Taxele vamale, o poțiune amară pentru berarii americani

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Doze / FOTO: Freepik
Doze / FOTO: Freepik
Ce poți să faci când aluminiul pentru doze vine din Canada, iar capacele pentru sticle din Mexic? Taxele impuse de Donald Trump asupra importurilor de metale îi amețesc pe berarii americani.

Aplicarea unei taxe vamale de 25% pe tot oțelul și aluminiul care intră în Statele Unite a avut un efect neașteptat asupra producătorului berii Port City, fabricată în estul țării. El nu știe cum va putea îmbutelia berea în lunile următoare.

„Cu noile taxe vamale (care cresc prețul dozelor), marii producători din industrie își reorientează o mare parte din producție spre sticle”, explică Bill Butcher, fondatorul berăriei.

O criză a aprovizionării

Consecința? Pe fondul unei cereri în creștere, furnizorul său i-a spus că nu-l va mai putea aproviziona după luna martie. „Multe incertitudini, mult haos au fost introduse în lanțul nostru logistic”, regretă berarul din Virginia, situat în apropiere de capitala federală, Washington.

De regulă, compania sa are nevoie de aproximativ 90.000 de sticle pe lună – ambalajul folosit pentru 70% din producție, restul fiind vândut în doze.

Altă berărie artizanală din apropiere, Atlas Brew Works, folosește exclusiv doze, care, potrivit patronului, Justin Cox, reprezintă aproape o treime din costul de producție al unui pachet de 24 de beri. „Toate acestea vor ajunge să facă berea noastră mai scumpă pe rafturi”, comentează el.

Potrivit președintelui Brewers Association, o organizație care apără interesele berarilor artizanali, Bart Watson, „aluminiul canadian reprezintă, în medie, 10% din compoziția fiecărei doze vândute în Statele Unite”.

Temerile privind costurile suplimentare

Berarii se tem că supracosturile nu se vor opri aici. De la revenirea sa la Casa Albă, pe 20 ianuarie, Donald Trump a făcut multe anunțuri spectaculoase privind taxele vamale. A și amânat unele măsuri pentur anumite categorii de produse, dar producătorii de bere nu s-au bucurat, convinși fiind că este vorba doar despre o pauză și că prețul ingredientelor va crește oricum. 

Bart Watson subliniază că Statele Unite au importat anul trecut malț în valoare de aproximativ 230 de milioane de dolari, majoritatea destinată berarilor artizanali. „Majoritatea producției americane de orz este pre-achiziționat de marile grupuri sau exportat în Mexic”, explică el.

„Imposibil de anticipat”

Pentru berea Port City, Bill Butcher cumpără de 15 ani malț canadian, în timp ce capacele pentru sticle vin din Mexic. Taxele vamale sunt plătite de importatorii din Statele Unite. Prin urmare, berarii se pregătesc să suporte costurile suplimentare.

„Dar este imposibil pentru noi să ne planificăm activitatea și producția dacă nu știm cât vor costa achizițiile noastre”, spune berarul din Virginia. Pentru responsabilul de logistică al companiei, Brendan Chaney, taxele vamale pot fi utile când sunt direcționate strategic.

Însă perspectiva unor noi taxe asupra tuturor produselor creează, în opinia sa, o panică similară „cu cea pe care am trăit-o acum cinci ani, când a apărut Covidul” și a perturbat lanțurile de aprovizionare.

Lipsa stocurilor și fluctuațiile prețului

Berarii artizanali subliniază că nu dispun de mari capacități de stocare – și cu atât mai puțin de lichiditățile necesare – pentru a face provizii de ambalaje și ingrediente înainte ca acestea să devină mai scumpe.

La aceasta se adaugă incertitudinea legată de prețul dozelor, care depinde de piețele internaționale: când berăriile comandă, nu știu cât vor plăti la livrare, câteva săptămâni mai târziu.

Pentru patronul Atlas Brew Works, Justin Cox, „nu ne rămâne decât să stăm, să privim ce se întâmplă și să sperăm că lucrurile se vor îmbunătăți înainte de următoarea noastră comandă”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Protest masiv în New York împotriva lui Donald Trump și Elon Musk
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Gândim alte planuri / FOTO: Freepik

Bancherii, obligați să-și pună mintea la contribuție

În noile condiții generate de războiul tarifelor,...

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Mină de cupru

10 mega-mine care țin planeta în priză: cine dă cupru lumii?

Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...


pixel