Topire în masă în Antarctica. Soluția este decarbonizarea (studiu)

Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Încălzirea globală conduce la o topire în masă ''ireversibilă'' a gheţii din Antarctica
Încălzirea globală conduce la o topire în masă ''ireversibilă'' a gheţii din Antarctica
Încălzirea globală conduce la o topire în masă ''ireversibilă'' a gheţii din Antarctica, iar ''decarbonizarea'' atmosferei reprezintă singura soluţie pentru încetinirea acestui proces, a declarat miercuri pentru Reuters o specialistă în climatologie din Australia.

Activitatea antropică recentă a intensificat încălzirea globală, care ar putea duce la o topire în masă în Antarctica, a spus Zoe Thomas, cercetătoare la Universitatea din New South Wales, care a făcut parte dintr-o echipă internaţională de oameni de ştiinţă ce a publicat recent un studiu despre topirea gheţii în Antarctica.

Studiul a demonstrat că lumea ar putea pierde cea mai mare parte a calotei glaciare din vestul Antarcticii, care se sprijină pe fundul mării şi este mărginită de gheaţă plutitoare, în condiţiile unui mediu din ce în ce mai călduros.

Cel mai adânc loc de pe Terra, găsit unde nimeni nu se aștepta VIDEO

''În ceea ce priveşte calota glaciară din vestul Antarcticii, odată ce este atins un anumit prag, acest început de topire va continua în ciuda eforturilor noastre de a-l stopa'', a declarat Zoe Thomas pentru Reuters.

Echipa de cercetători speră să continue cercetările pentru a stabili viteza cu care gheaţa răspunde la temperaturile în creştere, ceea ce ar ajuta la realizarea unei estimări mai concrete a evoluţiei viitoare. Cea mai ridicată temperatură înregistrată vreodată în Antarctica, de la 18,3 grade Celsius, a fost consemnată la o bază de cercetare din regiune la data de 6 februarie. Dacă temperaturile ridicate se vor menţine, acestea ar putea provoca o creştere extremă a nivelului mărilor, la nivel mondial.

''Acest lucru va conduce treptat la strămutarea oamenilor'', a adăugat Thomas. ''Ştim că acest lucru se petrece deja în comunităţile de pe insulele mici şi va continua să se întâmple treptat pe măsură ce din ce în ce mai multe locuinţe sunt inundate în timpul mareei înalte, apoi la maree normală şi apoi chiar şi la maree joasă'', a precizat ea.

Thomas a subliniat că singurul lucru care ar încetini topirea gheţii ar fi demersul de ''decarbonizare'' al tuturor economiilor mondiale. ''Abia după ce ne luăm angajamentul pentru acest viitor decarbonizat putem începe să ne gândim la potenţialele opţiuni pentru a încerca să eliminăm carbonul din atmosferă'', a spus specialista. Multe economii avansate s-au angajat să reducă emisiile de carbon la zero până în 2050.

Australia, care a fost afectată recent de unul dintre cele mai grave sezoane de incendii de vegetaţie din istoria sa, este în mare parte considerată restantă în acest domeniu. Conform unei prognoze publicate luna trecută de serviciul britanic de meteorologie, Met Office, incendiile au contribuit la una dintre cele mai mari creşteri anuale a concentraţiei de dioxid de carbon din atmosfera terestră de la începerea înregistrării acestor date, cu peste 60 de ani în urmă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com

Blackout. Spania a decretat stare de urgenţă

Stare de urgenţă în Spania.

Sebastian Burduja / Foto: gov.ro
Foto: Freepik.com
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
Centrala nucleara. Foto: Pexels.com
Cosmin Marinescu
Foto: Freepik.com
Foto: Mihai Ciobanu
Foto: REUTERS
Haos pe străzile din Spania
Foto: Freepik.com
Transportor GNL / sursa foto: Freepik.com /@sharpiloandrey
Birou gol / FOTO: Facebook
Rabla 2023. Foto: Pexels.com
 Blackout
Lucrători pe linii de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Casă de schimb valutar
Senatul Romaniei
Inteligență artificială
Muncitori instalează panouri fotovoltaice / Foto: Unsplash
Baterii / Foto: Freepik
La benzinărie / FOTO: Freepik
Dacia 1300
Cosmin Marinescu

România Europeană – tablou grafic comparativ în Economic@BNR

Cu susținerea Consiliului de Administrație al Băncii...

Oameni pe stradă / Foto: Oana Pavelescu
Analiză / FOTO: Freepik

pixel