Transgaz: Capitalizare de 3,5 mld. lei și dividende plătie de 4 mld. lei

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Rezultat, la 14 ani de la listarea companiei
Rezultat, la 14 ani de la listarea companiei
Capitalizarea bursieră a SNTGN Transgaz SA a crescut de peste două ori faţă de 2008, anul listării la Bursa de Valori Bucureşti (BVB), ajungând în prezent la aproximativ 3,5 miliarde de lei, în timp ce valoarea dividendelor plătite acţionarilor a depăşit 4 miliarde lei.

Potrivit unui comunicat al companiei, publicat pe site-ul BVB, data de 24 ianuarie 2023 are pentru Transgaz, o dublă însemnătate, întrucât pe 24 ianuarie 2008, sub simbolul bursier TGN, la categoria Premium, SNTGN Transgaz SA a devenit o companie tranzacţionată public, listată la Bursa de Valori Bucureşti.

"Oferta Publică Iniţială (IPO) derulată în urmă cu 15 ani a fost una de mare succes pentru piaţa de capital, fiind o premieră românească sub trei aspecte: cea mai mare valoare a unei oferte pusă în vânzare, cea mai mare cerere de acţiuni din România, primul IPO din România căruia i-a fost ataşat un nou instrument financiar numit "drepturi de alocare", scriindu-se în acest fel o pagină importantă atât în istoria şi evoluţia companiei cât şi a pieţei de capital din România", susţin reprezentanţii societăţii.

Între timp, în septembrie 2020, Bursa de Valori Bucureşti a devenit în mod oficial piaţă emergentă, depăşind statutul de piaţă de frontieră, ceea ce a însemnat o confirmare a calităţii pieţei de capital româneşti şi a calităţii actului managerial al companiilor tranzacţionate pe această piaţă.

"Urmare a faptului că este companie tranzacţionată la BVB, SNTGN Transgaz SA a câştigat foarte mult în ceea ce priveşte capitalul reputaţional, atât din prisma know-how-ului managerial, cât şi a rigorilor de transparenţă, comunicare şi relaţii cu investitorii şi a întregii experienţe acumulate conlucrând în condiţii excelente cu toate instituţiile pieţei de capital. Împreună am reuşit să facem performanţă şi să implementăm proiecte de investiţii strategice, care au făcut ca România să devină un pol regional de securitate energetică şi un jucător activ şi interesant pentru partenerii instituţionali internaţionali", se menţionează în comunicat.

Capitalizarea bursieră a SNTGN Transgaz SA a crescut de peste 2 ori faţă de anul listării, ajungând în prezent la o valoare de aproximativ 3,5 miliarde lei, respectiv la peste 700 milioane euro. În prezent, 58,5097% din acţiunile companiei sunt deţinute de Statul Român prin Secretariatul General al Guvernului, iar 41,4903% de către alţi acţionari persoane fizice şi juridice (free-float).

Potrivit sursei citate, SNTGN Transgaz SA este una dintre societăţile cu cea mai atractivă politică de dividend. Astfel, valoarea dividendelor plătite acţionarilor în cei 15 ani de la listarea la BVB a fost de aproximativ 4 miliarde lei.

"Prin Planul de Dezvoltare al Sistemului Naţional de Transport Gaze Naturale 2022-2031, SNTGN Transgaz SA propune proiecte majore, strategice de investiţie, estimate la 3,4 miliarde euro, investiţii pentru dezvoltarea strategică şi sustenabilă a infrastructurii de transport gaze naturale din România şi conformarea sa la cerinţele reglementărilor europene privind Acordul Verde European şi decarbonizarea", se mai precizează în comunicat.

Reprezentanţii societăţii susţin că investiţiile propuse vor avea ca rezultat asigurarea unui grad adecvat de interconectivitate cu ţările vecine; crearea unor rute de transport gaze naturale la nivel regional pentru transportul gazelor naturale provenite din diverse noi surse de aprovizionare; crearea infrastructurii necesare preluării şi transportului gazelor naturale din perimetrele off-shore din Marea Neagră în scopul valorificării acestora pe piaţa românească şi pe alte pieţe din regiune; extinderea infrastructurii de transport gaze naturale pentru îmbunătăţirea aprovizionării cu gaze naturale a unor zone deficitare; crearea pieţei unice integrate la nivelul Uniunii Europene.

"Listarea la Bursa de Valori Bucureşti reprezintă pentru orice companie care decide în acest sens, o importantă alternativă de finanţare, un mecanism eficient de transparenţă şi raportare, un vot de încredere dat managementului companiei pentru a demonstra capabilitatea acesteia de a performa, de a fi şi rămâne viabilă într-un mediu aflat în continuă transformare, puterea ei de a fi competitivă şi de a face faţă cu succes regulilor jocului concurenţial", transmit reprezentanţii Transgaz în comunicat.

Lucrarea "TGN la BVB -15 ani - Bilanţ retrospectiv 2008-2023 privind activitatea Transgaz pe piaţa de capital" va fi postată pe site-ul companiei după aprobarea acesteia în şedinţa Consiliului de Administraţie din această lună.

SNTGN Transgaz SA este operatorul tehnic al Sistemului Naţional de Transport (SNT) al gazelor naturale care asigură îndeplinirea în condiţii de eficienţă, transparenţă, siguranţă, acces nediscriminatoriu şi competitivitate a strategiei naţionale privind transportul intern şi internaţional al gazelor naturale, dispecerizarea acestora precum şi cercetarea şi proiectarea în domeniu, cu respectarea cerinţelor legislaţiei europene şi naţionale, a standardelor de calitate, performanţă, mediu şi dezvoltare durabilă.

Citește și România a început de azi exportul de gaze către Moldova

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Christel SCHALDEMOSE
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
ANAF / Foto: DCBusiness
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg
Instabilitatea politică este periculoasă pentru economie
Criptomonede. Foto: Pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență

pixel