Telekom iese de pe piața olandeză. Grupul german își schimbă prioritățile
Autor: Ciprian Dumitrache | 07 sep, 11:14
Grupul german de comunicații Deutsche Telekom este pe punctul de a încheia un acord privind vânzarea diviziei din Olanda, în schimbul a cinci miliarde de euro, în ceea ce ar urma să fie una dintre cele mai mari vânzări anunţate din ultimii ani, informează Bloomberg citând surse din apropierea acestui dosar.

Potrivit acestor surse, grupul german, care este prezent şi pe piaţa din România, va anunţa vânzarea diviziei T-Mobile Netherlands, după ce săptămâna trecută a primit ultimele oferte.

Deutsche Telekom ar fi încheiat un acord de schimb de acțiuni cu Softbank pentru a-și mări pachetul de acțiuni în divizia americană a T-Mobile și și-a vândut unitatea olandeză într-o reajustare majoră a intereselor care consolidează focusul grupului german în direcția transatlantică, scrie CNBC.

Ca urmare a celor două tranzacții anunțate marți, Deutsche Telekom își va mări participația la T-Mobile SUA cu 5,3% la 48,4%, aducând CEO-ul Tim Hoettges mai aproape de obiectivul său de a asigura controlul majorității directe asupra operatorului de telecomunicații din SUA.

Softbank va primi în schimb o participație de 4,5% la Deutsche Telekom, stabilind o relație directă după ce Softbank și-a vândut unitatea Sprint din SUA către T-Mobile printr-o tranzacție care s-a încheiat la începutul anului 2020.

G Ad:

Într-un acord separat, de 5,1 miliarde de euro, Deutsche Telekom și-a vândut unitatea olandeză T-Mobile Netherlands unui consorțiu format din fondurile Warburg Pincus şi Apax Partners care era considerat candidatul cu cele mai mari şanse.

Vânzarea T-Mobile Netherlands ar fi una din cele mai mari tranzacţii anunţate în acest an în sectorul european al telecomunicaţiilor. Fondurile Warburg Pincus şi Apax Partners au mai făcut echipă şi în 2019 pentru preluarea companiei britanice de de telecomunicaţii prin satelit Inmarsat Plc pentru 3,4 miliarde de dolari.

Bloomberg a informat anterior că Deutsche Telekom lucrează cu Morgan Stanley pentru vânzarea afacerilor sale din Olanda. Deutsche Telekom a intrat pe piaţa de telefonie mobilă din Olanda în 2000, după ce a achiziţionat o participaţie la un joint venture între SA and Tele Danmark. În 2003, după ce a preluat şi restul acţiunilor, grupul german a schimbat denumirea companiei în T-Mobile Netherlands. În 2019, T-Mobile Netherlands a fuzionat cu operaţiunile din Olanda ale grupului suedez Tele2 AB pentru a da naştere unuia din cei mai mari operatori de telefonie mobilă din Olanda.

Citește și: Inflaţia ar putea provoca o nouă criză financiară mondială similară cu cea din 2008

Deutsche Telekom este prezentă pe piaţa românească din anul 2014, după rebrandingul comun al Romtelecom şi Cosmote România.

La data de 28 iulie 2021, Comisia Europeană (CE) a aprobat, condiţionat, acordul anunţat la 9 noiembrie 2020 între OTE şi Orange România pentru vânzarea pachetului de acţiuni de 54% pe care OTE îl deţine în Telekom Romania Communications SA ("TKR").

Fondurile de investiţii sunt interesate de active precum subsidiara din Olanda a Deutsche Telekom dacă pot obţine controlul asupra infrastructurilor care stau la baza reţelelor de telecomunicaţii, care oferă randamente stabile pe termen lung. De exemplu, în luna mai a acestui an grupul olandez de telecomunicaţii Royal KPN NV a anunţat că a respins o ofertă nesolicitată de preluare venită din partea fodurilor de investiţii EQT AB şi Stonepeak Infrastructure Partners.

Ştiri Recomandate

Metrorex ia MĂSURI pentru prevenirea răspândirii COVID-19

Metrorex va implementa măsuri pentru prevenirea...

Crossuri parteneri
Crossuri parteneri
DCMedical.ro
DCMedical.ro
DefenseRomania.ro
DefenseRomania.ro
StiriDiaspora.ro
StiriDiaspora.ro
DCNews.ro
DCNews.ro
Spectacola.ro
Spectacola.ro