Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Tesla / FOTO: Unsplash
Tesla / FOTO: Unsplash
Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al anului sunt un dezastru! Tesla merge mai departe ... 

Mai ales că își mari speranțe în noul vehicul, botezat Model 2 și care, grație prețului scăzut, ar trebui să devină o adevărată minune pentru constructorul auro. Profitul Tesla s-a prăbușit cu 55% în primele trei luni ale anului, dar întreprinderea vrea să lanseze pe piață „cât mai repede posibil” un automobil low-cost. Potrivit presei de specialitate, prețul de vânzare ar urma să fie de aproape 25.000 de dolari.

Capitalizarea bursieră a scăzut cu 40%

Potrivit Factset, în perioada de referință prețul mediu al tuturor modelelor Tesla a fost de 42.110 de dolari, comparativ cu 46.000 dolari un an mai devreme. Prețul „este unul dintre cele mai mari obstacole. Industria are nevoie de mai multe produse sub 30.000 de dolari”, a afirmat Stephanie Valdez Streaty, directorul Industry Insight la Cox Automotive.

Analistii asteptau clarificari de la Elon Musk si de la echipa de management cu privire la strategia grupului după o lună aprilie destul de plină de evenimente, punctată de anunțuri oficiale sporadice și de speculații. Atât de multe incertitudini au redus valoarea de piață a companiei, care a scăzut cu circa 40% de la începutul anului. Tesla a ridicat un colț al vălului marți, spunând că a investit 2,8 miliarde de dolari în primul trimestru în infrastructura sa de inteligență artificială, capacitățile sale de producție, rețeaua de Supercharger și noua infrastructură de producție.

"Sub presiune"

„Ne-am actualizat programarea vehiculelor pentru a accelera lansarea de noi modele pe care plănuisem să intre în producție în a doua jumătate a anului 2025”, a explicat Elon Musk analiștilor. „Acum credem că va fi la începutul anului 2025, ba poate chiar la sfârșitul acestui an”, a adăugat el, precizând că vor fi utilizate liniile de producție existente și că acest lucru ar trebui să permită atingerea unei capacități de producție anuală de trei milioane de vehicule.

De asemenea, grupul a discutat despre viitoarele progrese în materie de autonomie și despre lansarea, printre noile modele, a multașteptatei mașină low-cost și a semiremorcii Semi. Fără a uita robotaxi-ul său, un vehicul 100% autonom, care trebuie prezentat pe 8 august. 

Până la finalizarea tuturor acestor proiecte și dezvoltări, volumul producție va fi, în 2024, „semnificativ mai mică” decât în ​​2023, a avertizat Tesla, menționând că piața vehiculelor electrice este încă „sub presiune”. Pe lângă o piață de vehicule electrice mai puțin dinamică în Statele Unite, Tesla se confruntă și cu dificultăți în China, cu o concurență puternică din partea producătorilor locali. BYD a smuls astfel titlul de cel mai mare vânzător de vehicule electrice din lume în trimestrul al patrulea.

Perioadă de corecție

În primele trei luni ale anului, Tesla a realizat o cifră de afaceri de 21,30 miliarde de dolari (-9% de la an la an) și un profit net de 1,30 miliarde de dolari (-55%). Raportat pe acțiune și excluzând elementele excepționale - datele preferate ale piețelor - profitul net a ajuns la 45 de cenți. Aceste rezultate sunt mai mici decât așteptările pieței.

„Tesla se află într-o perioadă de corecție și va trebui să procedeze cu prudență dacă dorește să evite o scădere mai profundă a vânzărilor”, a comentat Gadjo Sevilla, analist de tehnologie la EMarketer. Mai mult, în ceea ce privește disponibilizările anunțate pe 15 aprilie, care ar trebui să afecteze un total de aproximativ 14.000 de persoane din cei 140.000 de angajați ai grupului, Tesla a fost obligată legal să ofere detalii. Acesta a informat luni autoritățile texane despre concedierea, din 14 iunie, a 2.688 de angajați la megafabrica sa din Austin (Texas), potrivit unei sesizări transmise marți AFP.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...


pixel