TikTok a lăsat fără energie electrică un producător de armament
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Morten Brandtzæg, directorul general al Nammo / Foto: nammo.com
Morten Brandtzæg, directorul general al Nammo / Foto: nammo.com
Un producător norvegian de arme a declarat că un centru de date TikTok consumă toată energia electrică din regiune, ceea ce înseamnă că firma nu poate ține pasul cu cererea globală în creștere pentru muniție.

Experții comentează din ce în ce mai des cererile masive ale marilor companii de tehnologie și modul în care utilizarea energiei de către centrele lor de date cauzează probleme pentru alte industrii.

"Suntem îngrijorați pentru că vedem că viitoarea noastră creștere este pusă în pericol de stocarea videoclipurilor cu pisici", a declarat Morten Brandtzæg, directorul general al Nammo, într-un interviu acordat Financial Times.

Brandtzæg a precizat că cererea de cartușe de artilerie a fost de 15 ori mai mare decât în mod normal - o tendință determinată de războiul din Ucraina, în care a fost folosită artileria grea.

Ucraina, de exemplu, ar dori să își mărească utilizarea zilnică a cartușelor de la 6.000 la 65.000, a spus el.

Jurnaliștii de la Business Insider nu au putut verifica dacă proiectilele Nammo sunt folosite în Ucraina - baza sa de clienți, așa cum este descrisă într-un raport anual din 2021, este în proporție covârșitoare statele UE și NATO, care au făcut donații masive Ucrainei de când Rusia a invadat țara.

Fără prioritate la consumul de energie

Cu toate acestea, în zona Norvegiei în care Nammo își desfășoară activitatea, activitatea sa de apărare nu are prioritate față de orice alt utilizator de energie electrică.

Energia este furnizată pe baza principiului "primul venit, primul servit", potrivit Elvia, furnizorul de energie din regiunea Raufoss din Norvegia - o zonă situată la aproximativ 120 km nord de Oslo.

Compania de energie a declarat pentru FT că nu are capacitate de rezervă pentru ca Nammo să își mărească producția, deoarece aceasta a fost deja promisă către TikTok. Un purtător de cuvânt a declarat pentru FT că, dacă Nammo va comanda mai multă capacitate, "va dura ceva timp" până când aceasta va putea fi realizată, deoarece rețeaua trebuie "consolidată".

Brandtzæg a declarat că s-a gândit dacă nu cumva a fost o coincidență faptul că TikTok, deținută de chinezi, împiedică extinderea unei companii de armament.

"Nu voi exclude faptul că nu este o pură coincidență faptul că această activitate este aproape de o companie de apărare", a spus el. "Nu pot să exclud acest lucru".

"Industria critică trebuie să aibă acces la energie", a declarat Brandtzæg. "Nu cred că este ceva punctual, cred că este o tendință pentru viitor."

TikTok și alte mari companii criticate pentru consumul masiv de energie

TikTok și alți giganți din domeniul tehnologiei s-au confruntat cu critici pentru consumul de energie. În iulie, un raport al FT a constatat că utilizarea energiei electrice de către marile companii - inclusiv Microsoft, Oracle, LG, Huawei, Amazon și Dell - îngreuna construirea mai multor locuințe în Londra. Din cauza faptului că rețeaua de electricitate își epuizează capacitatea, raportul a afirmat că capitala s-ar putea confrunta cu o interdicție pentru noi proiecte de locuințe până în 2035.

Un raport anterior, din 2019, realizat de EirGrid, operatorul rețelei electrice din Irlanda, a ajuns la concluzii similare pentru Irlanda, care este o bază populară pentru centrele de date europene ale companiilor globale.

Acesta a constatat că centrele de date pot necesita adesea "aceeași cantitate de energie ca un oraș mare" și ar putea reprezenta "29% din cererea de energie electrică din Irlanda până în 2028".

Este puțin probabil ca prezența TikTok în Norvegia să se diminueze, având în vedere anunțul recent al companiei că dorește să ajungă la zero emisii de carbon până în 2030.

Țara are un surplus de energie regenerabilă - în principal hidroenergie - și este o destinație populară pentru centrele de date datorită temperaturilor scăzute care reduc nevoia de a folosi energie pentru a răci computerele.

TikTok are, de asemenea, planuri de a construi ceea ce spune că va fi cel mai mare campus de centre de date din Norvegia până în noiembrie 2023.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Reguli stricte pentru recuperatorii de credite

În urma adoptării OUG 15/2024, debitorii care au...

Premier Energy debutează pe Bursa de Valori București

Bursa de Valori Bucureşti găzduieşte marţi deschiderea...

Seceta își spune cuvântul: Prețul grâului a explodat

Totul este pe dos! Unde este nevoie de umiditate este...

Ambițiile producătorului de încălțări ”uzate” Golden Goose

Brandul italian al pantofilor de lux vrea să pășească...

Află cum cântarele industriale fac diferența în afacerea ta

Cântarele industriale reprezintă o componentă esențială...

Tensiuni în coaliţie pe seama majorării salariului minim

Decizia Executivului de majorare a salariului minim pe...

Cum vrea România să atragă turişti din China

România se promovează la ITB China pentru a atrage...

Cursul BNR. Leul începe săptămâna fără o direcție anume

Banca Națională a României a anunțat valoarea leului...

Acțiunile europene au crescut ușor la început de săptămână

Acțiunile europene au închis luni în ușoară creștere,...


pixel