Tranzacție de 2,18 miliarde $ blocată de justiție. Care este motivul

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Se încalcă principiile concurenței
Se încalcă principiile concurenței
Un judecător federal din Washington a blocat luni cumpărarea editurii Simon & Schuster de rivala sa Penguin Random House, aprobând astfel cererea guvernului american, care vedea în această achiziţie un risc de denaturare a concurenţei, informează AFP.

Achiziţia, cifrată la 2,18 miliarde de dolari, a fost anunţată în noiembrie 2020 şi ar fi dus la unirea a două dintre cele mai importante cinci edituri din Statele Unite.

Decizia de luni reprezintă un succes marcant pentru administraţia preşedintelui Joe Biden, care s-a arătat mult mai ofensiv decât predecesorii lui în contestarea fuziunilor şi a achiziţiilor în numele respectării principiului concurenţei.

Departamentul de Justiţie al Statelor Unite s-a adresat instanţei în noiembrie 2021, evocând riscul unei scăderi a numărului de cărţi publicate şi afirmând că noul grup ce ar rezulta în urma achiziţiei ar putea să reducă sumele plătite în avans scriitorilor.

Cele două edituri ocupă primul loc, respectiv cel de-al patrulea loc în ceea ce priveşte cotele de piaţă deţinute de cele cinci edituri majore americane (denumite "Big Five"), un grup care include şi editurile HarperCollins, Hachette Book Group USA şi Macmillan Publishers.

Cu 10.000 de angajaţi în lumea întreagă şi aproape 15.000 de cărţi publicate pe an, Penguin Random House, filială a grupului german Bertelsmann, domină industria de carte din Statele Unite.

Această editură a publicat primul volum de memorii al fostului preşedinte american Barack Obama anul trecut, intitulat "A Promised Land", precum şi autobiografia soţiei sale, Michelle Obama, lansată în 2018 şi care s-a vândut în zeci de milioane de copii.

Penguin Random House se pregăteşte să publice şi volumul de memorii al prinţului Harry, la începutul anului 2013.

Guvernul american a adus dovada conform căreia achiziţia propusă "ar putea avea ca efect slăbirea jocului concurenţei într-o manieră semnificativă" pe piaţa drepturilor de autor asociate cărţilor de succes, a precizat judecătoarea Florence Pan în sentinţa pronunţată luni.

Întregul raţionament juridic care a determinat-o pe judecătoare să ia această decizie a fost pus sub sigiliu, întrucât el conţine informaţii confidenţiale sau extrem de confidenţiale, a adăugat Florence Pan.

Contactate de AFP, editurile Penguin Random House şi Simon & Schuster nu au făcut deocamdată declaraţii pe această temă.

Simon & Schuster, care publică aproximativ 2.000 de cărţi pe an, include în catalogul său mai mulţi autori de bestselleruri internaţionale, precum romancierul Stephen King şi jurnalistul Bob Woodward.

Înaintea procedurii judiciare a guvernului american împotriva acestei tranzacţii din universul editorial, autoritatea britanică din domeniul concurenţei s-a interesat la rândul ei de posibila achiziţie, întrucât ambele edituri deţin filiale în Regatul Unit. Autoritatea britanică a emis însă un aviz favorabil în mai 2021. 

Citește și Rupert Murdoch vrea să-și refacă imperiul media, reunind Fox și News Corp

Considerat unul dintre cei mai influenți oameni din lume, miliardarul american analizează opțiunile de re-fuzionare a Fox Corp și News Corp, refăcând, astfel, un imperiu media pe care tot el l-a divizat în urmă cu nouă ani, în 2013. 

News Corp, proprietarul cotidianului The Wall Street Journal, a anunțat că a fost creat un comitet special format din membri ai consiliului de administrație pentru a analiza posibilitatea unei astfel de tranzacții. La fel a procedat și Fox Corp. Cu toate acestea, nu există certitudin că se va ajunge la un acord, au ținut să sublinieze cele două companii. O precizare care are, mai degrabă, darul a preveni eventuale evoluții nedorite la burse. 

Schimbări dramatice după despărțire

De la despărțirea lor, în urmă cu aproape un deceniu, cele două companii au suferit schimbări dramatice. Fox a vândut majoritatea activelor sale de divertisment către Walt Disney Co. în 2019 și se concentrează, în mare parte, pe radiodifuziune și televiziune prin cablu, cu flagship-ul Fox News Channel. Deține, de asemenea, serviciul de streaming Tubi. În ceea ce privește News Corp, compania s-a extins în domenii noi, precum serviciile imobiliare online. Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel