Este, de asemnenea, o încercare de a-l scuti pe cetățean să mai bată la porțile diferitelor instituții, de a sta la cozi și a consuma timp prețios, sau de a încerca, uneori ore întregi, să contacteze pe cineva abilitat să-i ofere explicațiile și răspunsurile necesare.
Proiectul în cauză vine să completeze un paragraf din OUG 41/2016, prin care guvernul Cioloș a demarat procedurile de simplificare a birocrației. Este vorba, mai exact, despre articolul 1 din respectivul act normativ și care, în prezent, sună în felul următor: "Instituțiile publice și organele de specialitate ale administrației publice centrale au obligația de a publica, din oficiu, informații și modele de formulare sau cereri aferente tuturor serviciilor publice furnizate, în format electronic, atât pe website-ul propriu, cât și pe punctul de contact unic electronic [...], în varianta actualizată și într-un format tehnic care să permită descărcarea și editarea lor în scopul completării pe calculator de către beneficiar".
Prin proiectul de lege care se îndreaptă acum spre votul Parlamentului se propune completarea formulării de mai sus cu următorul paragraf: "În cazul în care furnizarea serviciilor publice se realizează cu perceperea de taxe/ tarife/ comisioane, după caz, acestea sunt publicate, din oficiu, pe website-ul propriu și în punctul de contact unic electronic".
Potrivit expunerii de motive, această completare a devenit necesară, deoarece textul actual al Ordonanței nu prevede, în mod expres, obligația instituțiilor publice și organelor de specialitate ale administrației publice centrale de a publica, din oficiu, pe website-ul propriu și taxele practicate pentru serviciile prestate, ceea ce presupune efectuarea unor demersuri suplimentare din partea cetățenilor pentru a obține toate informațiile de care au nevoie pentru a beneficia de respectivele servicii publice.
Asta înseamnă că, după ce va trece de votul Parlamentului (unde poate cunoaște mai multe modificări), actul normativ va oferi posibilitatea cetățenilor de a afla online toate taxele care sunt necesare să fie achitate pentru accesarea unui anumit serviciu public fără a mai fi necesară deplasarea efectivă până la autoritatea/instituția publică sau solicitarea de informații prin intermediului telefonului, precizează, în context, publicația Avocatnet.
Citește și Taxele de salubrizare se modifică. Noile reguli de tarifare
Una dintre modificările importante pentru utilizatori, respectiv persoane fizice, asociații de proprietari ori persoane juridice de la care se colectează deșeuri, este că taxa de salubrizare se va putea modifica în timpul anului oricând. În plus, proiectul stabilește și aspecte ce țin de tarifele maxime ce pot fi impuse celor care nu încheie contracte pentru salubrizare ori care nu colectează separat deșeurile.
Noua prevedere stabilește că ”autoritățile administrației publice locale au competențe exclusive cu privire la elaborarea și aprobarea Regulamentului de instituire și administrare a taxei de salubrizare pentru utilizatorii serviciului de salubrizare”.
La ora actuală, taxa de salubrizare e supusă regimului fiscal și daca se modifică n-ar putea avea efecte pentru cei care trebuie să o plătească decât abia de anul viitor. Odată cu intrarea în vigoare a Ordonanței, Autoritatea Naţională de Reglementare pentru Serviciile Comunitare de Utilităţi Publice (ANRSC) devine responsabilă de implementarea politicii tarifare în domeniul gestionării de deșeuri. Tot ANRSC va licenția toate activitățile de salubrizare locală.
„Tarifele distincte pentru activitățile desfășurate de operatori se aprobă în lei/ tonă, iar taxele distincte pentru utilizatori se calculează și se aprobă în lei/ persoană/ lună pentru utilizatorii casnici și în lei/ tonă pentru utilizatorii non-casnici”, prevede proiectul de OUG. Citește mai departe AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Reputaţia autoproclamată de...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...