Într-un studiu publicat pe această temă, Allianz Trade scrie că, în 2023, recentele valuri de căldură au costat deja PIB-ul mondial 0,6 puncte de creștere. Și nu suntem decât la jumătatea anului! În detaliu, acest lucru reprezintă 0,1% din produsul intern brut al Franței și 1,3% în cazul Chinei.
"Schimbările climatice vor crește frecvența și intensitatea fenomenelor extreme de călduroase, iar valurile de căldură, secetele și incendiile de pădure reprezintă "noua normalitate". Astfel de evenimente au un impact nu numai asupra oamenilor și a vieții sălbatice, ci și asupra economiilor", scriu autorii studiului.
China în prima linie
Potrivit Allianz Trade, impactul economic al unei zile caniculare (peste 32 de grade Celsius) este egal cu impactul unei jumătăți de zi de grevă. China, Spania și Grecia sunt țările cele mai afectate, cu un impact cuprins între 1,3 și 0,9 puncte asupra creșterii economice în 2023. Pe de altă parte, impactul asupra Statelor Unite (-0,3 puncte) și a Franței (-0,1 puncte) este mai moderat.
Adaptarea este esențială, iar indivizii, întreprinderile și guvernele pot utiliza diverse abordări, inclusiv modificări de natură tehnologică, de infrastructură, de reglementare și de comportament. "Strategii precum optimizarea orelor de lucru (lucrul dimineața devreme sau seara...) sunt promițătoare", se arată în document.
Vremuri grele pentru lucrători
Experții Allianz Trade pledează, de asemenea, pentru "o planificare urbană sensibilă la schimbările climatice și schimbări în proiectarea clădirilor pentru a face față temperaturilor de bază ridicate, cu aer condiționat de susținere pentru a se adapta la scurte vârfuri de temperatură" și "cu energie electrică adecvată, accesibilă, fiabilă și curată".
La nivel mondial, se preconizează că stresul termic va reduce numărul total de ore de muncă potențiale cu 2,2% la nivel mondial (echivalentul a 80 de milioane de locuri de muncă cu normă întreagă). Potrivit unui raport din 2021, în acel an s-au pierdut 470 de miliarde de ore de muncă potențiale, ceea ce reprezintă o creștere de 37% față de media anuală din 1990-1999 și o medie de 139 de ore pierdute pe persoană.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Un incident bizar în Polonia a...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...