Topul celor mai slabe monede ale lumii
Autor: Andreea Ionescu
Data publicării:
Cele mai slabe monede ale lumii
Cele mai slabe monede ale lumii
Forța valutară a unei țări reflectă bunăstarea economică a națiunii. Cu cât moneda este mai puternică, cu atât este mai valoroasă și reprezintă puterea de cumpărare a cetățenilor din țară. Adesea, una dintre modalitățile de măsurare a acestei puteri este prin compararea ei cu o monedă mai puternică și mai stabilă a unei națiuni dezvoltate. Dolarul american este utilizat în majoritatea cazurilor pentru astfel de comparații. Mai jos este o listă cu cele mai slabe monede din lume.

Bolivarul venezuelean

Bolivar Fuerte este moneda națională folosită în Venezuela. Aceasta este prescurtată ca VEF pe piețele monetare.

Bolivarul venezuelean este format din 100 de subunități cunoscute sub numele de „centimos". Bolivar Fuerte a fost introdus în 2008 pentru a înlocui Bolivar-ul inițial. Colapsul economic al Venezuelei în 2016 a slăbit valoarea monedei Bolivar Fuertes, inflația atingând un nivel fără precedent de 720% din februarie 2016.

BNR lansează o nouă monedă de argint

Rialul iranian

Aceasta este unitatea monetară a Iranului, moneda folosită la nivel local fiind însă tomanul. Rialul iranian a fost introdus în circulație în 1798 și a fost considerat valoros în comparație cu monedele învecinat. Situația actuală este în contrast însă cu primii ani ai rialului.

Rialul iranian este acum extrem de slab, un dolar american valorând 40.000 de riali iranieni. Această scădere este atribuită sancțiunilor internaționale constante aplicate guvernului de la Teheran, în special între 1995 și 2012. Guvernul iranian a devalorizat moneda în iulie 2013 și solicită aprobarea parlamentului pentru ca tomanul să fie reintegrat ca monedă oficială.

Dong-ul vietnamez

Moneda vietnameză utilizează codul „VND” pe piețele bursiere. Dong-ul este format din 100 de subunități cunoscute sub numele de xu sau 10 subunități cunoscute sub denumirea de hao, ambele aflate în circulație.

Dong-ul vietnamez a fost introdus după unirea Vietnamului de Nord cu Vietnamului de Sud, în 1978, și a fost relativ stabil o perioadă.

Apoi, guvernul a reevaluat mai mult Dong-ul în anii următori, ceea ce a determinat o creștere a nivelului inflației naționale. Dong-ul vietnamez este una dintre monezile cel mai puțin apreciate din lume, 1 dolar valorând 22.769 VND, încă din decembrie 2016.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel