Teodorovici despre offshore: ”Este un lucru fantastic de important”

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Vom găsi un consens cu toţi colegii de la ALDE şi de la alte partide pe Legea offshore pentru a da acel text de compromis, benefic în primul rând pentru România, iar săptămâna viitoare coaliţia va vota un astfel de proiect, a declarat, la Antena 3, ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici. 

"Sunt convins că vom găsi o cale discuţie şi un consens cu toţi colegii, şi de la ALDE şi de la alte partide în comisiile respective reunite, acum că fiecare va vota sau nu, vom vedea, dar sigur a noastră coaliţie PSD-ALDE va vota săptămâna viitoare un astfel de proiect", a precizat Teodorovici.

Întrebat dacă sunt tensiuni mari în coaliţie din această cauză, el a răspuns: "Nu. Am avut azi o discuţie cu Varujan Vosganian şi eu zic că găsim cu siguranţă calea de mijloc".

"Domnul deputat Iancu (Iulian Iancu, deputat PSD, preşedintele Comisiei pentru industrii, n.r.) spunea azi să fim foarte transparenţi şi să purtăm discuţiile în comisiile reunite, în mod public, să fie invitată presa, să aibă acces pentru a vedea fiecare român cine şi ce susţine în acele comisii vizavi de interesul naţional. Dar, repet, să găsim calea de mijloc, că dacă eşti mult cu cadrul legal nu mai vine nimeni să investească. Rămânem cu legea în braţe şi cu gazele în Marea Neagră şi nu ai făcut nimic. Va fi un consens. Repet, în ALDE sunt oameni care cunosc şi sunt cel puţin şase foşti miniştri ai Energiei şi actualul Anton Anton, care împreună pot aduce plus de experienţă pe această zonă. Avem şi noi experienţa din partid, a domnului Iulian Iancu dar şi a altor colegi din partid care sunt pe zona energetică şi care împreună pot să dea acel text de compromis şi să fie în primul rând pentru România benefic. Aici este interesul nostru naţional. Nu am nicio temere că lucrurile nu vor sta aşa cum vă spun", a subliniat ministrul Finanţelor.

El a precizat că în primul rând se va discuta în acele comisii reunite care trebuie să definitiveze raportul pe această lege, pentru a aduce toate explicaţiile din punct de vedere al bugetului.

"Aici este un lucru foarte bun că se discută, ca toţi să fie convinşi că ceea ce se votează este cea mai bună versiune, nu doar pentru România ci ca să găsim calea de mijloc. Noi ca ţară să câştigăm mult mai mult decât câştigăm astăzi, pentru că ştim foarte bine este foarte mare potenţial, dar în acelaşi timp pentru că ALDE susţine foarte mult această chestiune, foarte logică de fapt: şi investitorul privat să fie atras, să fie determinat să facă în România acele investiţii", a adăugat şeful de la Finanţe.

În opina acestuia, principiul de bază care stă la o astfel de discuţie este acela de a găsi "acea prevedere legală ca să aducă câştiguri ambelor părţi, nu unul să câştige şi altul să nu încaseze absolut deloc".

"Formula care se va discuta probabil va fi aceea care va aduce ambelor părţi oarecum venituri în mod egal. Sunt făcute nişte simulări la MFP, le vom discuta în acele comisii reunite la Parlament, pentru ca săptămâna viitoare dacă se închide discuţia şi lumea are un consens, să se meargă la votul final la Camera Deputaţilor. De asemenea, e acea discuţie a contractelor în derulare, ce li se aplică şi ca principiu e normal dacă începi un lucru pe o prevedere legală să continui, să nu schimbi regulile în timpul jocului, este un principiu corect", a mai spus Teodorovici.

Ministrul a menţionat că interesul din partea companiilor private există deoarece este un zăcământ confirmat în Marea Neagră de circa 500 de miliarde de metri cubi de gaze, o mare parte în perimetre deja concesionate, iar altă parte în alte zone.

"Vorbim de cantităţi certe. Normal că firmele private au interes să obţină un cadru fiscal cat mai facil, pentru a-şi mări cât mai mult profitul pe care trebuie să şi-l încaseze, dar se va găsi calea de mijloc ca ambele părţi să câştige în mod corect de pe urma acestor exploatări de gaze. Sunt efecte care poate nu se cuantifică la prima discuţie de către cei aflaţi în acest subiect: faptul că în România va fi obligaţia să se vândă jumătate din cât se produce. Este un lucru fantastic de important. Poate azi nu este cuantificat la cât înseamnă. Asta înseamnă că nu mai eşti dependent de alte zone care îţi impun un preţ pe care doresc acele părţi să ţi-l impună, iar tu România eşti independentă energetic şi ai un preţ mult mai scăzut la partea de gaze şi în economie efectul se va simţi", a explicat ministrul Finanţelor.

Camera Deputaţilor a decis, miercuri, cu 210 voturi "pentru" şi o abţinere, retrimiterea la comisii pentru o săptămână a raportului la Legea offshore.

Aceasta după ce, marţi seara, Comisiile pentru industrii, buget şi administraţie au adoptat raportul asupra Legii offshore, cu mai multe amendamente considerate în defavoarea investitorilor. Potrivit textului adoptat, limita maximă a deducerii investiţiilor în segmentul upstream nu poate depăşi 30% din totalul impozitului pe veniturile suplimentare offshore, faţă de 60% cum era în varianta adoptată de Senat.

Amendamentele votate marţi seara la Legea offshore vor avea consecinţe negative asupra industriei româneşti de petrol şi gaze şi vor descuraja investiţiile din Marea Neagră, potrivit unui comunicat al Federaţiei Patronale de Petrol şi Gaze (FPPG).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China

pixel