Traficul aerian rusesc s-a prăbuşit, ca urmare a sancţiunilor
Autor: DCBusiness Team | 30 noi 2022, 19:59
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Traficul aerian rusesc a scăzut cu 25% în luna octombrie, ca urmare a sancţiunilor.

Numărul de pasageri ai companiilor aeriene ruseşti a fost cu 25% mai mic în octombrie 2022 comparativ cu aceeaşi perioadă de anul trecut, a anunţat miercuri serviciul de statistică de stat Rosstat, în condiţiile în care industria continuă să fie puternic afectată de consecinţele sancţiunilor occidentale. Companiile aeriene ruseşti au transportat 8,25 milioane de pasageri în cursul lunii, ceea ce aduce numărul total de pasageri transportaţi în primele 10 luni ale anului la 81 milioane - cu 14,3% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a anului 2021, când traficul era încă în scădere din cauza pandemiei de COVID-19.

Industria aviatică din Rusia a fost puternic afectată de sancţiunile occidentale, companiilor aeriene ruseşti precum Aeroflot fiindu-le interzis accesul în spaţiul aerian european. De asemenea, producătorii de avioane Airbus şi Boeing au încetat să mai vândă avioane, piese şi echipamente companiilor aeriene ruseşti, forţându-le pe unele să "canibalizeze" avioanele existente pentru a obţine piesele de schimb necesare, transmite Rador.

 

Vezi şi:

 

Armata rusă suferă o criză de muniţii, susţine şeful Pentagonului

 

Armata rusă suferă o ''penurie semnificativă'' de muniţii pentru artileria sa, ceea ce i-ar putea limita în viitor operaţiunile în Ucraina, a declarat miercuri secretarul american al apărării, Lloyd Austin, potrivit AFP.

''Ruşii au probleme logistice încă de la începutul'' invaziei lor în Ucraina şi ''în continuare se descurcă greu cu logistica'', a spus Austin, intervievat de un grup de jurnalişti la bordul unui avion militar.

Ei ''suferă de o penurie semnificativă de rachete pentru artilerie'', mai ales după ce Kievul a distrus mai multe stocuri de muniţii ruseşti, a adăugat şeful Pentagonului.

Rusia şi-a folosit intensiv artileria în războiul din Ucraina, tactica sa fiind ca înaintea oricărei încercări de înaintare să folosească masiv împotriva trupelor ucrainene lansatoarele multiple de rachete şi artileria.

''Pentru acest gen de operaţiuni, este nevoie de multe muniţii. Nu sunt sigur că mai au suficiente pentru a-şi permite astfel de lucruri în viitor'', estimează Lloyd Austin.

Cât despre stocurile ruseşti de rachete de înaltă precizie, el crede că şi acestea au scăzut semnificativ în cele nouă luni de conflict şi că Moscova nu le va putea înlocui rapid din cauza sancţiunilor occidentale, mai ales sancţiunile ce vizează achiziţia de microprocesoare.

Anterior miercuri, vicepreşedintele Consiliului de Securitate al Federaţiei Ruse, Dmitri Medvedev, a susţinut că Rusia are în continuare ''destule'' muniţii, în pofida consumului masiv al acestor resurse după opt luni de campanie militară în Ucraina.

''Inamicii continuă să ne calculeze cu minuţiozitate lansările şi rezervele. Ei mizează în zadar pe epuizarea posibilităţilor noastre. Avem destule'', a scris fostul preşedinte rus pe Telegram, potrivit agenţiei EFE, cu puţin timp înainte ca Rusia să lanseze un nou raid cu rachete asupra infrastructurilor energetice ucrainene.

 

Întârzieri mai mari de 60 de minute pentru 104 zboruri, pe Aeroportul 'Henri Coandă'

 

Un număr de 104 zboruri, atât decolări, cât şi aterizări, au înregistrat întârzieri mai mari de 60 de minute pe Aeroportul Internaţional "Henri Coandă", în perioada 17 - 23 noiembrie, cu 43 mai multe faţă de ultima raportare, informează joi Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB).

Pentru 42 dintre acestea, companiile aeriene au raportat drept cauză întârzierea sau rotaţia echipajelor sau aeronavelor.

Cele mai multe zboruri cu întârzieri de peste o oră s-au înregistrat la principalii operatori de pe aeroport, respectiv TAROM (41 de zboruri), Wizz Air (25 de zboruri) şi Ryan Air (12).

În acelaşi interval de referinţă, au fost anulate şapte zboruri, precizează CNAB.

Potrivit datelor Companiei, în intervalul 7 - 23 noiembrie 2022, pe AIHCB au fost operate 1.849 de zboruri, dintre care 1.716 regulate. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Până la ce nivel va coborî inflaţia în 2023. Prognoza BCR

BCR a revizuit în jos prognoza de inflaţie pentru...

Cutremurele din Turcia au scumpit barilul de petrol

Prețurile la țiței sunt susținute pe un trend ascendent...

Câte locuințe din România sunt asigurate la cutremur

Cutremurele devastatoare din Turcia sunt un bun moment...

Cele mai căutate joburi în ianuarie 2022

Candidaţii aflaţi în căutarea unui loc de muncă au...

Vouchere sociale 2023. Când se virează următoarea tranșă

Voucherele sociale de 250 de lei se vor acorda și în...

Criză în lanțul de aprovizionare cu muniție a Ucrainei

Lupta Ucrainei împotriva invaziei declanșate de Rusia...

Crossuri externe