiunile (cu țările învecinate) vor simplica mult lucrurile. Deocamdată însă batem pasul pe loc, pentru că nu dispunem de suficientă finanțare”, a adăugat el.

Ministrul austriac al Energiei, Leonore Gewessler, a salutat anunțul german. „Sunt foarte mulțumit că negocierile noastre intense și atenția pe care am acordat-o acestei probleme au condus la rezultate bune”, a spus Gewessler în marginea întâlnirii de la Bruxelles.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Foate firmele, obligate să accepte plata cu cardul

Începând cu 16 iunie, Legea 406/2023 impune firmelor,...

Revolut se pregătește să vândă multe acțiuni, înainte de IPO

Compania are în vedere să vândă acțiunile, în valoare de...

Noi beneficiari ai normei de hrană. Modificare a OG 26/1994

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Dan Vardie: "Mașinile diesel nu mai au viitor"

Dan Vardie, preşedintele Asociaţiei Producătorilor şi...


pixel