The Economist: Cineva a câștigat milioane de dolari în ziua în care Hamas a atacat Israelul
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Soldat israelian / FOTO: Ministerul Apărării al Israelului
Soldat israelian / FOTO: Ministerul Apărării al Israelului
În zilele premergătoare atacului pe care Hamas l-a desfășurat asupra Israelului cineva a ccâștigat milioane de dolari.

Cum a fost pozibil? Acel cineva a pariat împotriva acțiunilor israeliene pe piața bursieră din New York ceea ce s-a înregistrat ca o creștere mare a pariurilor scurte, așa cum se numesc pariurile, acțiune care a avut loc cu câteva zile înainte de atacul asupra Israelului din 7 octombrie.

Este posibil ca cineva să fi pariat că ”ceva” urma să împingă în jos valoarea acțiunilor israeliene și, în doar două tranzacții, ar fi putut câștiga 1 milion de dolari.

Momentul ales ar putea sugera că se știa de atacul care urma să aibă loc. Este posibil ca cineva din Hamas să fi fost în spatele acestui pariu?

Spre a pune lucrurile în perspectivă putem compara tranzacțiile efectuate în septembrie la un fond de acțiuni israeliene la Bursa de Valori din New York. În acest fond au fost tranzacționate în jur de 1.600 de acțiuni pe zi, dar pe 2 octombrie au fost în jur de 227.000, în principal din doar două tranzacții.

Acest lucru este destul de neobișnuit, mai ales că una dintre singurele alte dăți în care s-a mai întâmplat acest lucru a fost chiar înainte de Paște, care, potrivit unui post de televiziune israelian, a fost data planificată inițial pentru atacul din octombrie. Așadar, ar putea fi Hamas în spatele acestor tranzacții? Imperiul său financiar aduce peste 1 miliard de dolari pe an, așa că pare puțin probabil ca organizația să își asume un risc atât de mare pentru o sumă atât de mică.

Vorbim de profituri potențiale de ordinul milioanelor ceea ce este o picătură într-o găleată. Este de neînchipuit că Hamas ar fi  risca să-i fie detectat atacul pentru a câștiga 1 milion de dolari la Bursa de Valori din New York.

Deci, ce se întâmplă? Poate că totul a fost în întregime nevinovat.

Este posibil ca cineva să fi căutat pur și simplu să închidă o poziție importantă în prima zi de tranzacționare a unui trimestru, pentru că atât tranzacțiile din această zi, cât și cele din aprilie, chiar înainte de Paște, s-au întâmplat să cadă în prima zi a unui trimestru. Dar cu siguranță nu este cea mai probabilă explicație, având în vedere momentul.

Sau poate că detaliile atacurilor au fost divulgate.

Hamas a păstrat o securitate operațională suficient de strictă pentru a-i păcăli pe israelieni cât și serviciile de informații străine. Însă este cu siguranță posibil ca unele informații să se fi scurs către cineva care a reușit să profite de pe urma lor.

S-ar putea ca acesta să fi fost doar vârful aisbergului.

O posibilitate este ca cineva să fi făcut mult mai mulți bani de pe urma acestui lucru decât credem. Poate că au făcut un pariu mai mare împotriva activelor israeliene pe o altă piață care nu a putut fi urmărită în datele publice.

Este greu de explicat fiecare mișcare de pe piețele financiare, dar este cel puțin plauzibil ca cel care a făcut tranzacțiile să fi avut cunoștință de ceea ce urma să se întâmple.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Forajul din perimetrul Caragele, reluat de Romgaz

Neptun Deep este în grafic pentru începerea producţiei...

Nvidia, aprope de o evaluarea de 2 triliolane de dolari

Acțiunile producătorului de cipuri au crescut vineri cu...

Soluție olandeză pentru dezvoltarea cipurilor

Este vorba despre un program special ce presupune,...

Binance, amendată din cauza activităților ilicite

După ce de-a lungul timpului platforma de criptomonede...

Pensia de urmaș. Când încetează plata și când se reia

Legea pensiilor prevede condițiile în care pensiile de...

Acțiunile europene au închis vineri pe un trend ascendent

Acțiunile europene au închis vineri la un maxim record...

Explicațiile ANAF despre problemele sistemului e-Transport

ANAF a transmis un comunicat în care abordează...


pixel