Peter Navarro, consilier fidel al lui Donald Trump la Casa Albă, se arată optimist. În timp ce președintele american se pregătește să lanseze astăzi, de „ziua eliberării”, cum a numit-o el, marea sa ofensivă comercială, acest fervent susținător al tarifelor vamale a declarat la postul Fox News, că se așteaptă ca suprataxele să genereze venituri de 6000 de miliarde de dolari (5550 de miliarde de euro) în următorul deceniu. O prognoză ce se apropie de bugetul anual al guvernului federal, estimat la 6750 de miliarde de dolari (6250 de miliarde de euro).
„Taxele vamale vor aduce aproximativ 600 de miliarde de dolari pe an, adică în jur de 6000 de miliarde de dolari pe o perioadă de zece ani”, a precizat Peter Navarro. „Taxele vamale înseamnă reduceri de impozite, locuri de muncă, securitate națională. Sunt excelente pentru America. Ele vor face America măreață din nou”, a adăugat el. Potrivit CNN, această mană financiară ar reprezenta cea mai mare creștere a veniturilor din istoria Statelor Unite. „Chiar și ținând cont de inflație, această sumă ar fi de trei ori mai mare decât creșterea taxelor introdusă în 1942 pentru a acoperi costurile celui de-Al Doilea Război Mondial”, afirmă postul american.
Un exces de optimism?
Potrivit consilierului american pentru comerț și industrie, la aceste 600 de miliarde de dolari colectate anual se vor adăuga 100 de miliarde de dolari provenind exclusiv din taxarea importurilor de automobile, anunțată pe 26 martie și care intră în vigoare pe 2 aprilie. O sumă deja evocată de Donald Trump în primul său mandat. În 2018, în timpul războiului comercial dintre Beijing și Washington, președintele american a menționat posibilitatea impunerii unor tarife vamale suplimentare de „100 de miliarde de dolari” împotriva Chinei. Cu excepția acestei declarații, nu este clar cum a ajuns Peter Navarro la această sumă. Cu atât mai mult cu cât detaliile taxelor vamale americane vor fi făcute publice abia miercuri seara.
Un optimism care contrastează cu prognozele multor economiști americani și europeni. Guvernatorul Băncii Franței, François Villeroy de Galhau, a considerat că războiul comercial purtat de Donald Trump este „un exemplu de autogol”. Într-un interviu acordat postului France Inter la jumătatea lunii martie, înaltul funcționar a declarat că „ceea ce se întâmplă în Statele Unite” este „o veste foarte proastă, în primul rând pentru economia americană”. „Unii nu doar că își revizuiesc în scădere previziunile privind creșterea economică a SUA, dar încep să vorbească chiar despre recesiune în Statele Unite”, a subliniat el.
Abonează-te la canalul nostru WhatsApp pentru mai multe știri
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Săptămâna viitoare, UE va decide cu privire la răspunsul...
Acțiunile companiilor din sectorul Pharma au cunoscut un...
Prețurile petrolului au scăzut...
Reacția producătorilor auto nu...
România riscă să piardă...
Agenția Națională pentru Plăți...
Leul s-a apreciat, joi, 3...
Executivul a aprobat joi...
Dolarul s-a prăbușit, joi, la o...
Bursele europene ating minimul...
Tarifele lui Trump zguduie...
Industria diamantelor și a...
Leonardo Badea, viceguvernator...
Parlamentarii absenți riscă să piardă 5% din...
Analistul financiar Adrian...