Tensiuni între Italia și Germania din cauza preluării Commerzbank de către UniCredit
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Olaf Scholz si Georgia Meloni
Olaf Scholz si Georgia Meloni
Oficialii guvernului italian devin din ce în ce mai nemulțumiți de opoziția Germaniei față de posibilitatea ca UniCredit SpA din Milano să preia controlul asupra Commerzbank AG, o mișcare ce ar putea afecta relațiile diplomatice delicate dintre Roma și Berlin.

În cercurile apropiate guvernului premierului Giorgia Meloni, există critici privind faptul că Berlinul susține o integrare europeană mai profundă, dar se opune unei posibile achiziții a Commerzbank, care are sediul la Frankfurt. Surse apropiate situației afirmă că oficialii italieni consideră poziția Germaniei ca fiind contradictorie.

De asemenea, unii oficiali italieni și-au exprimat nemulțumirea față de directorul general al UniCredit, Andrea Orcel, acuzându-l că ar fi prea agresiv în demersul său pentru preluarea băncii germane. Aceștia sunt îngrijorați că atitudinea sa ar putea deteriora relațiile dintre cele două țări.

UniCredit a evitat să comenteze aceste critici, dar tensiunile dintre Berlin și Roma par să escaladeze.

Preluarea Commerzbank și opoziția Germaniei

UniCredit, una dintre cele mai mari bănci din Italia, a achiziționat rapid o participație semnificativă în Commerzbank, care este parțial deținută de statul german și reprezintă o sursă importantă de finanțare pentru economia Germaniei. Pe 11 septembrie, UniCredit a dezvăluit că a cumpărat o participație de 9%, iar pe 18 septembrie a anunțat că a încheiat tranzacții derivate care îi permit să controleze 21% din Commerzbank. Astfel, UniCredit a devenit cel mai mare investitor din Commerzbank, devansând chiar și guvernul german.

Acțiunile băncii italiene au luat prin surprindere Berlinul, care deja își exprimase vineri opoziția față de o posibilă achiziție a Commerzbank. Cancelarul german Olaf Scholz a amplificat retorica luni, imediat după ce UniCredit a anunțat că și-a extins participația.

Olaf Scholz

„Atacurile neprietenoase și preluările ostile nu sunt benefice pentru bănci, motiv pentru care guvernul german a adoptat o poziție clară în această privință”, a declarat Scholz la New York. „Nu considerăm că acesta este un curs de acțiune adecvat”, a adăugat cancelarul, referindu-se la maniera în care Orcel a preluat controlul asupra unei părți semnificative a Commerzbank.

Italia susține dreptul UniCredit de a acționa pe piața liberă

Puțin mai târziu, în aceeași zi, ministrul de externe al Italiei, Antonio Tajani, a apărat UniCredit și a sugerat că opoziția Germaniei față de mișcarea companiei italiene reflectă un dublu standard. „În Europa, avem o piață liberă”, a subliniat Tajani. „Nu înțeleg de ce, atunci când cineva cumpără în Italia, se spune că facem parte dintr-un sistem european, dar dacă un italian cumpără, nu mai este un singur piață.”

Această dispută tensionată între Italia și Germania survine la doar două săptămâni după ce fostul președinte al Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a cerut o integrare mai mare a piețelor de capital ale Uniunii Europene, avertizând că blocul ar trebui să se teamă serios pentru viitorul său. Comentariile sale subliniau vulnerabilitatea economică a Europei în lipsa unei coordonări mai strânse.

Antonio Tajani

Reacții din Germania și semnale mixte

Cu toate acestea, intenția UniCredit de a prelua Commerzbank nu a fost întâmpinată doar cu opoziție în Germania. Frank Schaeffler, membru al comisiei de finanțe și buget din Parlamentul german, a susținut că ar fi esențial ca Berlinul să își reducă participația la Commerzbank pentru a permite o eventuală vânzare. „Dacă o bancă europeană dorește să își extindă prezența în Germania, acesta este un lucru bun”, a afirmat Schaeffler.

Această declarație sugerează că în Germania există și voci care sprijină ideea unei piețe europene deschise, în care bănci precum UniCredit să aibă posibilitatea de a face achiziții strategice, chiar și în țări cu economii puternice, precum Germania.

Tensiunile dintre Italia și Germania continuă să crească pe fondul preluării Commerzbank de către UniCredit, adâncind faliile în viziunea asupra pieței europene. Deși Germania susține principiul unei piețe unice europene, reacțiile sale recente arată că, în practică, există rezistență atunci când interesele naționale sunt în joc. Rămâne de văzut cum vor evolua negocierile și dacă cele două țări vor reuși să găsească o cale comună în acest diferend economic cu implicații diplomatice.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Muncitori instalează panouri fotovoltaice / Foto: Unsplash

Lansarea Programului Casa Verde Fotovoltaice 2024

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) anunță...

Protecție împotriva inundațiilor în Ungaria

Viitura pe Dunăre a ajuns la peste 6,5 metri în Ungaria

Vârful viituri părăsește Ungaria iar autoritățile se...

Aeroportul Băneasa

Aeroportul Băneasa intră în șantier de la întâi octombrie

Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB) va...

Hidroelectrica

Vești bune pentru abonații Hidroelectrica

După ce Hidroelectrica a devenit compania cu unul dintre...

Olaf Scholz si Georgia Meloni
Lingouri de aur / sursa foto: Freepik.com

Cine ”lucrează” la creșterea explozivă a prețului la aur

Printre altele, metalul galben a înregistrat astăzi un...

A fost o veselie generală

Bursele mondiale salută planul de redresare al Chinei

Pentru piețe, veștile bune din China au fost o adevărată...

Orez basmati / FOTO: Freepik

India aruncă în aer piața orezului basmati

Decizia autorităților din India de a elimina plafonul de...

Semn de întrebare

Trei întrebări privind perspectivele economice globale

Sunt trei mari probleme care modelează perspectivele...

Roboți industriali / FOTO: Freepik
Daniela Dărăban
Trenuri de mare viteză

Franța și Spania se ceartă din cauza unor trenuri

Guvernul spaniol a lansat marți noi critici la adresa...

Un bărbat culege struguri / Foto: Freepik

Franța are o nouă problemă: Reputația sectorului șampaniei

Sectorul viticol din Champagne, situat în nord-estul...

Bani
MInistrul de Finanțe, Marcel Boloș / FOTO: Gov.ro
Plafonarea RCA. Nicu Marcu (ASF): Guvernul va lua în calcul cât de curând PROPUNEREA
Fotografie de la Andrea Piacquadio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/994234/
Poștașul vine cu plicul / FOTO: Poșta Română
Bani ținuți în mâini / Foto: DCBusiness

Aceste indemnizații se vor acorda mai repede

O propunere legislativă aflată pe masa de lucru a...

Montare de panouri solare / Foto: Freepik
Arme / Foto: Freepik
Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Piața de capital / sursa foto: Freepik.com
Adrian Câciu. Foto: Crişan Andreescu
Foto: Pexels.com
„Miner de Bitcoin” / sursa foto: Freepik.com
Boeing

pixel