Facebook Papers. Rețeaua a permis influențe politice
Autor: Oana Pavelescu | 26 oct 2021 / 06:53
Mark Zuckerberg
Mark Zuckerberg
Înalți directori de la Facebook, inclusiv Mark Zuckerberg, ar fi intervenit pentru a permite politicienilor și celebrităților din SUA să posteze conținut controversat care încalcă regulile de moderare ale companiei, potrivit unor documente interne care au ajuns publice.

Documente interne ale companiei de socializare arată că angajații susțin că echipa sa de politici publice a blocat deciziile de a elimina postările care încălcau regulile "atunci când au văzut că acestea ar putea afecta actori politici puternici".

În nota scursă către public, raportată de Financial Times, se spune că: "În mai multe cazuri, judecata finală cu privire la faptul că o postare proeminentă încalcă o anumită politică scrisă este făcută de cadrele superioare, uneori de Mark Zuckerberg."

Directorul executiv al Facebook ar fi fost, de asemenea, implicat personal într-o decizie a companiei de a permite ca un videoclip care susținea că avortul "nu este niciodată necesar din punct de vedere medical" să rămână în continuare public, după plângerile politicienilor republicani, atunci când postarea a fost inițial retrasă de moderatori.

Documentele arată că angajații susțin că, deși Facebook insistă că este neutră din punct de vedere politic, a permis unor persoane de dreapta de profil înalt să se eschiveze de la regulile sale menite să limiteze dezinformarea și conținutul dăunător, în urma numeroaselor acuzații din partea politicienilor republicani că este părtinitoare față de ei.

Documentele fac parte dintr-un dosar mai amplu obținut de Frances Haugen, denunțător al Facebook, care le-a trimis Congresului SUA și care au fost analizate de un consorțiu de 17 organizații de presă din SUA.

Un purtător de cuvânt al Facebook a refuzat să comenteze concluziile privind moderarea postărilor unor persoane publice precum politicieni dar a declarat: "În centrul acestor povești se află o premisă care este falsă. Da, suntem o afacere și obținem profit, dar ideea că facem acest lucru în detrimentul siguranței sau bunăstării oamenilor nu înțelege unde se află interesele noastre comerciale. Adevărul este că am investit 13 miliarde de dolari și avem peste 40.000 de oameni pentru a face o singură treabă: să menținem siguranța oamenilor pe Facebook."

Care ar putea fi noul nume al Facebook

Haugen, fost manager de produs la Facebook, a apărut în această după-amiază în fața comisiei parlamentare care examinează proiectul de lege privind siguranța online, un act legislativ care va impune companiilor de social media obligația de a proteja utilizatorii lor.

Anterior, ea a dezvăluit o parte din zecile de mii de documente interne, notițe și cercetări pe care le-a luat cu ea, publicației Wall Street Journal, care a mai relatat că Facebook a construit un sistem care scutește unii utilizatori considerați ”de profil înalt” de la unele sau toate standardele sale de comportament.

Alte informații care reies din fișierele scurse de la Facebook includ detalii despre un experiment intern realizat de cercetătorii companiei, care au monitorizat un cont fals pe care l-au creat, conceput pentru a reprezenta o mamă conservatoare din Carolina de Nord în 2019.

Contul ei indica un interes pentru politică, parenting și creștinism și urmărea Fox News și pe Donald Trump, pe atunci președinte. Cercetătorii au descoperit că algoritmii de recomandare ai Facebook au condus-o către QAnon, o ideologie extremistă, în decurs de două zile, iar în decurs de o săptămână, news feed-ul ei era plin de grupuri și pagini care încălcau regulile Facebook împotriva discursului instigator la ură și a dezinformării.

Documentele, raportate de NBC News, arată că cercetătorii au scris că experiența femeii pe Facebook a fost "o avalanșă de conținut extrem, conspiraționist și grafic". Ulterior, Facebook a interzis grupurile Qanon de pe platforma sa.

Un purtător de cuvânt a declarat: "Deși acesta a fost un studiu al unui utilizator ipotetic, este un exemplu perfect de cercetare pe care compania îl face pentru a ne îmbunătăți sistemele și a contribuit la fundamentarea deciziei noastre de a elimina QAnon de pe platformă".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Impozitul progresiv! Câştigaţi mai mult, plătiţi mai mult

Guvernul și a dat seama că are nevoie urgentă de noi...

Preţul grâului a bubuit în Europa. Este un nou record

Este consecință logică a unei decizii adoptate recent de...

ANAF face angajări masive. Condiții de angajare

ANAF anunță că scoate la concurs zeci de posturi de...

McDonald's pleacă din Rusia, după 30 de ani

Celebrul lanţ de restaurante de tip fast-food şi-a...

Crossuri externe