Tehnologii curate pentru UE. Investiții de 1 miliard de euro

Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
UE va deschidea calea pentru investiţii de 565 miliarde de euro în modernizarea reţelelor electrice
UE va deschidea calea pentru investiţii de 565 miliarde de euro în modernizarea reţelelor electrice
Comisia Europeană a lansat, vineri, prima cerere de propuneri din cadrul Fondului pentru inovare, care vor fi finanţate din veniturile obţinute din licitarea certificatelor de emisii din sistemul UE de comercializare a certificatelor de emisii, informează un comunicat de presă al executivului comunitar.

Fondul pentru inovare va finanţa tehnologii revoluţionare pentru energia din surse regenerabile, industriile mari consumatoare de energie, stocarea energiei şi captarea, utilizarea şi stocarea dioxidului de carbon. Acesta va impulsiona redresarea verde prin crearea de locuri de muncă la nivel local adaptate exigenţelor viitorului, deschizând calea către neutralitatea climatică şi consolidând poziţia Europei de lider tehnologic la scară mondială.

Criză în Franța. Guvernul a demisionat. Macron va anunța alt premier

"UE va investi 1 miliard de euro în proiecte promiţătoare, care au ajuns la maturitate pentru a fi lansate pe piaţă, cum ar fi hidrogenul curat sau alte soluţii cu emisii scăzute de dioxid de carbon pentru industriile mari consumatoare de energie, cum ar fi siderurgia, industria cimentului şi industria chimică. Vom sprijini, de asemenea, stocarea energiei, soluţiile pentru reţeaua energetică şi captarea şi stocarea dioxidului de carbon. Aceste investiţii pe scară largă vor contribui la relansarea economiei UE şi la o redresare verde care să ne conducă la neutralitatea climatică în 2050", a declarat vicepreşedintele Comisiei Europene, Frans Timmermans.

Pentru perioada 2020-2030, Fondul pentru inovare va aloca aproximativ 10 miliarde euro obţinute din licitarea certificatelor în cadrul sistemului UE de comercializare a certificatelor de emisii, în plus faţă de veniturile nedistribuite ale predecesorului Fondului pentru inovare, programul NER 300.

Prima cerere de propuneri va oferi finanţare în valoare de un miliard de euro, sub formă de granturi, pentru proiecte de mare anvergură în domeniul tehnologiilor curate, pentru a le ajuta să depăşească riscurile legate de comercializare şi de demonstraţia la scară largă. Acest sprijin va ajuta noile tehnologii să pătrundă pe piaţă. În cazul proiectelor promiţătoare care nu sunt încă gata pentru comercializare, se rezervă un buget separat de 8 milioane euro pentru asistenţa destinată dezvoltării proiectelor.

Cererea de propuneri este deschisă pentru proiecte în sectoarele eligibile din toate statele membre ale UE, Islanda şi Norvegia. Fondurile pot fi utilizate în cooperare cu alte iniţiative de finanţare publică, cum ar fi ajutoarele de stat sau alte programe de finanţare ale UE. Proiectele vor fi evaluate în funcţie de potenţialul lor de a evita emisiile de gaze cu efect de seră, potenţialul lor de inovare, maturitatea financiară şi tehnică, precum şi potenţialul de aplicare la scară largă şi de rentabilitate.

Termenul-limită pentru depunerea proiectelor este 29 octombrie 2020. Proiectele se pot depune prin intermediul portalului de finanţare şi de licitaţie al UE, unde sunt disponibile mai multe detalii privind întreaga procedură.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Registrul Comertului
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik

pixel