Se pune întrebarea dacă angajatorii pot acorda sume diferite.
Conform art. 10 alin. (1) din Legea 165/2018 privind acordarea biletelor de valoare, angajatorii, împreună cu organizațiile sindicale legal constituite sau, acolo unde nu este constituit un sindicat, cu reprezentanții salariaților, stabilesc de comun acord categoriile de bilete de valoare care se acordă angajaților, frecvența acordării acestora, precum și valoarea lor, acolo unde este cazul, unitatea emitentă și modalitatea de acordare, pe suport hârtie și/sau pe suport electronic.
Art. 7 alin. (3) din Normele metodologice de aplicare a Legii 165/2018 stabilesc că, angajatorii, împreună cu organizațiile sindicale legal constituite/reprezentanții salariaților, stabilesc prin contractele colective de muncă sau prin Regulamentul intern, după caz, clauze privind acordarea biletelor de valoare, care să prevadă cel puțin următoarele:
a) numărul salariaților din unitate care pot primi bilete de valoare și valoarea nominală acordată, țînând seama de posibilitățile financiare proprii ale angajatorilor;
b) categoriile de salariați care primesc bilete de valoare;
c) criteriile de selecție privind stabilirea salariaților care primesc tichete de masă, țînând seama de prioritățile socioprofesionale și de alte elemente specifice activității;
d) stabilirea concretă a activităților, destinațiilor și evenimentelor care se încadrează în cheltuieli sociale, pentru care se vor acordă salariaților tichete cadou, tichete de creșă și culturale, după caz, și care vor face obiectul contractelor comerciale de prestări de servicii cu unitățile emitente;
e) documentația pe care trebuie să o prezinte salariatul angajatorului, în vederea acordării tichetelor de creșă.
Așa cum reise din articolul de lege, valoarea tichetelor de masă se stabilește împreună cu organizațiile sindicale, iar în lipsa acestor organizații, cu reprezentanții salariaților.
Prin urmare, se pot acorda valori diferite ale tichetelor de masă dacă angajatorul reglementează astfel prin contractul colectiv de muncă sau regulamentul intern cu organizațiile sindicale/reprezentanții salariaților/salariați.
Dacă nu există un contract colectiv de muncă, acest lucru poate fi stabilit prin regulamentul intern. De reținut este că în regulamentul intern trebuie inclusă această modalitate de acordare a tichetelor de masă în baza unui acord cu organizațiile sindicale/reprezentanții salariaților/salariați.
Te-ar putea interesa și:
Guvernul a decis majorarea valorii tichetelor de masă
Guvernul a decis majorarea valorii tichetelor de masă.
Anunțul a fost făcut de premierul Nicola Ciucă într-o declarație în care a precizat că: ”Se încheie o săptămână cu decizii importante pentru dezvoltarea României. Am început demersurile pentru a majora valoarea tichetelor de masă pentru angajați la 40 de lei și ne dorim ca noua valoare nominală să se aplice începând cu 1 iulie”. Citește mai mult AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Indicatorul de Încredere...
Sindicatul inginerilor de la...
Un studiu publicat de Banca...
În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.
Președinta Comisiei Europene,...
China a stabilit un nou record...
Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...
Ilie Bolojan a anunţat planul...
Bursele și moneda Chinei sub...
Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...
Revolut lansează o nouă...
Dolarul crește ușor pe fondul...
Agenția Națională de...