Tehnologii blockchain. Ce-i lipsește Europei să ajungă din urmă China

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Este o avertizare a Băncii Europene de Investiții
Este o avertizare a Băncii Europene de Investiții
Încercările Uniunii Europene de a ajunge din urmă China şi SUA în tehnologiile blockchain şi inteligenţă artificială (AI) sunt afectate de un deficit de investiţii de ordinul a 10 miliarde de euro pe an, a estimat marţi Banca Europeană de Investiţii, transmite Reuters.

Potrivit BEI, braţul financiar al Uniunii Europene, împreună cu SUA şi China, este responsabil pentru mai mult de 80% din investiţiile anuale de capital, în valoare de 25 de miliarde de euro, în cele două tehnologii, în timp ce blocul comunitar a investit doar 1,75 miliarde de euro, adică doar 7% din investiţiile totale.

Instituţia financiară a atras atenţia asupra celor două tehnologii şi a potenţialului lor de a reinventa sectoarele grav lovite de pandemia de COVID-19, precum serviciile financiare, sănătatea şi business intelligence şi, totodată, pentru a creşte rezilienţa economică a UE.

"Companiile şi guvernele din UE investesc sume semnificativ mai mici în AI şi blockchain, comparativ cu alte regiuni, şi a devenit clar că Uniunea Europeană are probleme în a transforma excelenţa sa ştiinţifică în aplicaţii de business şi succes economic", a informat BEI, într-un raport publicat marţi.

Citește și Ofertă de 7,5 miliarde euro pentru Lamborghini. Cine dă atât

Conform estimărilor BEI, Uniunea Europeană se confruntă cu un decalaj anual de investiţii cuprins între cinci şi zece miliarde de euro în tehnologiile blockchain şi inteligenţă artificială. În plus, BEI subliniază că accesul la finanţare ar putea deveni mai dificil pe termen scurt, ca urmare a condiţiilor de pe piaţă, ceea ce ar putea agrava şi mai mult decalajul de investiţii.

"Schemele de suport puse la punct de UE şi statele membre ar putea acoperi o parte din decalaj, dar este clar că pieţele private trebuie să îşi aducă şi ele contribuţia", susţine BEI.

Instituţia financiară a menţionat mai mulţi factori care contribuie la acest decalaj de investiţii în cazul UE, precum apetitul limitat al fondurilor europene pentru investiţiile care necesită mai mult capital în prima fază de dezvoltare, precum şi lipsa de cunoştinţe şi specializarea limitată a fondurilor de tip venture capital din UE în tehnologiile blockchain şi inteligenţă artificială.

Banca Europeană de Investiţii, cu sediul în Luxemburg, a fost constituită prin Tratatul de la Roma din 1958. Acţionarii BEI sunt statele membre ale Uniunii Europene, iar accentul principal al activităţilor de creditare ale BEI este pus pe finanţarea de proiecte ce promovează o dezvoltare regională echilibrată şi coeziunea economică şi socială într-o Uniune Europeană extinsă. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel