Toyota pierde 15 miliarde de dolari din capitalizarea de piață, în urma unui scandal major
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Toyota
Toyota
Acțiunile constructorilor auto japonezi s-au prăbușit după ce, în urmă cu o săptămână, Ministerul Transporturilor din această țară a descoperit date false folosite pentru certificatele de siguranță ale anumitor modele produse în această țară.

Acțiunile celui mai mare producător auto japonez, Toyota, au scăzut cu peste 5,4% săptămâna trecută, după izbucnirea scandalului pe 3 iunie. Constructorul auto a pierdut 2.450 de miliarde de yeni japonezi (15,62 miliarde de dolari) din valoarea de piață numai săptămâna trecută. Totuși, luni, acestea par să se redreseze, raportează CNBC.

Acțiunile Mazda, al doilea mare producător auto din țară, au scăzut cu 7,7% în aceeași perioadă și au pierdut 80,33 miliarde de yeni, sau 511,8 milioane de dolari în capitalizarea de piață săptămâna trecută, fiind, de asemenea, implicată în acest scandal.

Inspecția de amploare a Ministerului Teritoriului, Infrastructurii, Transporturilor și Turismului a găsit, de asemenea, nereguli în cererile de certificare ale altor producători auto Honda, Suzuki și Yamaha.

Săptămâna trecută, acțiunile Honda au scăzut cu 5,75%, Yamaha Motor a pierdut 2,2%, în timp ce Suzuki Motor a scăzut cu 0,3%.

Acțiunile tuturor acestor companii se tranzacționau în creștere luni. Toyota a crescut cu 1,7%, Honda a câștigat 2,13%, iar Mazda a crescut cu 1,7%. Suzuki și Yamaha au fost, de asemenea, în creștere marginală.

Toate cele cinci companii au prezentat date de testare false sau, în cazul Toyota și Mazda, au folosit alte vehiculele în testele pentru accidente.

Toyota a anunțat pe 3 iunie, în urma raportului de investigație al ministerului, că va opri temporar livrările și vânzările a trei modele fabricate în prezent în Japonia, și anume Corolla Fielder, Corolla Axio și Yaris Cross.

Președintele Toyota, Akio Toyoda, și-a cerut scuze clienților și părților interesate ale companiei, recunoscând că șapte dintre modelele sale au fost „testate folosind metode care diferă de standardele definite de autoritățile naționale”.

Separat, Mazda a declarat că a suspendat producția pentru modelele Roadster RF și Mazda 2 începând cu 30 mai.

Cu toate acestea, ambele companii au declarat că clienții pot continua să își conducă mașinile, fără a fi suspuși vreunui pericol de siguranță.

Ministerul Transporturilor a declarat că va efectua inspecții la fața locului la cele cinci companii unde au fost raportate abateri.

Inspecția la producătorii auto japonezi vine după ce unitatea Daihatsu a Toyota a declarat în decembrie că va opri livrările tuturor vehiculelor atât în străinătate, cât și în Japonia. Aceasta a venit după ce o investigație privind un scandal de siguranță a descoperit probleme la aproximativ 64 de modele, inclusiv 22 vândute sub marca Toyota.

Daihatsu a declarat în aprilie anul trecut că a trucat testele de siguranță pentru coliziune laterală efectuate pentru 88.000 de mașini mici, majoritatea vândute sub marca Toyota.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Guvernul are buzunarele goale / Ilustrație: DCBusiness
Foto: pexels.com
Munca la birou. Pexels.com
Recep Tayyip Erdogan / Foto: flickr.com
Wall Street
Bani

Cursul BNR. Leul, indecis la sfârșit de săptămână

Banca Națională a României a calculat valoarea leului...

Barbie. Foto: pexels.com

Vânzările de păpuşi Barbie scad, iar explicaţia e simplă

Vânzările de păpuși Barbie scad în lipsa unei...

Blue screen / sursa foto: Wikimedia Commons
Bernard Arnault
Aur

Aurul se redresează după o scădere bruscă

Prețul aurului a recuperat, vineri, din terenul pierdut...

Economia Rusiei
Rubla rusească
Ceaiul de la ora 5 / FOTO: Freepik

Tradiția britanică a ceaiului de la ora cinci, amenințată!

Inundații, secete... În India și Kenya, efectele...

Dolari / sursa foto: Freepik.com
OpenAI

Inteligență artificială: OpenAI amenință Google

Un anunț care a făcut ca acțiunile Alphabet,...

China Japonia / sursa: Freepik.com
Skoda Auto
Centrală pe cărbune / sursa foto: Freepik.com
Jocurile Olimpice / FOTO: Facebook JO Paris 2024
Romgaz

Dividendele Romgaz ajung, începând de astăzi, la acționari

Valoarea dividendului brut pe acțiune este de 0,1425 lei.

pexels.com
TVA
Wall Street. Foto: Pexels.com

pixel