Acțiunile celui mai mare producător auto japonez, Toyota, au scăzut cu peste 5,4% săptămâna trecută, după izbucnirea scandalului pe 3 iunie. Constructorul auto a pierdut 2.450 de miliarde de yeni japonezi (15,62 miliarde de dolari) din valoarea de piață numai săptămâna trecută. Totuși, luni, acestea par să se redreseze, raportează CNBC.
Acțiunile Mazda, al doilea mare producător auto din țară, au scăzut cu 7,7% în aceeași perioadă și au pierdut 80,33 miliarde de yeni, sau 511,8 milioane de dolari în capitalizarea de piață săptămâna trecută, fiind, de asemenea, implicată în acest scandal.
Inspecția de amploare a Ministerului Teritoriului, Infrastructurii, Transporturilor și Turismului a găsit, de asemenea, nereguli în cererile de certificare ale altor producători auto Honda, Suzuki și Yamaha.
Săptămâna trecută, acțiunile Honda au scăzut cu 5,75%, Yamaha Motor a pierdut 2,2%, în timp ce Suzuki Motor a scăzut cu 0,3%.
Acțiunile tuturor acestor companii se tranzacționau în creștere luni. Toyota a crescut cu 1,7%, Honda a câștigat 2,13%, iar Mazda a crescut cu 1,7%. Suzuki și Yamaha au fost, de asemenea, în creștere marginală.
Toate cele cinci companii au prezentat date de testare false sau, în cazul Toyota și Mazda, au folosit alte vehiculele în testele pentru accidente.
Toyota a anunțat pe 3 iunie, în urma raportului de investigație al ministerului, că va opri temporar livrările și vânzările a trei modele fabricate în prezent în Japonia, și anume Corolla Fielder, Corolla Axio și Yaris Cross.
Președintele Toyota, Akio Toyoda, și-a cerut scuze clienților și părților interesate ale companiei, recunoscând că șapte dintre modelele sale au fost „testate folosind metode care diferă de standardele definite de autoritățile naționale”.
Separat, Mazda a declarat că a suspendat producția pentru modelele Roadster RF și Mazda 2 începând cu 30 mai.
Cu toate acestea, ambele companii au declarat că clienții pot continua să își conducă mașinile, fără a fi suspuși vreunui pericol de siguranță.
Ministerul Transporturilor a declarat că va efectua inspecții la fața locului la cele cinci companii unde au fost raportate abateri.
Inspecția la producătorii auto japonezi vine după ce unitatea Daihatsu a Toyota a declarat în decembrie că va opri livrările tuturor vehiculelor atât în străinătate, cât și în Japonia. Aceasta a venit după ce o investigație privind un scandal de siguranță a descoperit probleme la aproximativ 64 de modele, inclusiv 22 vândute sub marca Toyota.
Daihatsu a declarat în aprilie anul trecut că a trucat testele de siguranță pentru coliziune laterală efectuate pentru 88.000 de mașini mici, majoritatea vândute sub marca Toyota.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
O nouă inițiativă legislativă promite să revoluționeze...
Scădere uşoară a vânzărilor de autoturisme Dacia în...
Proiect de OUG pentru...
Bursa de Valori Bucureşti a deschis pe verde şedinţa de...
Urmăriți o nouă ediție a...
Este un semnal de alarmă tras...
Abilitatea de a identifica...
Pentru greci, performanța...
Se alocă banii pentru...
Curs valutar BNR, 20 noiembrie...
Decizia vine în contextul unor...
Decizia afectează în mod direct aproximativ 4.000 de...
Banca Europeană de Investiții (BEI) a anunțat acordarea...
Dumitru Chisăliță, președintele...
Neliniștea geopolitică...