Ţinte PNRR neîndeplinite. Ciucă îi somează pe miniştri: Aveţi de rezolvat problema până pe 21 septembrie
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Ciucă, miniştrilor: O parte din ţintele din PNRR, neîndeplinite; aveţi de rezolvat problema până pe 21 septembrie.

Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, că o parte din jaloanele şi ţintele din PNRR pentru trimestrul III nu sunt îndeplinite şi le-a transmis miniştrilor că ultima şedinţă de Guvern până la care trebuie să rezolve această problemă este cea din 21 septembrie.

"Am anunţat atunci când am aprobat la finele lunii iunie ultimele jaloane şi ţinte în PNRR că pentru trimestrul III data la care vom aproba aceste jaloane şi ţinte va fi 15 septembrie. Mâine este ziua de 15 septembrie şi sunt deja o parte dintre jaloane şi ţinte neîndeplinite", a spus premierul, în debutul şedinţei de Guvern.

Ciucă a arătat că a înţeles că mai sunt aşteptate aspectele necesare a fi coordonate cu Comisia Europeană, care nu au venit încă.

"Vreau să vă spun cât se poate de clar că următoarea şedinţă de Guvern va fi una online, vineri, în care vom aproba jaloanele şi ţintele care vin coordonate şi discutate cu Comisia (n.r. Europeană). Ultima şedinţă de Guvern până la care aveţi de rezolvat această problemă este cea de săptămâna viitoare, 21 (n.r. septembrie)", le-a transmis premierul Ciucă miniştrilor. 

 

Citeşte şi: Ciucă: Guvernul va creşte sumele alocate elevilor care au obţinut premii la concursurile internaţionale

 

Guvernul va aproba creşterea sumelor alocate elevilor care au obţinut premii la concursurile internaţionale, a declarat prim-ministrul Nicolae Ciucă.

"Vom adopta decizii legate de ceea ce înseamnă creşterea sumelor pe care Guvernul le alocă pentru recompensarea performanţei, recunoaşterea şi recompensarea performanţei, în acest sens reuşind să ajungem la un cuantum de până la 20.000 de lei pentru premiile internaţionale obţinute de către elevii români care participă la aceste concursuri ", a declarat Nicolae Ciucă, miercuri, la începutul şedinţei de Guvern.

Premierul s-a referit, în context, la transportul şcolar al elevilor din mediul rural, îndeosebi a celor proveniţi din familii cu probleme financiare.

"La nivelul Guvernului şi în discuţiile avute în particular cu domnul ministru am solicitat ca prin măsurile pe care le luăm să asigurăm fiecărui elev, fiecărui copil din ţara noastră dreptul la educaţie şi să facilităm, prin măsurile pe care le luăm la nivel central, împreună cu autorităţile locale - subiect pe care l-am discutat şi în întâlnirile pe care le-am avut cu mediul asociativ al autorităţilor locale - să facem în aşa fel încât să ne coordonăm efortul pentru ca să asigurăm copiilor din România accesul şi, desigur, dreptul la educaţie ", a declarat Nicolae Ciucă.

În completare, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, a detaliat cu privire la valoarea premiilor elevilor medaliaţi la olimpiadele internaţionale.

"Este vorba de o creştere până la 20.000 de lei pentru cei care la olimpiade internaţionale sunt medaliaţi cu aur absolut, deci punctaj maxim; de 15.000 de lei medalii de aur; 12.500 de lei argint şi bronzul - 10.000 de lei", a precizat Cîmpeanu.

El a adăugat că este vorba de "o creştere semnificativă, de asemenea, pentru olimpiadele regionale".

"Este vorba de o creştere - mi-e greu să o calific - de la 22 de lei per elev, cât se primea, 22 de lei per elev pentru premiul I la olimpiadă naţională pe echipe. Într-o echipă de 20 de elevi, spre exemplu, fiecare elev primea 22 de lei pentru premiul I la olimpiadă naţională, conform unei hotărâri de guvern din anul 2016. Prin hotărârea de Guvern de astăzi creştem la 600 de lei pe elev premiul întâi la Olimpiada Naţională, de la 22 la 600 de lei, deci inclusiv recunoaşterea valorii în concursurile naţionale este reglementată prin această hotărâre de guvern. Toate aceste premii se plătesc din bugetul Ministerului Educaţiei, sunt asumate", a subliniat Cîmpeanu.

În context, ministrul a anunţat că pe agenda şedinţei de Guvern se află o hotărâre şi o ordonanţă de urgenţă prin care programul 'Masă caldă' va fi extins cu încă 50 de şcoli.

"Este un element extrem de important care vine în pregătirea Proiectului Legii educaţiei ''România educată'', în care extinderea se face nu la 300, nici la 350 de şcoli, ci, aşa cum s-a agreat în discuţiile anterioare, la un milion de elevi, cel puţin un milion de elevi în România să beneficieze de masă caldă după adoptarea acestor legi", a mai spus Cîmpeanu. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

MIPE spune de ce România riscă să piardă banii din PNRR

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...

Recordul de vizitatori, doborât: Japonia se întrece pe sine

Japonia nu se poate lăuda cu plaje întinse și însorite....

INS. Scădere majoră a industriei extractive

Cifra de afaceri din industrie a crescut cu 5,4% în...

Chirițoiu: Trebuie blocate investițiile companiilor nocive

România are un cadru legal de verificare a...

TikTok introduce noi funcții

TikTok anunţă că actualizează Regulile Comunității și introduce noi funcții...


pixel