”Taxa pe stâlp”. Fermierii avertizează: Falimentele se vor ține lanț

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Ce spun fermierii / Foto: Freepik
Ce spun fermierii / Foto: Freepik
Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC) a transmis luni un apel ferm către Guvern, avertizând că, în caz contrar, consecințele vor fi grave.

Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC) a transmis luni un apel ferm către Guvern, Se solicită amânarea cu un an a implementării măsurilor fiscale prevăzute în controversata „ordonanță trenuleț”. Principalele preocupări ale AAC sunt eliminarea facilităților fiscale pentru angajații din agricultură și industria alimentară, precum și introducerea „taxei pe stâlp” pentru mijloacele fixe din sectorul agricol.

Dezechilibrul comercial agroalimentar

Reprezentanții AAC subliniază că balanța comercială cu produse agroalimentare este deja grav dezechilibrată. România exportă materii prime agricole cu valoare adăugată scăzută și importă produse alimentare finite, de valoare mare, ceea ce afectează consumatorul final și economia națională.
„Exportăm ieftin și importăm scump. Consumatorii români sunt direct afectați de acest dezechilibru care continuă să sărăcească populația”, avertizează AAC.

Falimente și blocaje în agricultură

AAC critică dur caracterul „pompieristic” al măsurilor fiscale propuse, despre care afirmă că au fost anunțate fără consultări prealabile și fără o analiză de impact. „Mediul de agribusiness este deja bulversat de condițiile agroclimatice și de instabilitatea regională. Implementarea acestor măsuri peste noapte va genera falimente în lanț, stoparea investițiilor și subminarea securității alimentare a României”, se arată în comunicatul remis de AAC.

Organizația avertizează că „taxa pe stâlp” aplicată mijloacelor fixe agricole ar putea duce la pierderi uriașe pentru bugetul de stat, în loc să aducă venituri suplimentare.

Consecințele vor fi grave 

Facilitățile fiscale pentru angajații din sectorul agroalimentar, introduse relativ recent, sunt considerate cruciale pentru menținerea competitivității acestui domeniu. AAC consideră rezonabilă o amânare a eliminării acestora până în 2025, argumentând că altfel sectorul ar putea intra în colaps.

„Agricultura și industria alimentară contribuie cu peste 12% din PIB-ul României. Dacă aceste măsuri vor fi implementate acum, consecințele vor fi grave: recesiune economică majoră și prăbușirea unor sectoare vitale. Vă asumați acest dezastru?”, întreabă retoric reprezentanții organizației.

Impactul direct

Eliminarea facilităților fiscale ar afecta zeci de mii de angajați din agricultură și industria alimentară, deja confruntați cu dificultăți financiare. Potrivit AAC, anul 2024 a fost unul extrem de dificil pentru fermieri, mulți reușind să evite insolvența doar „milimetric”. În acest context, anul 2025 ar putea aduce falimentul pentru numeroase ferme, dacă măsurile fiscale vor fi aplicate fără o perioadă de tranziție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Freepik.com
Dumitru Costin, BNS
Medicamente / Foto: Freepik
Bursa de Valori București
Banca Naționala a României
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 17 şi 23 de grade.
Centru de date / Foto: Freepik
Wang Yi
Programul Casa Verde Fotovoltaice
Termocentrala de la Turceni
Miraj, efect cauzat de temeratura ridicată / Foto: Jeffrey Beall

Canicula aduce restricții de trafic în Teleorman

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii...

Un călător se uită la avioanele de pe pista de aterizare / Foto: Freepik
Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos
ANAF
Poluare / Foto: Freepik
Energie verde / Foto: Freepik
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

România, în topul celor mai mari prețuri la energie

Prețurile la energie electrică continuă să varieze...

Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
OPEC
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Pompieri
Grafică: Oana Pavelescu

pixel