The Lancet: Vaccinul rușilor Sputnik V, eficient mai mult de 91%
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Sputnik V, vaccinul rusesc
Sputnik V, vaccinul rusesc
Criticat pentru că a fost dezvoltat în grabă și pentru lipsa de transparență, vaccinul rusesc se dovedește a fi eficient în proporție de 91,6%, potrivit unui studiu.

Se spune că vaccinul Sputnik V este 91,6% eficient împotriva formelor simptomatice ale coronavirusului. Studiul a fost realizat de experți independenți și publicat în revista medicală The Lancet marți, 2 februarie. 

Aceste rezultate permit, potrivit cercetătorilor, clasificarea vaccinului rusesc printre mijloacele de combatere a Covid-19, în același mod ca vaccinurile Pfizer / BioNTech, Moderna sau AstraZeneca. 

”Dezvoltarea vaccinului Sputnik V a fost criticată pentru grabă, faptul că a trecut peste anumiți pași și pentru lipsa de transparență. Dar rezultatele raportate aici sunt clare și principiul științific al acestei vaccinări a fost demonstrat ”, au spus doi specialiști britanici, profesorii Ian Jones și Polly Roy, într-un comentariu atașat studiului Lancet. Acest lucru ”înseamnă că un încă un vaccin se poate alătura acum luptei pentru reducerea incidenței Covid-19”, au explicat cei doi cercetători care nu au fost implicați în studiu, notează Le Point.

Aceste prime rezultate verificate de eficacitate confirmă afirmațiile inițiale ale Rusiei, care au fost primite cu suspiciune toamna trecută de comunitatea științifică internațională. În acest stadiu, aceștia par să plaseze Sputnik V printre cele mai performante vaccinuri, împreună cu cele de la Pfizer / BioNTech și Moderna (aproximativ 95%), care utilizează totuși o tehnologie diferită (ARN messenger). În ultimele săptămâni, vocile au început să se ridice în Europa pentru ca Agenția Europeană a Medicamentului (EMA) să evalueze rapid Sputnik V, deja utilizat în Rusia și în câteva alte țări (inclusiv Argentina și Algeria).

Sunt necesare noi cercetări pentru cazurile asimptomatice

Rezultatele publicate în The Lancet provin din ultima etapă a studiilor clinice ale vaccinului, faza 3, care implică aproape 20.000 de participanți. Ca întotdeauna în astfel de cazuri, aceste rezultate provin de la echipa care a dezvoltat vaccinul și apoi a efectuat studiile și au fost apoi verificate de oameni de știință independenți pentru publicare. Acestea arată că Sputnik V reduce riscul de a contracta o formă simptomatică de Covid-19 cu 91,6%.

Citește și: Cel mai mare producător de mâncare se implică în lupta cu pandemia

Participanții la studiul din septembrie-noiembrie au primit toți două doze de vaccin sau placebo la trei săptămâni distanță. De fiecare dată, acest lucru a fost însoțit de un test PCR. În zilele următoare administrării celei de-a doua doze, un test PCR a fost efectuat numai la persoanele care au dezvoltat simptome. Un total de 16 voluntari din 14.900 care au primit ambele doze de vaccin au dat rezultate pozitive (0,1%), comparativ cu 62 din 4.900 care au primit placebo (sau 1,3%).

Cu toate acestea, autorii indică o limită: în măsura în care PCR-urile au fost efectuate numai „atunci când participanții au declarat că suferă de simptome de Covid, analiza eficacității se referă doar la cazurile simptomatice”. „Sunt necesare cercetări suplimentare pentru a determina eficacitatea vaccinului asupra cazurilor asimptomatice și asupra transmiterii bolii”, a continuat The Lancet într-o declarație.

Sputnik V folosește aceeași tehnică ca și AstraZeneca

În plus, pe baza a aproximativ 2.000 de cazuri de persoane de peste 60 de ani, studiul consideră că vaccinul pare eficient în această grupă de vârstă. În cele din urmă, datele parțiale par să arate că protejează extrem de bine împotriva formelor moderate până la severe ale bolii.

Sputnikul V este un vaccin „vector viral”: alți viruși sunt luați ca bază, deveniți inofensivi și potriviți pentru combaterea Covid. Aceasta este, de asemenea, tehnica utilizată de vaccinul AstraZeneca / Oxford, care este eficient în proporție de 60% conform Agenției Europene pentru Medicamente (EMA).

Dar, în timp ce vaccinul AstraZeneca se bazează pe un singur adenovirus provenit de la cimpanzeu, Sputnik V folosește două adenovirusuri umane diferite pentru fiecare dintre cele două injecții. Potrivit creatorilor acestui vaccin, utilizarea unui adenovirus diferit pentru rapel decât prima injecție ar putea provoca un răspuns imun mai bun.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele se vor împrumuta mai puțin în luna mai

Ministerul Finanțelor și-a stabilit programul de...

Reducerea dobânzilor: FED nu se grăbește, mai ia o pauză

Rezerva Federală a Statelor Unite a dat tonul: o...

Mai puțini cozonaci pe piață, dar mai ieftini, anunță ROMPAN

Preşedintele Patronatului Român din Industria de...

Lockheed Martin, contract istoric în Australia

Compania americană Lockheed Martin a anunțat că divizia...

De ce a inventat Guvernul lozul Team România

Până la debutul Jocurilor Olimpice de la Paris mai este...

Număr record de firme radiate în România

În primele trei luni ale anului peste 25.000 de firme au...

Programul de Paște al magazinelor Lidl din România

Cum funcționează magazinele Lidl în zilele Sărbătorilor...

SUA interzic importul de uraniu din Rusia

Senatul american a aprobat marți o lege prin care se...

Plăți de 119 milioane de euro pentru agricultori

Cele mai semnificative plăți, în valoare de 112,7...

China își flexează mușchii și testează al treilea portavion

Presa de stat chineză a anunțat că primul portavion de...

De Sărbători, românii riscă amenzi de până la 5000 de lei

Sunt prevederi legislative pe care românii fie nu le...

Record de mortalitate în fermele de somon din Norvegia

Aproape 63 de milioane de somoni au murit prematur anul...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel