Topul recomandărilor de investiţii, în a doua jumătate a anului 2023. Sondaj
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Potrivit unui sondaj realizat de XTB România, investitorii și analiștii consultanți consideră că achiziționarea de acțiuni în companiile IT listate pe piețele de capital este cea mai populară alegere în ceea ce privește investițiile în a doua jumătate a acestui an.

Sectorul energetic și sectorul bancar sunt, de asemenea, printre recomandările de top pe termen lung. Pentru cei care doresc un portofoliu mai diversificat, investițiile în titluri de stat și în sectorul minier, cum ar fi litiul, cobaltul sau metalele prețioase, pot aduce randamente bune în contextul economic actual. Nu în ultimul rând, sectorul operatorilor de turism și al construcțiilor prezintă șanse de recuperare și perspective optimiste pentru investitori.

Potrivit lui Alin Comșa, fondatorul Artmark și investitor la bursă, domeniile care au avut o evoluție constantă în ultimele două decenii merită, în continuare, atenția investitorilor. 

”Domenii economice precum cele care țin de IT – inteligență artificială, robotizare și automatizare – sau energia verde au adus reale creșteri și o anumită siguranță investițională. Cel mai probabil, domeniile acestea își vor menține trendul ascendent și în perioada următoare”, arată Alin Comșa.

Răzvan Topa, broker XTB România, confirmă potențialul sectorului de tehnologie a informației, la care adaugă sectorul energetic. 

”Datele recente ne demonstrează că aceste două sectoare sunt printre cele mai populare și cu potențial de creștere ridicat. Este o perioadă foarte interesantă din punct de vedere investițional, pentru investitorii de toate tipurile – fie că sunt la început, fie că au experiență – deoarece condițiile macroeconomice oferă volatilitate și oportunități în piață”, subliniază Răzvan Topa.

 

Energia, bună pentru doritorii de dividende, în timp ce băncile cu rezultate bune se vor replia

Hidroelectrica și Nuclearelectrica promit să aducă beneficii investiționale, prima din perspectiva listării pe bursă, iar cea de-a doua – din perspectiva planului de investiții. Antreprenorul Marius Mihalca spune că energia rămâne în vizorul investitorilor care urmăresc cu precădere dividendele și punctează că Fondul Proprietatea va încasa un venit nerecurent din vânzarea Hidroelectrica, fiind șanse mari să distribuie un dividend special.

 

O perioadă bună de acumulare pentru portofoliile de ETF-uri

Consultantul financiar Valentin Nedelcu este de părere că perioada actuală de scăderi pe piețele de capital este benefică pentru anumite categorii de investiții. ”Este o perioadă bună de acumulare pentru portofoliile de instrumente cu venit fix (ETF), care să le cuprindă atât pe cele de acțiuni, cât și obligațiunile de stat. De asemenea, sunt șanse bune ca acțiunile de tehnologie și mai ales cele cu o capitalizare de piață relativ mică să continue să performeze bine și în a doua parte a anului”, arată fondatorul platformei Știința Banilor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.


pixel