Temperaturile deosebit de mari amenință ghețarii din Norvegia

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Ghețarii norvegieni, în pericol din pricina temperaturilor deosebit de mari
Ghețarii norvegieni, în pericol din pricina temperaturilor deosebit de mari
Temperaturile-record înregistrate recent în Norvegia au condus la o topire masivă a gheţarilor, unii dintre aceştia riscând să dispară în următorii ani, a relatat marţi postul public NRK, citat de Xinhua. 

''Am avut temperaturi de peste 30 de grade şi este clar că acestea duc la o topire mai accentuată a zăpezii care a mai rămas şi a gheţarilor'', a declarat Atle Nesje, profesor de geologie la Universitatea din Bergen. 

Potrivit lui Nesje, topirea a condus la inundaţii provocate de râurile glaciare. 

Specialista în glaciologie Liss Marie Andreassen, de la Direcţia pentru Resursele de Apă şi Energie din Norvegia, a declarat că există un motiv de îngrijorare cu privire la viitorul gheţarilor, mulţi dintre aceştia putând să dispară în următorii 20-50 de ani. 

''Gheţarii sunt indicatori climatici şi sunt foarte sensibili la schimbările climei. Aceasta ar putea fi o revelaţie şi ne poate demonstra cât de severe sunt schimbările climatice'', a declarat ea. 

Temperaturile neobișnuite au dus la crearea unui nou lac în Alpii francezi

Nesje a adăugat că unii gheţari mai mici riscă să dispară complet în doar câţiva ani. ''Gheţarii mai mari vor rezista încă mulţi ani, însă observăm că braţele gheţarului se deplasează în sus şi devin mai scurte. Pe măsură ce gheţarii devin mai mici, va exista totodată mai puţin apă topită, ceea ce poate avea efecte asupra irigaţiilor şi agriculturii'', a adăugat specialistul. 

''O parte din rezervorul de apă riscă de asemenea să dispară, pe lângă faptul că unele hidrocentrale se bazează pe apa gheţarilor", a adăugat el. 

Conform previziunilor climatice, precipitaţiile din timpul iernii vor creşte cu 15% spre sfârşitul acestui secol, în timp ce temperaturile din timpul verilor vor creşte cu 2-3 grade Celsius, se arată în raport. 

''Anumite prognoze prevăd că topirea se va accentua în anii următori. Până la sfârşitul acestui secol, mulţi dintre gheţarii mici şi mijlocii ar putea dispărea complet'', a subliniat Nesje. 

Ţările nordice au înregistrat săptămâna trecută temperaturi extreme din cauza deplasării spre nord a caniculei istorice care a lovit Europa. În nordul Norvegiei s-a înregistrat sâmbătă o temperatură de 35,6 grade Celsius, egalând astfel recordul naţional stabilit la Nesbyen în 1970, a anunţat serviciul naţional de meteorologie pe Twitter. Institutul meteorologic norvegian a anunţat de asemenea săptămâna trecută că a constatat "nopţi tropicale" în diferite zone din sudul ţării, ceea ce înseamnă că temperaturile nu au coborât sub 20 de grade Celsius în cursul nopţii. 

Şi Suedia a fost afectată de caniculă. În micul oraş Markusvinsa din nord a fost atins vineri un record de 34,8 grade Celsius, cea mai ridicată temperatură înregistrată în acest an în ţară. "Este cea mai ridicată temperatură din Marele Nord cu începere din 1945 şi a treia temperatură mare cunoscută" în Suedia, a declarat pentru AFP meteorologul din cadrul SMHI Jon Jorpeland. 

Alerte de caniculă au fost difuzate nu doar în Norvegia şi Suedia, ci şi în Finlanda. 

Organizaţia meteorologică mondială (OMM) prevede că fluxurile atmosferice vor face să circule căldură dinspre Europa spre Groenlanda, "având ca efect creşterea temperaturii şi accelerarea topirii" gheţarilor. Previziunile actuale arată că topirea gheţarilor ar putea atinge recordurile din 2012, a adăugat OMM, care a citat cercetători din cadrul Institutului meteorologic danez.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel