Tichete pentru plata facturilor. De când vor putea fi folosite
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Până atunci, trebuie lămurite mai multe aspecte
Până atunci, trebuie lămurite mai multe aspecte
Anunțul a fost făcut de premierul Nicolae Ciucă înaintea ședinței de Guvern de miercuri. 

Premierul Nicolae Ciucă a anunţat, miercuri, că Guvernul va aproba o ordonanţă de urgenţă care va clarifica procedurile prin care persoanele vulnerabile vor beneficia de tichetele pentru decontarea unei părţi din cheltuielile cu termia, menţionând că există posibilitatea ca banii să poată să fie folosiţi începând cu 20 februarie.

"În şedinţa de guvern de astăzi avem o ordonanţă de urgenţă foarte importantă, prin care Ministerul Investiţiilor şi Proiectelor Europene vine şi clarifică, practic asigură procedurile şi mecanismele prin care toţi cetăţenii care au fost încadraţi în componenta aceasta de sprijin pentru termie să poată să beneficieze de bani şi foarte pe scurt (...). Este vorba de clarificarea modului în care se stabileşte locul unde vor fi asigurate aceste tichete în localităţile care nu au reuşit încă să finalizeze nomenclatorul stradal, sunt, de asemenea, proceduri unde probabil mai multe familii locuiesc la aceeaşi adresă şi, desigur, sunt câteva elemente de clarificat din punct de vedere procedural între ministerele care au atribuţii în asigurarea acestor tichete şi, desigur, alimentarea lor cu bani", a precizat Ciucă.

El a menţionat că tichetele ar putea fi folosite începând cu 20 februarie.

"Este important să menţionăm că procedura va începe la 1 februarie şi, deşi iniţial termenul era ca oamenii să poată să beneficieze de aceste tichete începând cu 1 martie, există, din verificările pe care le-a efectuat astăzi domnul ministru Boloş în teren, la instituţiile care se ocupă tehnic de aceste tichete şi procedurile pentru alimentare, posibilitatea ca începând cu 20 februarie să poată să folosească banii de pe tichetele respective, existând totodată şi nevoia unei adaptări, pentru că au fost solicitări din partea oamenilor să poată să plătească online. Ca atare, va trebui să avem o soluţie tehnică astfel încât să se poată folosi şi varianta digitală a acestor bani, adică folosirea mijloacelor digitale pentru ca aceşti bani să poată fi folosiţi pentru plata termiei", a adăugat Ciucă.

În 8 decembrie, Guvernul a aprobat compensarea preţului la energie pentru persoanele şi familiile vulnerabile, urmând ca beneficiarii cardului de energie să deconteze facturi în limita sumei de 1.400 de lei, bani care vor fi alocaţi în două tranşe - prima în februarie 2023, 700 de lei, şi cea de-a doua în septembrie 2023, tot 700 de lei. 

De amintit că milioane de români vor beneficia în 2023 de noi ajutoare sociale. Pe lângă voucherele sociale de 250 lei, pensionarii cu venituri mici, persoanele care primesc ajutor social și familiile care primesc alocație de susținere vor primi, în 2023, sprijin de la stat în valoare de 1.400 lei pentru plata facturilor sau datoriilor la energie. Ajutorul financiar va fi virat în două tranșe, prima în februarie 2023, a doua în septembrie 2023.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Apple dezvăluie o nouă gamă de iPad, mai eficientă

După un an și jumătate fără niciun anunț pe iPad-uri,...

Drone militare: Marocul decolează cu o compania israeliană

Compania israeliană BlueBird Aero Systems, care...

OpenAI va detecta imaginile create cu AI generativă

Concret, este vorba despre un instrument nou al celor de...

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...

Motorina continuă să fie mult mai ieftină decât benzina

Până acum câțiva ani, motorina era mai ieftină decât...

De ce americanii vor să interzică TikTok

TikTok și proprietarul rețelei de socializare,...

Porturile belgiene, invadate de mașini electrice chinezești

Consecință a volumului impresionant de producție al...


pixel