Traderii de materii prime fac, în continuare, profituri uriaşe

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Bursă / Foto: Freepik
Bursă / Foto: Freepik
Cele mai mari firme care se ocupă cu tranzacţionarea de materii prime fac în continuare profituri mari, chiar dacă nu la maximele istorice înregistrate imediat după invazia rusească din Ucraina, transmite Bloomberg.

La o conferinţă organizată săptămâna aceasta la Lausanne (Elveţia), atât directorii de la marile firme care se ocupă cu tranzacţionarea de materii prime, cât şi bancherii lor, au spus, atât public cât şi privat, că deşi câştigurile lor din 2024 şi primul trimestru din 2025 vor fi mai mici decât cele din perioada de boom din 2022-2023, ele au rămas peste nivelul înregistrat în orice altă perioadă istorică.

Casele de trading cu materii prime se numără printre cele mai mari companii din lume, după cifra lor de afaceri anuale, însă majoritate sunt firme private deţinute de fondatori şi angajaţi şi multe dintre ele nu îşi publică rezultatele. Sectorul a înregistrat profituri enorme după invadarea Ucrainei şi criza energetică ce a urmat, astfel că profiturile combinate ale primilor patru mari traderi de energie, Vitol Group, Trafigura Group, Mercuria Energy Group Ltd. şi Gunvor Group, au trecut de 50 de miliarde de dolari în 2022 şi 2023.

Traderii de materii prime profită în perioade de volatilitate şi preţuri mari, care s-au redus ambele de la maximele atinse în 2022. Însă, în continuare, sectorul profită de pe urma perturbării fluxurilor comerciale provocate de tarife, sancţiuni şi criza din Marea Roşie iar marii jucătorii încep, de asemenea, să culeagă roadele miliardelor de dolari pe care i-au investit în active şi diversificarea pe noi pieţe.

Potrivit unor surse bine informate, profitul înregistrat de Vitol în anul 2024 a fost mai mic decât cel record de 13,2 miliarde de dolari din 2023, dar nu este vorba de o scădere dramatică.

La rândul său, Trafigura, ale cărui profituri au atins un record de peste şapte miliarde de dolari în 2022-2023, este pe cale să înregistreze în exerciţiul fiscal care se va încheia în martie un profit net comparabil cu cel din precedenţii doi ani, când a afişat un profit de 1,5 miliarde de dolari, respectiv 1,3 miliarde de dolari, au dezvăluit alte surse care au dorit să îşi păstreze anonimatul.

La conferinţa de la Lausanne, directorul financiar de la Trafigura, Stephan Jansma, a spus că performanţa financiară a companiei "a atins un nou un nou nivel de croazieră". "Este vorba de un nivel mai mic decât cei doi ani în care am foarte profitabili, dar totodată semnificativ mai mare decât profitabilitatea pe care am avut-o înainte de Covid", a precizat Stephan Jansma.

Mercuria estimează că profiturile sale anuale se vor stabiliza undeva între 1,5 şi două miliarde de dolari, au dezvăluit surse din apropierea acestui dosar. Aceasta, în condiţiile în anul financiar care s-a încheiat în luna septembrie 2024, compania a făcut un profit de 2,1 miliarde de dolari. Este vorba de un rezultat mai mic decât profitul record de trei miliarde de dolari înregistrat în 2022, dar mai mare decât orice profit anual înregistrat în perioada anterioară. Comparativ, până în 2021, Mercuria nu a realizat niciodată un profit mai mare de un miliard de dolari pe an.

Gunvor a înregistrat unele pierderi pe piaţa petrolului anul trecut, dar cu toate acestea va raporta al patrulea sau al cincilea cel mai bun rezultat din istorie pentru anul 2024, a declarat directorul general Officer Torbjörn Törnqvist într-un interviu.

Vitol se aşteaptă ca marjele şi profitabilitatea să se reseteze la un nivel mai mare decât înainte de pandemie, dar sub maximele atinse cu prilejul recentului boom, a spus directorul general Russell Hardy. "Lumea se schimbă. Retorica, sancţiuni, tarife, etc, este mai mare dar realitatea este că volatilitatea s-a redus", a spus Hardy.

Tarderii de materii prime distribuie o parte importantă din profiturile lor uriaşe către acţionari, dar investesc de asemenea în active precum centrale electrice şi rafinării, şi totodată se diversifică pe noi pieţe precum metalele.

"În prezent, analizăm cinci până la zece proiecte, fiecare cu o valoare de aproape jumătate de miliard de dolari. Cu siguranţă nu ne-am fi permis aşa ceva fără profiturile suplimentare", a recunoscut directorul general de la Mercuria, Marco Dunand. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Casa de schimb valutar: Foto: Oana Pavelescu
Banca Națională a României
Lingouri de aur
Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Bursă / sursa foto: Freepik.com

Simona Bucura-Oprescu, anunț despre pensii, la DC NEWS

Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității...

Jonas Gahr Støre, premierul Norvegiei

Norvegienii s-au răzgândit și vor în UE! Ce i-a convins?

Norvegia revine pe radarul geopolitic european, pe...

Lucian Romașcanu
Sebastian Burduja / FOTO: gov.ro
Europa nu stă cu mâinile încrucișate / Ilustrație: Oana Pavelescu
Turiști / Foto: Freepik
Accident / Sursa: Freepik.com
Foto: Freepik.com
ANAF / Foto: DCBusiness
Foto: Freepik.com
Cardu social / Ilustrație: DCBusiness
Tesla / sursa foto: Flicker.com
Pete Hegseth și Mark Rutte, secretarul general al NATO
Poluare / Foto: Freepik
Se întoarce iarna
Satelit SpaceX / FOTO: Unsplash
Dosare de pensii
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Cele cinci știri ale aceste dimineți sunt despre:...


pixel