Teroare prin telefon. Monstruoasa invenție a chinezilor

Autor: Adrian Ilie
Data publicării:
Supraveghere prin telefon îndreptată împotriva uigurilor
Supraveghere prin telefon îndreptată împotriva uigurilor
Autorităţile chineze utilizează o aplicaţie de telefonie mobilă pentru a-i supraveghea pe musulmanii din provincia Xinjiang, denunţând că acestea califică drept suspecte comportamente zilnice 'absolut legale', susţine un raport al organizaţiei neguvernamentale Human Rights Watch, citat marţi de AFP. Beijingul şi-a atras critici virulente pe plan internaţional din cauza politicii sale faţă de Xinjiang (nord-vest), unde uigurii, etnie musulmană din neamul turcilor, sunt majoritari. Este o politică aplicată în numele luptei împotriva terorismului islamic şi separatismului în această regiune cu peste 20 de milioane de locuitori, afectată în ultimii ani de atentate şi violenţe etnice.

Human Rights Watch a informat şi în trecut despre utilizarea de către autorităţile chineze la Xinjiang a unui sistem de supraveghere denumit Joint Operations Platform (IJOP) pentru a colecta informaţii provenind din diverse surse, de la camere de recunoaştere facială şi scanere Wi-Fi la baraje ale poliţiei, colectarea de date bancare şi percheziţii la domiciliu.

Dar în noul său raport, intitulat 'Algoritmii de represiune în China', HRW studiază utilizarea unei aplicaţii conectate la IJOP pentru a supraveghea comportamente specifice. Potrivit raportului, autorităţile din Xinjiang supraveghează îndeaproape 36 de categorii de comportamente, de exemplu faptul de a nu simpatiza vecinii, evitarea utilizării uşii principale sau a smartphone-ului, donaţiile făcute cu 'entuziasm' moscheilor sau utilizarea unei cantităţi 'ieşite din comun' de electricitate.

Aplicaţia recomandă de asemenea supravegherea oricui având legătură cu o persoană care are un nou număr de telefon sau care a părăsit ţara mai mult de 30 de zile. 'Cercetările noastre arată, pentru prima oară, că poliţia din Xinjiang utilizează informaţii colectate în mod ilegal despre comportamente perfect legale şi le utilizează' împotriva unor persoane, a declarat Maya Wang, specialistă în China pentru HRW.

Citește și: Industria macabră din spatele transplanturilor din China

Organizaţia a obţinut o copie a aplicaţiei şi a cerut societăţii berlineze de securitate cibernetică Cure53 să o studieze. În afară de colectarea datelor personale, aplicaţia încurajează autorităţile să informeze despre persoane, vehicule sau evenimente pe care le consideră drept suspecte şi să trimită 'misiuni de anchetă' ale poliţiei pentru urmărire.

Poliţiei i se cere de asemenea să verifice folosirea unuia dintre cele 51 de instrumente internet considerate suspecte, printre care platforme străine precum WhatsApp, LINE sau Telegram.Mai multe persoane au indicat că ele însele sau membri ai familiilor lor au fost reţinute pentru că au instalat pe telefonul lor mobil WhatsApp sau Virtual Private Network (VPN), potrivit raportului HRW.

Raportul apreciază că sistemul IJOP pare să urmărească datele fiecărui locuitor din Xinjiang prin conexiuni de localizare a telefoanelor şi vehiculelor, monitorizând totodată utilizarea energiei electrice şi a gazelor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Foto: Freepik.com
Foto: Facebook Finanțe Sed Lex
La birou / FOTO: Freepik
Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș
„Lo Storto” de la Zaha Hadid, afectat de temperaturi extreme în Italia
Energie / FOTO: Freepik
TVA mai mare, taxe în creștere, consum în picaj!
Președintele Nicușor Dan conduce ședința CSAT
Licitație ANAF pentru lucruri confiscate

OUG adoptată: fără restructurare ANAF pe județe

Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...

Semiconductori
Agricultură
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Oameni pe stradă
freepik.com
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
ANAF
Freepik.com
Birou
Foto: Pexels.com
Panouri solare / Foto: Unsplash

pixel