Transelectrica a anunţat valoarea dividendelor pentru anul 2024

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Staâlpi de înaltă tensiune / Foto: pxhere
Staâlpi de înaltă tensiune / Foto: pxhere
Directoratul Transelectrica propune acţionarilor aprobarea unui dividend brut de 2,12 lei, din profitul rămas de repartizat aferent anului 2024, conform unui raport remis, joi, Bursei de Valori Bucureşti.

Potrivit sursei citate, din profitul contabil rămas după deducerea impozitului pe profit la data de 31 decembrie 2024, valoarea totală a dividendelor pentru anul 2024 ce vor fi alocate acţionarilor CNTEE Transelectrica, persoane juridice şi fizice, rezidente şi nerezidente, este de 155,402 milioane lei.

"Dividendele se distribuie acţionarilor proporţional cu cota de participare la capitalul social al companiei. La data prezentei propuneri, numărul de acţiuni aferent capitalului social subscris şi vărsat este 73.303.142. Valoarea dividendului brut pe acţiune este de 2,12 lei, dividende cuvenite acţionarilor din profitul rămas de repartizat aferent anului 2024", se menţionează în raportul transmis BVB.

Profitul net contabil înregistrat de CNTEE Transelectrica SA la data de 31 decembrie 2024 este de 585,924 milioane lei, valoarea profitului rămas de repartizat fiind de 309,596 milioane lei. Din acesta, 155,402 milioane lei vor fi repartizaţi pentru dividende şi 154,193 milioane lei pentru alte rezerve constituite ca surse proprii de finanţare.

În anul 2024, compania a înregistrat venituri totale operaţionale în cuantum de 7,879 miliarde lei reprezentând o creştere de 3,161 miliarde lei faţă de anul precedent. În cadrul segmentului activităţilor cu profit permis comparativ cu anul precedent, Transelectrica a înregistrat un rezultat pozitiv în sumă de 531 milioane lei, în creştere faţă de rezultatul în sumă de 374 milioane lei
realizat la 31 decembrie 2023, în condiţiile în care veniturile operaţionale au crescut cu 12% (+253 milioane lei), corelate cu o creştere mai mică a cheltuielilor (inclusiv amortizarea) respectiv 6% (+96 milioane lei).

Veniturile din interconexiune au înregistrat o diminuare de 61 milioane lei, respectiv de la 343 milioane lei în anul 2023 la 282 milioane lei în anul 2024, iar cele din tranzacţionarea energiei pentru CPT (95,5 milioane lei) au fost mai mari comparativ cu perioada similară a anului 2023 (46,8 milioane lei), respectiv plus 48,7 milioane lei.

Creşterea cheltuielilor operaţionale, inclusiv amortizarea cu 96 milioane lei (1,812 miliarde lei la 31 decembrie 2024 faţă de 1,716 miliarde lei la 31 decembrie 2023), a fost influenţată în principal de creşterea cheltuielilor privind operarea sistemului, a cheltuielilor cu mentenanţa şi reparaţii RET, cheltuielilor cu personalul şi a cheltuielilor cu alte servicii executate de terţi.

Segmentul activităţilor zero-profit a înregistrat un rezultat pozitiv la 31 decembrie 2024 în sumă de 48 milioane lei, comparativ cu rezultatul negativ realizat la 31 decembrie 2023. Veniturile activităţii zero profit au înregistrat o creştere semnificativă determinată în principal de veniturile înregistrate pe piaţa de echilibrare (+2,696 miliarde lei) şi preţurile înregistrate la nivelul acestei pieţe, precum şi de creşterea veniturilor din servicii de sistem (+212 milioane lei), în contextul creşteri cu 2,8% a cantităţii de energie electrică transportată. Veniturile/Cheltuielile privind piaţa de echilibrare au fost de peste 2 ori mai mari în 2024 faţă de 2023. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Lingouri de aur
Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Bursă / sursa foto: Freepik.com

Simona Bucura-Oprescu, anunț despre pensii, la DC NEWS

Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității...

Jonas Gahr Støre, premierul Norvegiei

Norvegienii s-au răzgândit și vor în UE! Ce i-a convins?

Norvegia revine pe radarul geopolitic european, pe...

Lucian Romașcanu
Sebastian Burduja / FOTO: gov.ro
Europa nu stă cu mâinile încrucișate / Ilustrație: Oana Pavelescu
Turiști / Foto: Freepik
Accident / Sursa: Freepik.com
Foto: Freepik.com
ANAF / Foto: DCBusiness
Foto: Freepik.com
Cardu social / Ilustrație: DCBusiness
Tesla / sursa foto: Flicker.com
Pete Hegseth și Mark Rutte, secretarul general al NATO
Poluare / Foto: Freepik
Se întoarce iarna
Satelit SpaceX / FOTO: Unsplash
Dosare de pensii
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Cele cinci știri ale aceste dimineți sunt despre:...

Bursa de Valori București
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro

pixel