Grupul Wing, o subsidiară a companiei Alphabet, care deține Google), a anunțat că lucrează la o rețea capabile să livreze milioane de comenzi în timp record, folosind, în acest scop, aparate de zbor fără pilot controlate de inteligența artificială.
Astfel, în locul containerelor Easybox alimentate manual de operatorii serviciilor de curierat, coletele sunt livrate în spații special amenajate, dronele zburând către fiecare locație pe trasee prestabilite. Dar, înainte ca noua tehnologie să fie aplicată la scară largă în Marea Britanie, trebuie trecut hopul discuțiilor cu reprezentanții Civil Aviation Authority.
Potrivit CEO-ului Adam Woodworth, sistemul de livrare va arăta „mai mult ca o rețea de date eficientă decât ca un sistem tradițional de transport. Livrăm multe alimente, livrăm multă cafea”, a spus el. În prezent, consumatorii nu sunt taxați suplimentar pentru livrările cu drone.
Exceptând condițiile meteo potrivnice, ar trebui să fie eliminate complicațiile legate de traficul urban la ore de vârf, timpul pierdut cu livrarea coletului la ușă iar în primă etapă, serviciul este centrat servicii de livrare urgente, precum mâncare gata preparată, cafea gata de consum, legume proaspete și alte alimente care se încadrează în tiparul cumpărăturilor zilnice.
Compania finanțată de Google nu lasă niciun indiciu cu privire la costurile reale, sau nivelul de la care o livrările cu drone ar putea deveni profitabile într-un scenariu real de exploatare comercială dar pentru a fi viabile din punct de vedere financiar, companiile de drone vor trebui să facă un număr mare de livrări, susțin experții.
Dr. Steve Wright, de la Universitatea de Vest a Angliei, privește lucrurile din alt punct de vedere. „Primul lucru este reglementarea. Dar mare întrebare este cum gestionezi și direcționezi un număr mare de roboți. Nu cred că este o coincidență faptul că Wing și Amazon dispun de un astfel de patrimoniu – big data.”
Spațiile de livrare special delimitate pot funcționa și ca stații de încărcare pentru drone. Cel mai probabil, serviciul permite amenajarea rapidă a punctelor de livrare, inclusiv pe acoperișurile clădirilor. Totul funcționează fără interacțiune directă cu aparatele de zbor, un sistem asemănător unor cârlige de pescuit permițând dronelor care planează deasupra locației desemnate să ridice/plaseze colete de mici dimensiuni.
La fel ca în cazul serviciilor de taxi fără șofer, operațiunile sunt supravegheate dintr-un centru de control, operatori special antrenați putând interveni în orice moment pentru corectarea situațiilor neprevăzute. Compania a investit „multă muncă pentru a face aeronava cât mai silențioasă„, spune Woodworth iar software-ul de planificare a fost conceput pentru a evita crearea de „autostrăzi cu drone”, unde fiecare zbor trece peste aceleași case pentru a se evita pe cât posibil zgomotul
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Agenția Națională de...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...