Telekom iese de pe piața olandeză. Grupul german își schimbă prioritățile

Autor: Ciprian Dumitrache
Data publicării:
Grupul german de comunicații Deutsche Telekom este pe punctul de a încheia un acord privind vânzarea diviziei din Olanda, în schimbul a cinci miliarde de euro, în ceea ce ar urma să fie una dintre cele mai mari vânzări anunţate din ultimii ani, informează Bloomberg citând surse din apropierea acestui dosar.

Potrivit acestor surse, grupul german, care este prezent şi pe piaţa din România, va anunţa vânzarea diviziei T-Mobile Netherlands, după ce săptămâna trecută a primit ultimele oferte.

Deutsche Telekom ar fi încheiat un acord de schimb de acțiuni cu Softbank pentru a-și mări pachetul de acțiuni în divizia americană a T-Mobile și și-a vândut unitatea olandeză într-o reajustare majoră a intereselor care consolidează focusul grupului german în direcția transatlantică, scrie CNBC.

Ca urmare a celor două tranzacții anunțate marți, Deutsche Telekom își va mări participația la T-Mobile SUA cu 5,3% la 48,4%, aducând CEO-ul Tim Hoettges mai aproape de obiectivul său de a asigura controlul majorității directe asupra operatorului de telecomunicații din SUA.

Softbank va primi în schimb o participație de 4,5% la Deutsche Telekom, stabilind o relație directă după ce Softbank și-a vândut unitatea Sprint din SUA către T-Mobile printr-o tranzacție care s-a încheiat la începutul anului 2020.

Într-un acord separat, de 5,1 miliarde de euro, Deutsche Telekom și-a vândut unitatea olandeză T-Mobile Netherlands unui consorțiu format din fondurile Warburg Pincus şi Apax Partners care era considerat candidatul cu cele mai mari şanse.

Vânzarea T-Mobile Netherlands ar fi una din cele mai mari tranzacţii anunţate în acest an în sectorul european al telecomunicaţiilor. Fondurile Warburg Pincus şi Apax Partners au mai făcut echipă şi în 2019 pentru preluarea companiei britanice de de telecomunicaţii prin satelit Inmarsat Plc pentru 3,4 miliarde de dolari.

Bloomberg a informat anterior că Deutsche Telekom lucrează cu Morgan Stanley pentru vânzarea afacerilor sale din Olanda. Deutsche Telekom a intrat pe piaţa de telefonie mobilă din Olanda în 2000, după ce a achiziţionat o participaţie la un joint venture între SA and Tele Danmark. În 2003, după ce a preluat şi restul acţiunilor, grupul german a schimbat denumirea companiei în T-Mobile Netherlands. În 2019, T-Mobile Netherlands a fuzionat cu operaţiunile din Olanda ale grupului suedez Tele2 AB pentru a da naştere unuia din cei mai mari operatori de telefonie mobilă din Olanda.

Citește și: Inflaţia ar putea provoca o nouă criză financiară mondială similară cu cea din 2008

Deutsche Telekom este prezentă pe piaţa românească din anul 2014, după rebrandingul comun al Romtelecom şi Cosmote România.

La data de 28 iulie 2021, Comisia Europeană (CE) a aprobat, condiţionat, acordul anunţat la 9 noiembrie 2020 între OTE şi Orange România pentru vânzarea pachetului de acţiuni de 54% pe care OTE îl deţine în Telekom Romania Communications SA ("TKR").

Fondurile de investiţii sunt interesate de active precum subsidiara din Olanda a Deutsche Telekom dacă pot obţine controlul asupra infrastructurilor care stau la baza reţelelor de telecomunicaţii, care oferă randamente stabile pe termen lung. De exemplu, în luna mai a acestui an grupul olandez de telecomunicaţii Royal KPN NV a anunţat că a respins o ofertă nesolicitată de preluare venită din partea fodurilor de investiţii EQT AB şi Stonepeak Infrastructure Partners.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com

pixel