TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
În cercurile apropiate guvernului premierului Giorgia Meloni, există critici privind faptul că Berlinul susține o integrare europeană mai profundă, dar se opune unei posibile achiziții a Commerzbank, care are sediul la Frankfurt. Surse apropiate situației afirmă că oficialii italieni consideră poziția Germaniei ca fiind contradictorie.
De asemenea, unii oficiali italieni și-au exprimat nemulțumirea față de directorul general al UniCredit, Andrea Orcel, acuzându-l că ar fi prea agresiv în demersul său pentru preluarea băncii germane. Aceștia sunt îngrijorați că atitudinea sa ar putea deteriora relațiile dintre cele două țări.
UniCredit a evitat să comenteze aceste critici, dar tensiunile dintre Berlin și Roma par să escaladeze.
Preluarea Commerzbank și opoziția Germaniei
UniCredit, una dintre cele mai mari bănci din Italia, a achiziționat rapid o participație semnificativă în Commerzbank, care este parțial deținută de statul german și reprezintă o sursă importantă de finanțare pentru economia Germaniei. Pe 11 septembrie, UniCredit a dezvăluit că a cumpărat o participație de 9%, iar pe 18 septembrie a anunțat că a încheiat tranzacții derivate care îi permit să controleze 21% din Commerzbank. Astfel, UniCredit a devenit cel mai mare investitor din Commerzbank, devansând chiar și guvernul german.
Acțiunile băncii italiene au luat prin surprindere Berlinul, care deja își exprimase vineri opoziția față de o posibilă achiziție a Commerzbank. Cancelarul german Olaf Scholz a amplificat retorica luni, imediat după ce UniCredit a anunțat că și-a extins participația.
Olaf Scholz
„Atacurile neprietenoase și preluările ostile nu sunt benefice pentru bănci, motiv pentru care guvernul german a adoptat o poziție clară în această privință”, a declarat Scholz la New York. „Nu considerăm că acesta este un curs de acțiune adecvat”, a adăugat cancelarul, referindu-se la maniera în care Orcel a preluat controlul asupra unei părți semnificative a Commerzbank.
Italia susține dreptul UniCredit de a acționa pe piața liberă
Puțin mai târziu, în aceeași zi, ministrul de externe al Italiei, Antonio Tajani, a apărat UniCredit și a sugerat că opoziția Germaniei față de mișcarea companiei italiene reflectă un dublu standard. „În Europa, avem o piață liberă”, a subliniat Tajani. „Nu înțeleg de ce, atunci când cineva cumpără în Italia, se spune că facem parte dintr-un sistem european, dar dacă un italian cumpără, nu mai este un singur piață.”
Această dispută tensionată între Italia și Germania survine la doar două săptămâni după ce fostul președinte al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a cerut o integrare mai mare a piețelor de capital ale Uniunii Europene, avertizând că blocul ar trebui să se teamă serios pentru viitorul său. Comentariile sale subliniau vulnerabilitatea economică a Europei în lipsa unei coordonări mai strânse.
Antonio Tajani
Reacții din Germania și semnale mixte
Cu toate acestea, intenția UniCredit de a prelua Commerzbank nu a fost întâmpinată doar cu opoziție în Germania. Frank Schaeffler, membru al comisiei de finanțe și buget din Parlamentul german, a susținut că ar fi esențial ca Berlinul să își reducă participația la Commerzbank pentru a permite o eventuală vânzare. „Dacă o bancă europeană dorește să își extindă prezența în Germania, acesta este un lucru bun”, a afirmat Schaeffler.
Această declarație sugerează că în Germania există și voci care sprijină ideea unei piețe europene deschise, în care bănci precum UniCredit să aibă posibilitatea de a face achiziții strategice, chiar și în țări cu economii puternice, precum Germania.
Tensiunile dintre Italia și Germania continuă să crească pe fondul preluării Commerzbank de către UniCredit, adâncind faliile în viziunea asupra pieței europene. Deși Germania susține principiul unei piețe unice europene, reacțiile sale recente arată că, în practică, există rezistență atunci când interesele naționale sunt în joc. Rămâne de văzut cum vor evolua negocierile și dacă cele două țări vor reuși să găsească o cale comună în acest diferend economic cu implicații diplomatice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...