Telecom Italia, pierdere netă trimestrială de 2,24 miliarde de euro
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Se pregătește o fuziune
Se pregătește o fuziune
Operatorul italian Telecom Italia (TIM), al cărui acționar principal este grupul francez Vivendi, a anunțat miercuri că a suferit o pierdere netă de 2,24 miliarde de euro în trimestrul al treilea, din cauza deprecierii activelor fiscale.

În al treilea trimestru din 2021, grupul înregistrase un profit net de 139 de milioane de euro. În primele nouă luni ale acestui an, pierderea netă a TIM a fost de 2,72 miliarde de euro. Excluzând elementele excepționale, aceasta s-ar reduce la 361 de milioane de euro.

Cu toate acestea, cifra de afaceri a Telecom Italia a crescut cu 1,1% în trimestrul al treilea, la 3,97 miliarde de euro, datorită performanțelor bune ale filialei sale din Brazilia. TIM Brasil, care a absorbit în aprilie activitățile de telefonie mobilă ale operatorului brazilian Oi, și-a văzut veniturile sporind cu 24,4%, la 1,06 miliarde de euro.

În Italia, veniturile Telecom Italia au scăzut cu 5,3%, până la 2,9 miliarde de euro, pe o piață foarte competitivă. TIM și-a confirmat strategia de "poziționare premium" în Italia, "limitând la minimum promoțiile" în domeniul telefoniei fixe și mobile.

Rezultatele grupului pentru al treilea trimestru, marcate de "relansarea activității" în Italia și "accelerarea dezvoltării TIM Brasil", sunt "în conformitate cu obiectivele" stabilite pentru întregul an, asigură grupul. În august, TIM și-a îmbunătățit ușor prognoza anuală pentru Ebitda organică, care ar trebui să scadă în cele din urmă cu mai puțin de două cifre.

Datoria netă a Telecom Italia s-a situat la 25,49 miliarde de euro la sfârșitul lunii septembrie, o creștere de 3,8 miliarde de euro față de sfârșitul lunii decembrie 2021. Directorul său general, Pietro Labriola, a prezentat la începutul lunii iulie un plan strategic de reducere a datoriilor și de creștere a valorii activelor grupului prin separarea rețelei de telefonie fixă (NetCo) de activitatea de servicii (ServiceCo).

Principala etapă a planului lui Labriola este fuzionarea rețelei Telecom Italia cu cea a concurentului său, Open Fiber.

O ofertă de preluare pentru TIM?

La sfârșitul lunii octombrie, TIM a acordat companiei italiene Caisse des Dépôts (CDP), care controlează 60% din Open Fiber, o lună suplimentară pentru a prezenta o propunere de achiziție a rețelei operatorului tradițional. Estimările privind valoarea rețelei de telefonie fixă a Telecom Italia variază foarte mult, variind de la 15 miliarde de euro avansate de unii analiști la 31 de miliarde de euro solicitate de Vivendi.

Negocierile dintre TIM și CDP nu vor mai fi "exclusive", a decis consiliul de administrație al grupului italian de telecomunicații, deschizând ușa și altor propuneri din partea potențialilor cumpărători.

Sosirea la conducerea țării a Giorgiei Meloni, care i-a succedat lui Mario Draghi la 23 octombrie, ar putea însă schimba situația. Partidul său, Fratelli d'Italia, a evocat posibilitatea unei oferte de preluare a CDP pentru tot sau o parte din TIM, care ar păstra rețeaua, dar s-ar desprinde de activitățile de servicii.

Ipoteza unei astfel de oferte de preluare, la care s-ar putea alătura și fonduri de investiții sau alți acționari, a făcut ca prețul acțiunilor Telecom Italia să urce vertiginos la bursa din Milano lunea trecută. Miercuri însă, acțiunile au închis în scădere cu 1,89%, la 0,233 euro.

Citește și Bloomberg: Enel vinde noi active. Directorul companiei se pregătește să prezinte planul pentru 2023-2025

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

România are încă un aeroport la standarde Schengen

Lucrările de modernizare și extindere a Aeroportului...

BHP vrea să ”aprindă” întreaga industrie a cuprului

Anglo American a confirmat primirea unei oferte de...

Drone militare: Producătorii modelelor folosite în conflicte

Modelele de drone și aplicațiile acestora s-au înmulțit...

Revolut a ajuns la 10.000 de angajați

Revolut, fintech-ul britanic cu peste 40 de milioane de...

Numărul muncitorilor filipinezi urmează să crească cu 50%

În cadrul primei ediții a Săptămânii Prieteniei...

Mii de zboruri anulate în toată Europa din cauza unei greve

Veşti proaste pentru cei care au programate, zilele...

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel