Trei oameni de afaceri români au dat lovitura în 2018
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Afaceri încheiate în cursul acestui an
Afaceri încheiate în cursul acestui an
În timp, la vârful politic al țării, se schibau guverne, se duceau lupte între palatele puterii, se făceau calcule, planuri și strategii, se vorbea de Centenar și de imporanța acestei sărbători pentru unitatea țării, oamenii de afaceri încercau să-și vadă de treburile lor, purtând negocieri cu parteneri, încheind tranzacții. 

În luna iulie, omul de afaceri Constantin Duluțe a cedat grupului Al Dahra Agriculture LLC, din Emiratele Arabe Unite, pachetul majoritar de acțiuni deținut la compania Agricost, în administrația căreia se află peste 55.000 de hectare de teren agricol în Insula Mare a Brăile. A fost considerată tranzacția anului în agricultură. A fost, într-adevăr, o afacere bună, cu o valoare estimată între 200 și 250 de milioane de euro.

Ce se va întâmpla cu banii încasați? Omul de afaceri spune că o parte îi va investi. Tot în terenuri agricole, dar, posibil, în vestul țării. ”Am în vedere 1.200 de hectare în zona Timișoara - Arad, de la un neamț, mai tatonez și sudul Moldovei”, declara Duluțe în urmă cu câteva săptămâni.

Citește și Cine face jocurile pe ogoarele României

Ce planuri au arabii de la Al Dahra. Mari și promițătoare. Înainte de toate vor să investească. În jur de 500 de milioane de euro în utilaje, amenajări pentru irigații și extindere în zootehnie.

O tranzacție fulger

În prima parte a anului, frații Pavăl, proprietarii Dedeman au realizat ceea ce analiștii au catalogat drept cea mai rapidă tranzacție a anului. Evaluată la 200 milioane de euro, afacerea a vizat preluarea proiectului de birouri The Bridge, dezvoltat de Forte Partners și situat în zona Carrefour Orhideea din București.

Nu este prima negociere angajată de franții Pavăl pe piața imobiliară. Totuși, această tranzacție este importantă pentru că, printre concurenți s-au aflat firme puternice, mari grupuri internaționale. Iar un dezvoltator român a demonstrat că poate nu doar să reziste, dar să și impună.

Citește și Șeicii din Emirate fac agricultură în Insula Mare a Brăilei

Cu o cifră de afaceri care a depășit, anul trecut, 1,37 miliarde de euro, Grupul Dedeman, este deţinut de fraţii Dragoş şi Adrian Pavăl, cei mai puternici antreprenori români.

Pe piața farmaceutică

Distribuitorul german Phoenix a preluat grupul Farmexim, dezvoltat de omul de afaceri Ovidiu Buluc, format din farmaciile Help Net şi distribuitorul Farmexim. Tranzacția a fost evaluată la 100 de milioane de euro. A fost a doua tranzacție de pe piața locală de pharma, după ce la sfârșitul anului trecut, grupul A&D Pharma a fost cumpărat de cehii de la Penta Investments.

Începând din 2012 până în 2017, afacerile Help Net au crescut cu 60%. Numărul de farmacii din reţea a ajuns la 211. Farmexim a avut afaceri de 1,8 miliarde de lei (400 mil. euro) în 2016. Phoenix are afaceri de peste 20 de miliarde de euro, grupul fiind alcătuit din trei divizii – distribuţie, retail şi servicii farma.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...


pixel