Producţia de ţiţei a României continuă să scadă
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
"Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA îşi respectă angajamentele şi implementează proiectele de modernizare a infrastructurii naţionale de transport al energiei electrice, prin investiţii importante pentru îndeplinirea obiectivelor de securitate energetică şi a întăririi rezilienţei şi adecvanţei reţelei. În acest sens, Compania a marcat, joi, 30 martie 2023, în prezenţa Secretarului General Adjunct al Guvernului, Lucian Rusu, precum şi a autorităţilor locale, finalizarea procesului de retehnologizare a Staţiei Electrice de Transformare 220/110 kV Iaz (judeţul Caraş-Severin), cu o investiţie de aproximativ 62 de milioane de lei, din fonduri proprii", se arată într-un comunicat al companiei.
Lucrările au fost executate de Asocierea Siemens Energy SRL - Electrogrup SA, pe durata a 46 de luni, şi au prevăzut înlocuirea echipamentelor existente cu echipamente şi tehnologii performante de ultima generaţie şi aducerea instalaţiilor la un nivel de siguranţă şi fiabilitate corespunzător zonei, contribuind la creşterea calităţii serviciului de transport al energiei electrice, precizează sursa citată.
Staţia Iaz a fost dotată cu echipamente noi care au crescut gradul de eficienţă a activiăţii de exploatare şi au redus consumurile specifice de energie şi emisiile poluante în conformitate cu prevederile legislative aferente şi reglementările energetice generale impuse de ANRE. Potrivit Transelectrica, necesitatea implementării rapide a acestui proiect investiţional de modernizare şi retehnologizare s-a realizat ţinând cont de vechimea staţiei Iaz, care a fost pusă în funcţiune în anul 1975.
Staţia Electrică de Transformare 220/110 kV Iaz reprezintă un nod de conexiune în cadrul SEN prin liniile de 220 kV racordate, fiind un obiectiv important pentru funcţionarea sistemului electroenergetic şi pentru alimentarea cu energie electrică din zona de vest a ţării, se precizează în comunicat.
"Este important să nu uităm că investiţiile în infrastructura de transport al energiei electrice trebuie să fie prioritizate la fel ca infrastructura rutieră, având o influenţă directă asupra siguranţei naţionale şi a dezvoltării economice. Mai mult, dacă în urmă cu peste 20 de ani, discutam doar despre rolul Transelectrica în Sistemul Energetic Naţional, astăzi discutăm despre o poziţie integrată în reţeaua europeană. Salut aşadar eforturile Transelectrica pentru tranziţia către o digitalizare a proceselor din staţii", a declarat Lucian Rusu, secretar general adjunct al Guvernului.
La rândul său, Gabriel Andronache, preşedintele Directoratului CNTEE Transelectrica SA, a anunţat că, în următoarea perioadă, ritmul de dezvoltare a companiei în zona de investiţii va fi aproape dublu.
"Pentru realizarea unei infrastructuri de transport al energiei electrice moderne şi digitale, compatibile cu standardele şi politicile europene din domeniul energie-mediu privind îndeplinirea proceselor de eficienţă energetică, Transelectrica menţine un ritm investiţional alert în vederea dezvoltării reţelei prin derularea unor proiecte strategice cu impact la nivel naţional. Implementarea unor investiţii de tipul celei realizate în Staţia Iaz ne aduce tot mai aproape de îndeplinirea ţintelor asumate la nivel european privind tranziţia energetică pe termen mediu şi lung. Compania şi-a asumat prin Planul de Dezvoltare pe 10 ani programe complexe de retehnologizare şi modernizare a staţiilor electrice de transformare al căror rol este de a optimiza funcţionarea Sistemului Electroenergetic Naţional. Retehnologizarea acestei staţii şi aducerea instalaţiilor la un nivel de siguranţă şi fiabilitate corespunzător zonei din punct de vedere energetic, prin utilizarea tehnicii actuale existente pe plan mondial, susţine angajamentul serios asumat pentru investiţii şi pentru modernizare. În următoarea perioadă, ritmul de dezvoltare a companiei în zona de investiţii va fi aproape dublu", a subliniat Andronache.
Compania derulează un plan de dezvoltare a reţelei pe 10 ani, aprobat pentru perioada 2022-2031, care include un program amplu de investiţii, în valoare de aproximativ 7,1 miliarde de lei.
În prezent, 59 de staţii electrice de transformare gestionate de operatorul naţional de transport sunt modernizate şi retehnologizate, 14 în curs de retehnologizare, iar alte 8 staţii urmează să intre în primul proces de retehnologizare, în următoarea perioadă. În paralel, se află în pregătire trecerea la următorul nivel de retehnologizare şi modernizare pentru o bună parte a celor deja retehnologizate, se mai arată în comunicat.
Compania Naţională de Transport al Energiei Electrice Transelectrica SA gestionează şi operează o reţea de peste 9.000 de kilometri de linii electrice aeriene de înaltă tensiune (400 kV, 220 kV şi 110 kV) şi 81 de staţii electrice de transformare pe teritoriul întregii ţări.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...