TotalEnergies și Eni au descoperit zăcăminte de gaze în largul Ciprului

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Este o nouă descoperire promițătoare
Este o nouă descoperire promițătoare
Gigantul francez al gazelor naturale TotalEnergies și compania italiană Eni au descoperit un nou zăcământ de gaze naturale în largul coastelor Ciprului, potrivit unui comunicat publicat miercuri.

Această nouă descoperire confirmă "caracterul promițător al acestei zone și al dezvoltării sale", se arată în același comunicat preluat de presa din Hexagon. 

Zăcământul descoperit de cei doi mari jucători de pe piața gazelor naturale este situat la 162 km sud-vest de coasta cipriotă, în "Blocul 6", unde au mai fost identificate rezerve de ”aur albastru” în 2018 și în luna august a anului trecut.

TotalEnergies spune că "sonda Zeus-1 a întâlnit o coloană netă de gaze de 105 metri în straturile de carbonat, ceea ce întărește caracterul promițător al acestei zone și al dezvoltării sale".

TotalEnergies este prezentă în 7 din cele 12 blocuri bogate în gaze din Cipru și deține o participație de 50% în blocul 6, în care Eni este operatorul.

"Noile date colectate de la această sondă ne vor permite să evaluăm opțiunile pentru dezvoltarea rapidă a resurselor descoperite", a comentat Kevin McLachlan, directorul de explorare al TotalEnergies, într-un comunicat.

Ciprul visează să devină un jucător important în domeniul energiei după descoperirea în ultimii ani a acestor zăcăminte în estul Mediteranei, un subiect de tensiune suplimentară cu Turcia.

Insula are o zonă economică exclusivă (ZEE) împărțită în 12 blocuri potențial bogate în gaze. TotalEnergies este prezentă în șapte dintre aceste blocuri.

Citește și Preţul gazelor scade în Europa, pe fondul importurilor ridicate de gaze naturale lichefiate

La hub-ul TTF de la Amsterdam, unde se stabilesc preţurile de referinţă în Europa, în jurul orei 10:06 a.m., cotaţiile futures la gaze cu livrare în luna următoare au scăzut cu 7,3%, la 97,96 euro pentru un Megawatt-oră, apoi au coborât la 96,16 euro pentru un Megawatt-oră, cel mai redus nivel din 27 octombrie.

În cea mai mare parte a continentului temperaturile rămân moderate iar livrările de gaze naturale lichefiate sunt la un nivel ridicat, ceea ce a dus la scăderea preţurilor.... Citește mai departe AICI

Citește și Importurile de gaze au scăzut cu 20% în primele 10 luni din 2022

Producţia internă de gaze naturale a fost, în perioada menţionată, de aproape 5,743 milioane tep, cu 4,4% (262.700 tep) sub cea din primele zece luni din 2021.

Comisia Naţională de Strategie şi Prognoză estimează pentru 2022 o producţie de gaze de 7,45 milioane tep şi importuri de 2,33 milioane tep, în creştere cu 1,9%, respectiv în scădere cu 19,6%, de la an la an. ... Citește mai departe AICI

Citește și Carduri pentru energie. Cine primește ajutorul și cum se obține

Conform ministrului Boloș, numărul estimat al beneficiarilor, aşa cum a fost aprobat de către Guvern, este de 3,9 milioane.

MInistrul a explica că listele privind beneficiarii vor fi întocmite de Ministerul Muncii şi mecanismul se va derula prin intermediul Ministerului Investiţiilor şi Proiectelor Europene în parteneriat şi cu implementarea activităţilor necesare pentru cardul pentru energie cu Compania Naţională Poşta Română. ... Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș
„Lo Storto” de la Zaha Hadid, afectat de temperaturi extreme în Italia
Energie / FOTO: Freepik
TVA mai mare, taxe în creștere, consum în picaj!
Președintele Nicușor Dan conduce ședința CSAT
Licitație ANAF pentru lucruri confiscate

OUG adoptată: fără restructurare ANAF pe județe

Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...

Semiconductori
Agricultură
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Oameni pe stradă
freepik.com
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu
ANAF
Freepik.com
Birou
Foto: Pexels.com
Panouri solare / Foto: Unsplash
Foto: Pexels.com
Bursă / FOTO: Freepik
Euro-dolar / FOTO: Freepik
Factura. Freepik.com

pixel