Tendințe globale: Marile bănci centrale menţin ritmul de tăiere a dobânzilor

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
foto: pexels.com
foto: pexels.com
Marile bănci centrale merg ferm pe drumul reducerii dobânzilor, arată o analiză Reuters.  

Șapte dintre cele 10 mari bănci centrale din piețele dezvoltate urmărite de Reuters au început acum să relaxeze politica monetară, cu așteptările privind rapiditatea acțiunilor lor fluctuând în funcție de accentul pus de factorii de decizie pe datele economice.

Iată unde se situează principalele bănci centrale în materie de dobânzi și ce așteaptă traderii în continuare.

1. ELVEȚIA

Cererea pentru moneda refugiu a Elveției i-a oferit băncii sale centrale o problemă mai mică cu inflația, comparativ cu alte bănci centrale, atunci când prețurile la materii prime au crescut după invazia Rusiei în Ucraina în 2022.

Banca Națională a Elveției se confruntă acum cu scăderea prea rapidă a prețurilor.

Inflația elvețiană a scăzut la 0,8% anual, permițând BNS să urmeze o reducere a dobânzii la 1% în septembrie, cu alte măsuri de relaxare care ar putea sprijini exportatorii afectați de puterea persistentă a francului față de euro.

Piețele financiare estimează o probabilitate mare ca ratele din Elveția să scadă la 0,5% până în martie 2025.

2. CANADA

Piețele indică așteptări ferme ca Banca Canadei să reducă dobânzile pentru a patra reuniune consecutivă pe 23 octombrie, existând chiar șanse egale pentru o reducere importantă de 50 de puncte de bază, la 3,75%.

Inflația din Canada a scăzut la 2%, economia este lentă, iar întreprinderile pesimiste cred că ratele încă ridicate frânează cererea, în timp ce Banca Canadei și-a exprimat îngrijorarea cu privire la creșterea nivelului de stres al creditului de consum.

3. SUEDIA

Banca centrală a Suediei, Riksbank, care a început să reducă dobânzile în mai, după ce creșterile sale au controlat inflația, dar au accelerat declinul economic, încearcă acum să stimuleze creșterea economiei.

A redus dobânda la 3,25% în septembrie și a orientat piețele către alte reduceri consecutive în noiembrie, decembrie și ianuarie.

4. NOUA ZEELANDĂ

Inflația în Noua Zeelandă a scăzut la 2,2% în al doilea trimestru, pentru prima dată în intervalul țintit de 1-3% al Băncii de Rezervă din Noua Zeelandă din martie 2021.

Acest lucru oferă băncii centrale spațiu pentru a continua relaxarea agresivă, după o reducere de 50 de puncte de bază în octombrie. Traderii se așteaptă la o altă reducere similară în noiembrie și, probabil, în februarie.

5. ZONA EURO

Banca Centrală Europeană a redus dobânzile pentru a treia oară în acest an, joi, recunoscând tacit că inflația ar putea să se stabilizeze mai repede în jurul țintei de 2% decât se credea anterior.

Piețele anticipează noi reduceri de 25 de puncte de bază la fiecare dintre următoarele trei întâlniri, iar BCE ar putea aduce dobânda de referință la un nivel neutru până în a doua jumătate a anului 2025.

6. STATELE UNITE

Rezerva Federală a Statelor Unite a început ciclul de relaxare luna trecută, cu o reducere de 50 de puncte de bază, prima scădere din ultimii patru ani. Traderii se așteaptă acum ca Fed să amâne alte măsuri agresive, deoarece economia SUA rămâne rezilientă.

Piețele prețuiesc în jur de 50 de puncte de bază de relaxare până la sfârșitul anului, în scădere de la aproximativ 70 de puncte de bază acum câteva săptămâni, după ce oficialii Fed au sugerat că prima mare reducere a făcut mai puțin probabilă o recesiune și au spus că piața muncii se află la niveluri medii.

7. MAREA BRITANIE

Banca Angliei a redus dobânda de la 5,25% la 5% în august, iar piețele și-au intensificat așteptările de relaxare după ce datele de miercuri au arătat că inflația a scăzut semnificativ sub țintă.

Prețurile de consum au crescut cu 1,7% în septembrie față de anul anterior și au scăzut la 4,9% în sectorul dominant al serviciilor din Marea Britanie, subestimând prognozele BoE și determinând piețele să estimeze o probabilitate de aproape 90% pentru alte două reduceri ale dobânzilor în acest an.

8. NORVEGIA

Banca centrală a Norvegiei rămâne în tabăra restrictivă.

A menținut rata dobânzii neschimbată la 4,50% luna trecută și a spus că orice reduceri trebuie să aștepte până în primul trimestru al anului 2025, consolidând moneda coroanei.

Deși inflația de bază a scăzut neașteptat în septembrie, inflația generală rămâne persistentă. Piețele estimează doar o șansă din trei pentru o reducere a dobânzii până la sfârșitul anului, ceea ce înseamnă că ciclul de relaxare al Norvegiei va începe probabil mult după cele ale colegilor săi.

9. AUSTRALIA

Și Australia este în tabăra restrictivă.

Banca de Rezervă a Australiei a menținut ratele la 4,35% din noiembrie anul trecut și nu a exclus noi majorări pentru a readuce inflația în intervalul țintă de 2-3%.

Deși inflația a scăzut la cel mai mic nivel din ultimii trei ani, de 2,7% în august, datele puternice de pe piața muncii de joi au determinat traderii să evalueze doar o șansă de 30% pentru o reducere de un sfert de punct până la sfârșitul anului.

10. JAPONIA

Creșterea inflației a determinat Banca Japoniei, cunoscută pentru politica sa monetară ultra-relaxată, să majoreze costurile împrumuturilor la 0,25% în iulie, o măsură care a perturbat piețele globale.

După acest moment de tensiune, o majoritate redusă de economiști chestionați de Reuters se așteaptă ca BoJ să mențină ratele neschimbate pentru restul acestui an. Acest lucru nu este surprinzător, având în vedere că noul prim-ministru, Shigeru Ishiba, care era perceput ca un adept al politicii monetare stricte, a declarat că economia nu este pregătită pentru alte creșteri ale dobânzilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin

pixel