Totul despre majorarea pensiilor: Punctul de pensie, vouchere, ajutoare, inclusiv pentru plata facturilor, indemnizații
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Pensionarii trebuie să știe când vor fi distribuite ajutoarele, ce înseamnă cele două tranșe
Pensionarii trebuie să știe când vor fi distribuite ajutoarele, ce înseamnă cele două tranșe
După luni de discuții, zvonuri, speculații și dezmințiri, liderii coaliției la guvernare au decis, în sfârșit, cu cât se vor majora pensiile începând din 1 ianuarie 2023 și cum se vor acorda ajutoarele pentru seniorii cu venituri sub anumite limite.

”Da, valoarea punctului de pensie va ajunge la 1784 de lei, adică o creștere de 12,5% începând cu 1 ianuarie 2023”, a confirmat ministrul Muncii, Marius Budăi, informațiile difuzate anterior, pe surse, de mass-media din România. 

Da, totul se va aplica începând din 1 ianuarie

Rugat să precizeze dacă noile măsuri vor intra, cu adevărat, în vigoare din prima zi a anului viitor, ministrul Budăi a declarat pentru Antena3 CNN: Fac apel la memoria noastră, a tuturor, că și anul trecut, când se forma coaliția, am primit aceleași întrebări. Am promis atunci solemn părinților și bunicilor noștri că vom face tot posibilul cu colegii de la Ministerul Muncii și cu toți colegii din Guvern să avizăm documentele, astfel încât cele spuse să se întâmple. La fel se va întâmpla și acum”, a asigurat ministrul Muncii. 

Tipuri de ajutoare

El a precizat că vor exista și alte măsuri de sprijin pentru categoriile vulnerabile. ”Astfel, cei cu pensii de până la 1500 de lei vor primi un ajutor de 500 de lei, pentru cei care încasează până în 2500 de lei, acest sprijin va fi de 800 de lei și de 600 pentru cei cu pensii de până în 3000 de lei”, a detaliat Budăi, subliniind că acest sprjin va fi împărțit în două tranșe pe parcursul anului 2023.

Două tranșe

Rugat să precizeze ce înseamnă această împărțire în două tranșe, dacă este vorba despre ianuarie și februarie sau cum. ”Deci vor fi două tranșe semestriale la acel sprijin de 1000 de lei, 800 și 600 de lei. Adică prima tranșă se va acorda în prima parte a anului, în speță în luna ianuarie, după care în perioada de dinaintea iernii va fi a doua tranșă. Și avem acele carduri cu 250 de lei, care se vor alimenta pe toată perioada anului viitor, din două în două luni, așa cum a fost și acum”, a spus Budăi. Iar pentru ca lucrurile să fie foarte clare, ministrul a subliniat că acei 800 de lei, spre exemplu, ”vor fi împărțiți în două tranșe: 400 de lei în ianuarie și, proabil, septembrie-octombrie, a doua tranșă. 

1400 de lei pentru plata facturilor la energie

Însă, se va acorda un sprijin de 1400 de lei, împărțit, de asemenea, în două tranșe semestriale ca sprjin pentru plata facturilor la energie și pentru seniorii României cu vârsta de peste 60 de ani, care au pensii mai mici de 2000 de lei”, a ținut să menționeze ministrul Budăi. 

Voucherele de 250 de lei

Ministerul Muncii a adăugat că ”ne dorim și vom implementa acest card de 250 de lei pentru seniorii României care au pensia până la 1700 de lei. Am ridicat acel prag de la 1500 de lei pe tot parcursul anului 2023. Mai avem câteva măsuri, spre exemplu una la care țin foarte mult și care vizează continuare a ceea ce am făcut în ianuarie, și anume a 13-a indemniziție  pentru persoanele cu divizabilități. Ne dorim să acordăm acest ajutor în luna ianuarie pentru acei dintre noi care merită, cred eu, un respect foarte mare din partea noastră, și vorbim aici despre veteranii și văduvelor de război. Aceste indemnizații le vom crește cu un procent de 13%”, a menționat Marius Budăi. 

Alocațiile de stat pentru copii

”Am convenit, de asemenea, ca alocațiile de stat pentru copii să fie actualizate cu rata inflației, persoanele cu handicap să primească o a treisprezecea indemnizație, iar indemnizațiile pentru veteranii și văduvele de război să fie actualizate cu rata inflației, începând din 2018, însemnând o creștere totală de aproximativ 30 de procente”, a mai spus ministrul Muncii. 

Citește și Pensionare mai devreme cu 15 ani. Se corectează o inechitate

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Bugetele C.E. Oltenia, Romarm şi IOR, aprobate de Guvern

Decizii importante ale Guvernului României, în şedinţa...

Zara, sursă de inspiraţie pentru cei de la H&M

Noua conducere a H&M se inspiră din strategia...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel