Teodorovici: România să fie mai tranșantă în problema Schengen
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Schengen
Schengen
Ministrul Finanţelor Publice, Eugen Teodorovici, a declarat, vineri, la o întâlnire cu români plecaţi în străinătate, că României îi trebuie o poziţie "tranşantă" în privinţa intrării în spaţiul Schengen, precizând că sunt pierderi economice foarte mari în fiecare zi.

 "Legat de Schengen, cred că o singură poziţie ne poate ajuta. De multe ori, ne trebuie o poziţie foarte tranşantă. O să vă dau un exemplu de poziţie tranşantă, mai ales că suntem în această zonă iubitoare de pălincă. Trebuie să ne luptăm ca în gospodării oamenii să poată obţine o anumită cantitate mai mare de pălincă fără să fie accizată, faţă de ce este astăzi în legislaţie. S-a ridicat această problemă în întâlnirea de miniştri de Finanţe la nivel european când eu eram preşedintele acestor miniştri pe şase luni. (...) Am ajuns, în ultima fază, ca 100 de litri să se producă în gospodării, pe lângă ce e astăzi în Codul fiscal, şi ne-au blocat patru ţări - Cehia, Bulgaria şi încă două, că în Cehia au băut, s-au intoxicat doi. Ce treabă am eu cu ce se întâmplă la tine în Cehia? La mine în România este mai mult decât o tradiţie pălinca, este un fel de a trăi, am încercat să le explic", a spus Teodorovici. 

Oficial al CE: Nu mai există motive reale pentru a ține România în afara Schengen

El a subliniat că trebuie fermitate la negocierea intrării României în Schengen cu celelalte ţări. 

"Le-am dus pălincă tuturor miniştrilor de Finanţe să vadă ce şi cum. Zic: la noi în fiecare zi asta facem, aşa e la noi, nu exportăm, nu afectăm pe nimeni. Pentru alte interese, ne-au blocat. Zic: bine, ok. Aveam la pachet două directive de modificat. Am spus: bun, dacă pe asta nu faceţi cum am spus eu, atunci nici cealaltă, care era gata, nu trece. A sărit francezul, spaniolul, Eugen stai puţin, că Preşedinţia... Asta nu înseamnă că nu pot să sprijin interesele ţării mele? N-am cerut nimic în plus şi nu s-a trecut acea directivă care era gata, pentru că nu am trecut-o pe asta şi eu cât sunt ministru de Finanţe, până nu-mi scoateţi directiva pe acciză la pălincă şi pentru mine, eu vă dau voturi negative la absolut toate actele normative. Toţi miniştri de Finanţe ştiu. Partea asta cu Schengen-ul la fel trebuie pusă. Nu avem asta, ne pare rău, unde ţine de votul României nu obţineţi nimic, pentru că totul este economic. Noi pierdem zilnic economic, sunt sume mari, totul e economic. Deci fermitate trebuie de multe ori, chiar dacă pare altfel decât regulile bisericeşti, dar trebuie să fim şi aşa, pentru că toţi fac în acelaşi fel", a explicat ministrul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

OUG pentru scăderea prețului gazelor naturale

Guvernul României a adoptat o nouă Ordonanță de Urgență...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel