Titlul de proprietate pentru terenul aferent locuinţei/anexelor gospodăreşti, obţinut mult mai simplu

Autor: Mihai Ciobanu
Data actualizării:
Data publicării:
Terenuri / Foto: Freepik
Terenuri / Foto: Freepik
Românii vor putea obţine mai uşor titlurile de proprietate pentru terenurile aferente casei de locuit şi anexelor gospodăreşti edificate anterior datei de 1 ianuarie 1990, precum şi curţii şi grădinii din jurul acestora.

A fost înregistrată la Senat o propunere legislativă pentru modificarea și completarea art.27, alin.(2 indice 3) din Legea nr.18/1991 privind fondul funciar.

Prezenta iniţiativă legislativă are ca scop modificarea şi completarea art. 27, partea introductivă a alineatului (23) din Legea nr.18/1991 privind fondul funciar, după cum urmează: "În cazul terenurilor aferente casei de locuit şi anexelor gospodăreşti edificate anterior datei de 1 ianuarie 1990, precum şi curţii şi grădinii din jurul acestora, proprietarii caselor de locuit, inclusiv cei care au cumpărat imobilul potrivit prevederilor Legii nr. 112/1995 pentru reglementarea situaţiei juridice a unor imobile cu destinaţia de locuinţe, trecute în proprietatea statului, cu modificările ulterioare, sau cei care au dobândit aceste imobile prin acte translative de proprietate pot solicita la primăria localită|ii sau, după caz, la primăriile localităţilor în raza cărora se află situat terenul atribuirea în proprietate a terenurilor deţinute, atribuire care se face prin emiterea ordinului prefectului, la propunerea primăriilor, ftcuiă pe baza verifiicării situatiei juridice a terenurilor, în condiţiile prezentei legi", se arată în nota de fundamentare a proiectului.

 

Proceduri mai simple

 

În forma prevăzută în prezent, emiterea titlului de proprietate îngreunează foarte mult procedura de soluţionare a acestor cereri, cele mai multe cereri depuse vizând terenuri curţi-construcţii aflate în intravilan, folosite în general de mai multe persoane, care fiecare au depus cereri la rândul lor, umărind să dobândească o cotă parte din respectivul teren în proprietate, deoarece procedura emiterii titlului de proprietate este aproape imposibilă, fiind necesar să se recurgă la artificii tehnice pentru a putea pune în aplicare dispoziţiile legale.

Completarea alineatului (23) cu textul propus va oferi claritate asupra procesului administrativ: "pot solicita la primăria localităţii sau, după caz, la primăriile localităţilor în raza cărora se află situat terenul atribuirea în proprietate a terenurilor deţinute, atribuire care se face prin emiterea ordinului prefectului, la propunerea primăriilor, făcută pe baza verificării situaţiei juridice a terenurilor, în condiţiile prezentei legi".

Prin completare ajungem la simplificarea procedurii atribuirii în proprietate a terenurilor vizate mai sus, având în vedere că există depuse zeci de mii de cereri în acest sens, ar fi în beneficiul atât a comisiilor locale de fond fimciar şi a comisiilorjudeţene de fond ftmciar, cât şi a persoanelor care depun asemenea cereri. Această modificare este esenţială pentru a asigura transparenţa şi eficienţa procesului de restituire a terenurilor. Prin specificarea clară a autorităţilor implicate şi a etapei de verificare a situaţiei juridice, se facilitează cooperarea între primării şi prefecturi, asigurând un flux administrativ mai eficient, explică iniţiatorii proiectului.

 

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Știrile dimineții / sursa foto: Freepik.com
Navă cargo / Foto: Freepik
Bursa de valori
Fum alb care anunță că un nou papă a fost ales de conclav

Habemus papam! A ieșit fum alb din hornul Capelei Sixtine

Vestea bună a zilei vine de la Vatican unde pe hornul...

Tribunal
Banca Naționala a României
Ministerul Finanțelor
Marcel Boloș / Foto: gov.ro
Arme / Foto: Freepik
Nicolae Giugea este noul șef al Casei Naționalede Pensii
Carrefour Baneasa, închis de ANPC / Foto: Crișan Andreescu
Lucrător din industria petrolieră / FOTO: Freepik
Donald Trump
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
Se impune o revizuire profundă / FOTO:Freepik
Euro-dolar / FOTO: Freepik
Dan Șucu, președintele Concordia
Ucraina. Foto: Freepik.com
Banca Norvegiei / FOTO: Wikipedia

Banca centrală a Norvegiei menține rata dobânzii la 4,5%

Norvegia, în contrast cu restul Occidentului.

Stație de transformare
Submarin

Compania Hyundai va dezvolta un nou submarin

Transferurile de tehnologie din anii ’80 au deschis...

Freepik.com
Robor
Foto: Freepik.com
Bursa / Foto: Freepik
Bani / FOTO: Freepik
Butoaie cu petrol / Foto: Freepik

pixel