Tranzitul cerealelor ucrainene. Polonia a cerut un miliard de euro de la UE

Autor: Andreea Craciun
Data actualizării:
Data publicării:
Grâu
Grâu
Polonia a făcut toate calculele și a prezentat rezultatul autorităților europene. 

Autorităţile poloneze au prezentat Comisiei Europene o estimare de cost, în valoare de un miliard de euro, pentru investiţiile necesare a fi făcute în infrastructură astfel încât Varşovia să poată majora tranzitul de cereale şi alte produse agro-alimentare ucrainene via graniţa dintre Polonia şi Ucraina, a declarat o sursă europeană pentru agenţia de presă PAP.

În urmă cu câteva luni, preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunţat că UE va furniza fonduri în scopul creşterii tranzitului cerealelor din Ucraina, dar nu a venit şi cu detalii concrete. Potrivit agenţiei de presă PAP, oficialii polonezi au prezentat Bruxelles-ului o estimare a costurilor pentru investiţiile necesare.

Potrivit documentelor consultate de PAP, autorităţile poloneze susţin că au nevoie de aproximativ 500 de milioane de euro pentru a moderniza actualele puncte de trecere a frontierei pentru camioane de la Dorohusk-Jagodzin, Hrebenne-Rawa Ruska şi Korczowa-Krakowiec, precum şi infrastructura feroviară din oraşul Przemysl, amplasat la frontiera Poloniei cu Ucraina. Alte 500 de milioane de euro ar urma să fie alocate pentru modernizarea legăturilor feroviare de la frontiera între Polonia şi Ucraina, construcţia de noi terminale pentru camioane şi construirea de puncte de control vamal.

Informaţiile publicate de PAP au fost confirmate de ambasadorul Poloniei la UE, Andrzej Sados. "De un an şi jumătate, dorim să creştem tranzitul de cereale ucrainene spre ţările terţe, în special spre Africa. Totuşi, asta necesită investiţii şi am trimis solicitări repetate către Comisia Europeană să majoreze capacitatea infrastructurii", a spus Andrzej Sados.

Membrii estici ai UE, Polonia, Slovacia, Ungaria, România şi Bulgaria, cu aprobarea Bruxelles-ului, şi-au închis pieţele pentru grâul, porumbul, rapiţa şi floarea-soarelui din Ucraina până la 15 septembrie, în încercarea de a-şi proteja propriile sectoare agricole. Măsurile au fost în vigoare, iniţial, până la 5 iunie 2023 însă Comisia Europeană a prelungit restricţiile până pe data 15 septembrie.

Săptămâna trecută, vicepremierul Jaroslaw Kaczynski a declarat că în cazul în care interdicţia susţinută de UE nu va fi prelungită, Polonia o va continua în mod independent. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Smishing / Foto: Freepik
OMV Petrom
Mică afacere / Foto: Freepik
Analistul financiar Adrian Negrescu / FOTO: Facebook
Petrol, investiții / sursa: Freepik.com

Scădere puternică pe piața petrolului

Cotațiile petrolului au încheiat ziua de marți cu o...

China Investment Corporation / FOTO: Wikipedia

China vrea să vândă investiții de un miliard de dolari

Fondul Suveran al Chinei, China Investment Corporation...

Blackout în Spania / Foto: Jorge Zapata / EPA / Agerpres
Rețea electrică
Bank of America

Bank of America șochează: „Pariați împotriva S&P 500!”

Bank of America (BofA) trage un semnal de alarmă pentru...

Mark Mobius / FOTO: Wikipedia
Sistem apărare / FOTO: https://www.flickr.com/photos/lockheedmartin/albums/72157603820875402/
Ulei / FOTO: Wikipedia
Cupru
Freepik.com
Ședință de guvern
Bani / Foto: DCBusiness
Foto: Freepik.com
Metrou București
Freepik.com
Foto: AI Freepik.com
Dolari și aur / Foto: Freepik
Foto: Freepik.com
Donald Trump JR
Titluri de stat Fidelis
Paris. Foto: Mihai Ciobanu
Mașini în parcare / Foto: Unsplash
Donald Trump / Foto: Casa Albă

pixel