Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
Proiectul de regulament are ca scop oferirea unei game mai mari de opţiuni pentru persoanele care vor să economisească pentru pensie şi, în acelaşi timp, stimularea pieţei pensiilor personale. Conform aprecierilor Comisiei, numai 27% din europenii între 25 şi 59 de ani s-au înscris într-un produs de pensii.
"Îmbătrânirea populaţiei în Europa creează noi provocări. Una dintre acestea este cum putem să ne asigurăm că cetăţenii economisesc o sumă suficientă pentru a putea trăi decent la pensie. Produsele paneuropene de pensii vor crea o noua posibilitate pentru a economisi pe termen lung, utilizând pieţele de capital şi atenuând astfel presiunea asupra finanţării publice. Aceste produse vor avea şi avantajul major că vor cumula toate sumele economisite în Europa, indiferent de ţară, în cadrul unui singur plan de pensii personale", a declarat ministrul Finanţelor din România, Eugen Teodorovici.
Conform noilor norme, PEPP ar urma să aibă aceleaşi caracteristici standard indiferent unde sunt comercializate. Ele vor fi oferite de o gamă largă de furnizori, în principal societăţi de asigurare, bănci, instituţii pentru furnizarea de pensii ocupaţionale, firme de investiţii şi administratori de active.
Pensiile în Europa
În Europa, piaţa pensiilor personale este deocamdată fragmentată din cauza unei diversităţi de norme ce împiedică dezvoltarea unei pieţe la nivelul UE. În unele state membre, piaţa este aproape inexistentă. Noile produse paneuropene de pensii personale vor oferi cetăţenilor o nouă posibilitate de economisire, aplicabilă la nivelul întregii UE, venind în completarea planurilor de pensii publice şi ocupaţionale, precum şi a planurilor de pensii personale de la nivel naţional.
Pentru deponenţi, PEPP ar avea următoarele avantaje: mai multe opţiuni, în condiţiile în care ar urma să aleagă dintr-o gama largă de furnizori de PEPP într-un mediu mai competitiv; protecţia consumatorilor; schimbarea furnizorilor, deponenţii urmând să aibă dreptul sa schimbe furnizorii, atât la nivel naţional, cât şi dincolo de frontiere, după un minimum de cinci ani de la încheierea contractului sau de la cea mai recentă schimbare de furnizor; transferabilitate, având în vedere că deponenţii vor putea continua să contribuie la PEPP-ul lor şi dacă se mută în alt stat membru.
Pentru furnizorii de planuri de pensii, regulamentul va oferi următoarele oportunităţi: economii de scară; o sfera de acţiune mai largă şi distribuţie transfrontalieră graţie unui 'paşaport' UE care va permite furnizorilor să comercializeze PEPP în diferite state membre.
În continuare, textul va face obiectul verificării de către experţii jurişti-lingvişti. Parlamentul şi Consiliul vor putea proceda apoi la adoptarea textului final.
Citește și: Ce obligație au pensionarii pentru a primi lunar drepturile bănești
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...