Tichete de masă. Valoare se majorează substanțial de la 1 iulie

Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Crește valoarea tichetelor de masă
Crește valoarea tichetelor de masă
Parlamentul a adoptat în urmă cu câteva zile o lege care majorează valoarea tichetelor de masă.

Valoare tichetelor de masă urmează să crescă de la 20,17 lei/zi cât sunt la ora actuală la 30 de lei.

În proiectul de lege se spune că: "Angajatorii pot acorda suplimentar, în luna iulie 2022, tichete de masă având valoarea corespunzătoare diferenței dintre valoarea stabilită de până la 30 lei/tichet de masă/zi, şi valoarea acordată în luna iunie 2022 corespunzător zilelor lucrate în această lună".

Cu alte cuvinte, cei care au angajatorii care au plasat deja comanda pentru tichetele de masă ce vor fi acordate în luna iulie (la cuantumul actual de 20,17 lei), vor putea acorda apoi salariaților diferența dintre cuantumul vechi și cel aplicabil de la 1 iulie, conform Acovatnet. Dacă tichetele de masă acordate salariaților sunt la valorile maxime, asta înseamnă că vor putea acorda în plus 9,83 lei pentru fiecare zi muncită.

Valoare de 30 de lei a tichetelor de masă va fi valabilă până în luna martie 2023, fără a mai exista posibilitatea ca până la acea dată valoarea să fie majorată printr-un ordin comun al Ministerului Finanțelor și al Muncii, așa cum s-a întâmplat până acum.

Această majorare a fost prevăzută încă din primăvară, atunci când Guvernul a anunțat programul "Sprijin pentru România".

De notat este faptul că această nouă prevedere, după ce se va și publica în Monitorul Oficial nu va fi aplicarea ei de către toate firmele. Suma prevăzută de noua propunere legislativă este de fapt valoare maximă admisă care se poate acorda și dacă firmele își și permit să majoreze la acest nivel valoarea tichetelor de masă.

Amintim că sumele acordate pentru tichetele de masă sunt deductibile limitat, fiind incluse în limita unei cote de până la 5% aplicată cheltuielilor sociale, doar dacă sunt oferite pentru zilele în care salariatul a fost la muncă, și nu în concediu fără plată, de odihnă sau medical.

Pentru tichetele acordate salariaților, firmele trebuie să rețină și să plătească către stat 10% din valoarea lunară acordată, respectiv impozitul pe venit.

Pe de altă parte, dacă majorează valoarea tichetului de masă acordat salariaților, angajatorii nu pot reduce salariul de bază primit de angajați.

Citește și: Cu cât creşte valoarea tichetelor de masă. Anunţ OFICIAL

Beneficiarii măsurilor sociale vor fi românii cu venit mediu sub 600 de lei, cei cu credite la bănci, pensionarii cu venituri mai mici de 1.500 de lei, persoanele cu dizabilităţi, persoanele cu venit minim garantat, elevii cu burse sociale, românii cu salariul minim, angajaţii care primesc tichete de masă şi pacienţii din spitale.

Vouchere pentru alimente de bază de 50 de euro la fiecare două luni vor primi familii cu cel puţin 2 copii sau monoparentale cu venit mai mic de 600 lei/lună, pensionari cu venit mai mic de 1.500 lei/lună, persoanele cu venit minim garantat, persoanele cu dizabilităţi.

Elevii care primesc burse sociale vor beneficia de vouchere de 30 de euro lunar pentru cumpărarea de alimente, rechizite şi haine. În plus, se prevăd 200 de lei în plus pentru salariul minim, fiind o creştere voluntară scutită de taxe.

Valoarea tichetelor de masă va creşte de la 20,17 lei la 30 de lei, iar norma de hrană pentru pacienţii din spitale şi vârstnicii instituţionalizaţi va creşte de la 11 la 22 lei.

În ceea ce priveşte protecţia copilului, se prevede creşterea alocaţiei zilnice de hrană de la 12 la 16 lei/zi, respectiv de la 16,6 la 22 de lei/zi, în funcţie de vârstă, majorarea sumelor lunare de care beneficiază copiii şi tinerii din sistemul de protecţie socială pentru unele nevoi personale de la 28 de lei la 150 de lei, creşterea cu 58,5% a sumelor acordate anual copiilor şi tinerilor pentru îmbrăcăminte, încălţăminte şi rechizite, creşterea alocaţiei lunare de plasament de la 630 de lei la 900 de lei, iar în cazul copiilor cu dizabilităţi de la 945 de lei la 1.350 de lei. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel