În plină degringoladă, Germania, prima economie a UE, își decide viitorul
Favoriți în sondaje,...
''Am avut temperaturi de peste 30 de grade şi este clar că acestea duc la o topire mai accentuată a zăpezii care a mai rămas şi a gheţarilor'', a declarat Atle Nesje, profesor de geologie la Universitatea din Bergen.
Potrivit lui Nesje, topirea a condus la inundaţii provocate de râurile glaciare.
Specialista în glaciologie Liss Marie Andreassen, de la Direcţia pentru Resursele de Apă şi Energie din Norvegia, a declarat că există un motiv de îngrijorare cu privire la viitorul gheţarilor, mulţi dintre aceştia putând să dispară în următorii 20-50 de ani.
''Gheţarii sunt indicatori climatici şi sunt foarte sensibili la schimbările climei. Aceasta ar putea fi o revelaţie şi ne poate demonstra cât de severe sunt schimbările climatice'', a declarat ea.
Temperaturile neobișnuite au dus la crearea unui nou lac în Alpii francezi
Nesje a adăugat că unii gheţari mai mici riscă să dispară complet în doar câţiva ani. ''Gheţarii mai mari vor rezista încă mulţi ani, însă observăm că braţele gheţarului se deplasează în sus şi devin mai scurte. Pe măsură ce gheţarii devin mai mici, va exista totodată mai puţin apă topită, ceea ce poate avea efecte asupra irigaţiilor şi agriculturii'', a adăugat specialistul.
''O parte din rezervorul de apă riscă de asemenea să dispară, pe lângă faptul că unele hidrocentrale se bazează pe apa gheţarilor", a adăugat el.
Conform previziunilor climatice, precipitaţiile din timpul iernii vor creşte cu 15% spre sfârşitul acestui secol, în timp ce temperaturile din timpul verilor vor creşte cu 2-3 grade Celsius, se arată în raport.
''Anumite prognoze prevăd că topirea se va accentua în anii următori. Până la sfârşitul acestui secol, mulţi dintre gheţarii mici şi mijlocii ar putea dispărea complet'', a subliniat Nesje.
Ţările nordice au înregistrat săptămâna trecută temperaturi extreme din cauza deplasării spre nord a caniculei istorice care a lovit Europa. În nordul Norvegiei s-a înregistrat sâmbătă o temperatură de 35,6 grade Celsius, egalând astfel recordul naţional stabilit la Nesbyen în 1970, a anunţat serviciul naţional de meteorologie pe Twitter. Institutul meteorologic norvegian a anunţat de asemenea săptămâna trecută că a constatat "nopţi tropicale" în diferite zone din sudul ţării, ceea ce înseamnă că temperaturile nu au coborât sub 20 de grade Celsius în cursul nopţii.
Şi Suedia a fost afectată de caniculă. În micul oraş Markusvinsa din nord a fost atins vineri un record de 34,8 grade Celsius, cea mai ridicată temperatură înregistrată în acest an în ţară. "Este cea mai ridicată temperatură din Marele Nord cu începere din 1945 şi a treia temperatură mare cunoscută" în Suedia, a declarat pentru AFP meteorologul din cadrul SMHI Jon Jorpeland.
Alerte de caniculă au fost difuzate nu doar în Norvegia şi Suedia, ci şi în Finlanda.
Organizaţia meteorologică mondială (OMM) prevede că fluxurile atmosferice vor face să circule căldură dinspre Europa spre Groenlanda, "având ca efect creşterea temperaturii şi accelerarea topirii" gheţarilor. Previziunile actuale arată că topirea gheţarilor ar putea atinge recordurile din 2012, a adăugat OMM, care a citat cercetători din cadrul Institutului meteorologic danez.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Favoriți în sondaje,...
Se dorește verificarea...
Litiul, cobaltul și nichelul...
Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...
Angajații federali obligați să...
Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...
SUA apără acordul propus de...
O decizie dificilă pentru...
Președintele argentinian Javier...
Care este țara europeană care plătește abonamentul...
Guvernul s-a decis în privința...
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Rating susţinut de apartenenţa...
Cum poți obține 500 de lei de...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...
Termenele de livrare care ar putea determina...
Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...
Aplicația de inteligență...
Afacerile stârnesc interes până...
Data de 28 februarie 2025 este...