Experții comentează din ce în ce mai des cererile masive ale marilor companii de tehnologie și modul în care utilizarea energiei de către centrele lor de date cauzează probleme pentru alte industrii.
"Suntem îngrijorați pentru că vedem că viitoarea noastră creștere este pusă în pericol de stocarea videoclipurilor cu pisici", a declarat Morten Brandtzæg, directorul general al Nammo, într-un interviu acordat Financial Times.
Brandtzæg a precizat că cererea de cartușe de artilerie a fost de 15 ori mai mare decât în mod normal - o tendință determinată de războiul din Ucraina, în care a fost folosită artileria grea.
Ucraina, de exemplu, ar dori să își mărească utilizarea zilnică a cartușelor de la 6.000 la 65.000, a spus el.
Jurnaliștii de la Business Insider nu au putut verifica dacă proiectilele Nammo sunt folosite în Ucraina - baza sa de clienți, așa cum este descrisă într-un raport anual din 2021, este în proporție covârșitoare statele UE și NATO, care au făcut donații masive Ucrainei de când Rusia a invadat țara.
Fără prioritate la consumul de energie
Cu toate acestea, în zona Norvegiei în care Nammo își desfășoară activitatea, activitatea sa de apărare nu are prioritate față de orice alt utilizator de energie electrică.
Energia este furnizată pe baza principiului "primul venit, primul servit", potrivit Elvia, furnizorul de energie din regiunea Raufoss din Norvegia - o zonă situată la aproximativ 120 km nord de Oslo.
Compania de energie a declarat pentru FT că nu are capacitate de rezervă pentru ca Nammo să își mărească producția, deoarece aceasta a fost deja promisă către TikTok. Un purtător de cuvânt a declarat pentru FT că, dacă Nammo va comanda mai multă capacitate, "va dura ceva timp" până când aceasta va putea fi realizată, deoarece rețeaua trebuie "consolidată".
Brandtzæg a declarat că s-a gândit dacă nu cumva a fost o coincidență faptul că TikTok, deținută de chinezi, împiedică extinderea unei companii de armament.
"Nu voi exclude faptul că nu este o pură coincidență faptul că această activitate este aproape de o companie de apărare", a spus el. "Nu pot să exclud acest lucru".
"Industria critică trebuie să aibă acces la energie", a declarat Brandtzæg. "Nu cred că este ceva punctual, cred că este o tendință pentru viitor."
TikTok și alte mari companii criticate pentru consumul masiv de energie
TikTok și alți giganți din domeniul tehnologiei s-au confruntat cu critici pentru consumul de energie. În iulie, un raport al FT a constatat că utilizarea energiei electrice de către marile companii - inclusiv Microsoft, Oracle, LG, Huawei, Amazon și Dell - îngreuna construirea mai multor locuințe în Londra. Din cauza faptului că rețeaua de electricitate își epuizează capacitatea, raportul a afirmat că capitala s-ar putea confrunta cu o interdicție pentru noi proiecte de locuințe până în 2035.
Un raport anterior, din 2019, realizat de EirGrid, operatorul rețelei electrice din Irlanda, a ajuns la concluzii similare pentru Irlanda, care este o bază populară pentru centrele de date europene ale companiilor globale.
Acesta a constatat că centrele de date pot necesita adesea "aceeași cantitate de energie ca un oraș mare" și ar putea reprezenta "29% din cererea de energie electrică din Irlanda până în 2028".
Este puțin probabil ca prezența TikTok în Norvegia să se diminueze, având în vedere anunțul recent al companiei că dorește să ajungă la zero emisii de carbon până în 2030.
Țara are un surplus de energie regenerabilă - în principal hidroenergie - și este o destinație populară pentru centrele de date datorită temperaturilor scăzute care reduc nevoia de a folosi energie pentru a răci computerele.
TikTok are, de asemenea, planuri de a construi ceea ce spune că va fi cel mai mare campus de centre de date din Norvegia până în noiembrie 2023.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...