Taxă nouă pe cifra de afaceri pentru companiile din petrol și gaze

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Rafinărie / Foto: Freepik
Rafinărie / Foto: Freepik
Guvernul introduce un nou impozit pentru companiile din petrol și gaze prin care nerezidenții vor plăti taxa pe cifra de afaceri chiar și fără sediu permanent în România.

Modificări majore în Codul fiscal: extinderea obligației de plată a ICAS și garanție de 1 milion de euro pentru firmele străine

Guvernul a modificat radical regimul de impozitare aplicabil companiilor care desfășoară activități în sectoarele petrol și gaze naturale, printr-o Ordonanță recent publicată care vizează articolul 462 din Codul fiscal. Noile prevederi instituie un impozit specific pe cifra de afaceri (ICAS), ce se aplică de acum inclusiv firmelor nerezidente fără sediu permanent în România, dar care livrează bunuri sau prestează servicii de pe teritoriul țării.

Toate companiile, române și străine, vor plăti ICAS dacă activează în energie

Potrivit noii ordonanțe, impozitul pe cifra de afaceri va fi datorat de toate persoanele juridice române sau străine care desfășoară activități în sectorul petrolier sau al gazelor naturale, indiferent dacă au sau nu sediu permanent în România. Până acum, obligația revenea doar celor care aveau o prezență fiscală oficială pe teritoriul țării.

Extinderea obligației vizează, în special, companiile care vând combustibili sau gaze prin intermediul terminalelor maritime sau fluviale din România, fără să fie înregistrate fiscal local. Conform expunerii de motive, aceste firme realizau venituri semnificative din operațiuni comerciale în România, dar nu plăteau niciun impozit, invocând tratatele internaționale privind dubla impunere.

Impozit de 0,5% pe cifra de afaceri, aplicabil de la 1 ianuarie 2025

ICAS este calculat ca 0,5% din diferența dintre veniturile totale și cele exceptate (cheltuieli deductibile, amortizări etc.), conform formulei:

ICAS = 0,5% x (VT - Vs - I - A)

Pentru companiile nerezidente, indicatorul „venituri totale” va reflecta doar veniturile obținute din livrările și serviciile prestate de pe teritoriul României, inclusiv exporturile.

Aplicarea acestui impozit este limitată la perioada 1 ianuarie 2025 – 31 decembrie 2025, măsura fiind motivată de necesitatea colectării unor venituri suplimentare pentru reducerea deficitului bugetar.

Codurile CAEN incluse în noua taxare

Impozitul se aplică firmelor care desfășoară activități încadrate în următoarele coduri CAEN, considerate specifice domeniului petrolier și al gazelor:

0610 – extracția petrolului brut

0620 – extracția gazelor naturale

0910 – servicii anexe extracției

1920 – rafinarea petrolului

3522/3523 – distribuția și comercializarea gazelor

4671/4681 – comerț cu ridicata al combustibililor

4730 – comerț cu amănuntul al carburanților

4950 – transporturi prin conducte

Există, însă, o excepție importantă: contribuabilii care vând produse precum naftalină, cărbune, brichete, peleți, lubrifianți, antigel, dar a căror activitate principală nu este în aceste domenii, sunt exceptați de la plata ICAS, dacă nu desfășoară și alte activități secundare în codurile menționate.

Reprezentant fiscal obligatoriu și garanție de 1 milion de euro

Pentru companiile nerezidente, ordonanța prevede obligația de a desemna un reprezentant fiscal în România – dacă nu sunt stabilite în UE, această desemnare este obligatorie. Acest reprezentant va răspunde în solidar cu firma străină pentru calculul și plata impozitului.

Mai mult, nerezidenții trebuie să depună o garanție în valoare de 1 milion de euro, fie sub formă de scrisoare de garanție bancară, fie prin consemnarea sumei la Trezoreria Statului. Nerespectarea obligației atrage interzicerea oricărei formalități vamale și a mișcării produselor accizabile până la remedierea situației.

Termene clare pentru plată și declarare

ICAS trebuie calculat și declarat trimestrial, iar plata se face până în data de 25 a lunii următoare fiecărui trimestru. În cazul neachitării impozitului, autoritățile pot executa direct garanția constituită.

O măsură cu impact fiscal, dar incertitudine privind veniturile

Deși Guvernul justifică măsura prin nevoia de a crește veniturile bugetare, impactul fiscal nu este cuantificat exact în documentele oficiale, întrucât efectele Legii nr. 290/2024 (care a eliminat plafonul de 50 mil. euro pentru aplicarea ICAS) nu sunt încă vizibile în execuția bugetară pe 2025.

Totuși, autoritățile susțin că prin includerea acestor operatori străini se elimină discriminarea fiscală față de companiile românești care plătesc acest impozit.

Abonează-te la canalul nostru WhatsApp pentru mai multe știri

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Prelungitor

Schema de plafonare: Cine plătește cu adevărat nota de plată

Daniela Dărăban, directorul executiv al Federației...

La ghișeu

Această taxă dispare începând de săptămâna viitoare

O măsură ce se va aplica în conformitate cu unordin al...

Cipuri mici, dar indispensabile
Casa de schimb valutar: Foto: Oana Pavelescu
Dolari / FOTO: Unsplash

Perspectivele dolarului american devin tot mai întunecate

Este concluzia unui sondaj Reuters realizat în rândul...

Ucraina / FOTO: Freepik

Bani pentru Ucraina: Peste 3 miliarde de euro de la UE

Anunțul a fost făcut marți de guvernul de la Kiev, citat...

Grafice / FOTO: Freepik
Câmp petrolier / FOTO: Freepik

Decizia care ar putea da peste cap piața petrolului

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații...

Spital Regina Maria
Banca Națională a României
Lingouri de aur
Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Bursă / sursa foto: Freepik.com

Simona Bucura-Oprescu, anunț despre pensii, la DC NEWS

Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității...

Jonas Gahr Støre, premierul Norvegiei

Norvegienii s-au răzgândit și vor în UE! Ce i-a convins?

Norvegia revine pe radarul geopolitic european, pe...

Lucian Romașcanu
Sebastian Burduja / FOTO: gov.ro
Europa nu stă cu mâinile încrucișate / Ilustrație: Oana Pavelescu
Turiști / Foto: Freepik
Accident / Sursa: Freepik.com
Foto: Freepik.com
ANAF / Foto: DCBusiness
Foto: Freepik.com
Cardu social / Ilustrație: DCBusiness

pixel