Economia germană a înregistrat în perioada iulie - septembrie 2018 un declin de 0,2%, comparativ cu precedentele trei luni, arată estimarea preliminară publicată miercuri de Oficiul federal de Statistică (Destatis), în timp ce analiştii intervievaţi de Reuters se aşteptau la o scădere de 0,1%.
Faţă de trimestrul trei din 2017, PIB-ul Germaniei a crescut cu 1,1% în perioada iulie-septembrie 2018, analiştii estimând un avans de 1,3%. "Uşorul declin al economiei în ritm trimestrial a fost determinat în principal de evoluţii comerciale externe: calculele provizorii arată că au scăzut exporturile şi au crescut importurile", apreciază Destatis.
Şi Banca Centrală a Germaniei (Bundesbank) a estimat recent că avansul economiei germane a fost mai lent în trimestrul trei din 2018, pe fondul scăderii producţiei auto după implementarea noilor proceduri mai stricte de testare a poluării (WLTP), dar motoarele recentei expansiuni se menţin, astfel încât evoluţia PIB ar trebui să se redreseze în ultimele trei luni din acest an.
O problemă în sectorul auto
"Germania nu are o problemă economică, mai degrabă o problemă în sectorul auto. Noile proceduri mai stricte de testare a poluării au dus la reducerea producţiei, ceea ce a afectat şi alte sectoare", a afirmat Andreas Scheuerle, de la DekaBank.
În schimb, Carsten Brzeski, economist la ING, susţine că, şi în eventualitatea aşteptatei redresări a industriei auto în trimestrul patru din 2018, datele din perioada iulie-septembrie 2018 "sunt un semnal de alarmă", iar "performanţa slabă a exporturilor, în pofida deprecierii euro, sugerează că tensiunile comerciale şi slăbiciunea pieţelor emergente ar putea afecta şi în viitor performanţa economiei germane".
Luna trecută, ministrul Economiei, Peter Altmaier, a avertizat că expansiunea PIB-ului Germaniei pierde din avânt deoarece sporirea tensiunilor comerciale pe plan extern şi lipsa de personal calificat pe plan intern limitează perspectivele de creştere ale celei mai mari economii europene.
Prezentând estimările Guvernului revizuite în scădere, Peter Altmaier a declarat că PIB-ul Germaniei ar urma să înregistreze, atât în acest an, cât şi în următorii doi ani, un avans de 1,8% (faţă de prognoza precedentă de 2,3% în 2018 şi 2,1% în 2019). În 2017, economia germană a urcat cu 2,5%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
Câştigul salarial mediu net...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...