Transferul drepturilor de pensie ale funcţionarilor şi agenţilor Uniunii Europene
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Există deja normele de aplicare
Există deja normele de aplicare
Hotărârea nr. 1319/2022 pentru aprobarea Normelor metodologice de aplicare a prevederilor Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 86/2021 privind transferul drepturilor de pensie ale funcţionarilor şi agenţilor Uniunii Europene a intrat deja în vigoare.

Normele metodologice reglementează aplicarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr. 86/2021 privind transferul drepturilor de pensie ale funcţionarilor şi agenţilor Uniunii Europene prin care s-a creat cadrul legal pentru implementarea articolelor 11 şi 12 din anexa VIII la Statutul funcţionarilor Uniunii Europene (partea I) stabilite în Regulamentul (CEE, Euratom, CECA) nr. 259/68 al Consiliului din 29 februarie 1968 de stabilire a Statutului funcţionarilor Comunităţilor Europene, cu modificările şi completările ulterioare, precum şi a Regimului aplicabil celorlalţi agenţi ai Comunităţilor Europene şi de instituire a unor măsuri speciale aplicabile temporar funcţionarilor Comisiei.

Actualizarea drepturilor de pensie acumulate se realizează folosind randamentele curbei spot a randamentelor obligaţiunilor guvernamentale cotate AAA, publicate de către Banca Centrală Europeană, folosită pentru cea mai recentă actualizare a ratelor anuităţii. Formularul-tip de cerere prevăzut la art. 6 din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 86/2021 se transmite de către instituţia competentă europeană instituţiei desemnate, urmând ca instituţia desemnată să îl înregistreze şi să iniţieze astfel procedura de calcul şi transfer către sistemul de pensii al Uniunii Europene.

Funcţionarul Uniunii Europene prezintă instituţiei europene competente documente în original sau în copie, certificată pe fiecare filă ca fiind conformă cu originalul, care atestă vechimea în muncă realizată anterior datei de 1 aprilie 2001 şi drepturile salariale aferente. Certificarea copiei pentru conformitate cu originalul poate fi realizată de către una dintre următoarele instituţii, după caz:

a) misiunile diplomatice şi oficiile consulare ale României, în cazul cetăţenilor români sau străini stabiliţi în străinătate, în măsura în care legile şi reglementările statului de reşedinţă sau acordurile bilaterale nu se opun;

b) notarii publici de pe teritoriul României, atât în cazul cetăţenilor români, cât şi în cazul cetăţenilor străini;

c) instituţia competentă europeană;

d) instituţiile de asigurări sociale din alte state membre ale UE, Spaţiul Economic European, Confederaţia Elveţiană sau cu care se aplică instrumente juridice bilaterale de securitate socială la care România este parte;

e) autorităţi abilitate în acest sens din alte state membre ale UE, Spaţiul Economic European, Confederaţia Elveţiană sau cu care se aplică instrumente juridice bilaterale de securitate socială la care România este parte.

f) avocaţi care provin din state membre ale UE, Spaţiul Economic European şi Confederaţia Elveţiană.

Documentele sau copiile prevăzute se transmit de către instituţia competentă europeană, împreună cu formularul-tip de cerere, instituţiei desemnate, scrie legestart. 

La calculul stagiului de cotizare realizat în sistemul public de pensii pentru stabilirea pensiei de transfer se utilizează perioadele şi stagiile valorificate la stabilirea drepturilor de pensie în sistemul public de pensii, cu excepţia stagiilor asimilate stagiului de cotizare prevăzute la art. 49 din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.

Calculul punctajului lunar, punctajului anual, al numărului total de puncte şi al punctajului mediu anual se face conform dispoziţiilor Legii nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările şi completările ulterioare. Cuantumul pensiei de transfer se calculează prin înmulţirea punctajului mediu anual cu valoarea punctului de pensie în vigoare la data emiterii deciziei.

Citește și Vârsta de pensionare. Kelemen Hunor: ”Este vorba de a da o penalizare”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tendinţe pe piaţa criptomonedelor. Analiză

Aprilie a fost o lună dificilă pentru piața...

Boom-ul inteligenței artificiale nu se dezminte. Analiză

La bursă, acțiunile din sectorul inteligenței...

Cinébébé, o companie UNICĂ în Europa și extrem de prețioasă

Realizarea de filme cu nou-născuți este strict...

Ceasul de 10.000 de euro care a făcut furori la Cannes

La deschiderea Festivalului de Film de la Cannes,...

Care sunt cele mai mari companii listate la bursa olandeză

Printre multele altele, Țările de Jos sunt cunoscute...

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...


pixel