Economia între varză și portocale. Mircea Coșea: Se joacă alba-neagra cu România
Profesorul Mircea Coșea trage...
Teodorovici insistă că va pune un accent agresiv pe zona TVA, unde s-a încasat cu 7-8 mld euro mai puțin decât s-a preconizat. El a adăugat Ionuț Mișa, directorul ANAF, trebuie să recupereze până la sfârșitul anului tot ce nu a realizat în primul semestru, în caz contrar urmând să opereze schimbări la conducerea Agenției.
ANAF a realizat în prezent 92% din planul privind încasările de TVA.
Teodorovici spune că mai importantă pentru execuția bugetară este realizarea planului stabilit la începutul anului, decât comparația cu anii anteriori.
Ministrul de Finanțe s-a declarat nemulțumit de țintele pe care și le-au fixat până acum "toate conducerile ANAF" în sensul că planul pentru încasările de TVA trebuie fixat în funcție de cât poate oferi economia, nu de cât cred că pot să realizeze șefii de la Fisc, "pentru a raporta ulterior depășiri de plan".
Cele trei zone din care Finanțele intenționează să îmbunătățească încasările bugetare sunt sunt zona de TVA, accizele și taxele vamale.
De asemenea, se intenționează reabilitarea punctelor vamale și dotarea lor cu echipamente de ultimă generație, ca și 200 de vameși tineri, ”care nu au fost încă alterați de sistem”.
În prezent, în vămile din România există 15 scannere mobile, dintre care nici unul nu funcționează, a mai spus Teodorovici, care a acuzat voalat personalul din vămi că nu face tot posibilul pentru a opri evaziunea fiscală.
Pentru securizarea granițelor, el a spus că intenționează să externalizeze managementul echipamentelor folosite în vămile românești.
Institutului Naţional de Statistică a evaluat economia subterană din România la aproape 23% din PIB. Asta înseamnă 217 miliarde de lei - adică aproape 47,7 miliarde de euro, la cursul oficial de 4,55 lei/euro, pe care este fundamentat bugetul din 2018.
O parte importantă din aceşti bani scapă printre degete statului român, care pierde astfel impozitele pe produs şi pe forţa de muncă, precum şi contribuţiile sociale aferente muncii la negru. România şi Bulgaria sunt ţările europene cu cel mai mare procent al economiei subterane în PIB, ceea ce le face şi cele mai sărace din Uniunea Europeană.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
TikTok riscă să fie suspendată...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...
România intensifică lupta...